Saveti za prvo putovanje (letovanje) sa bebom i šta sve poneti na put

Krenuli ste na putovanje u podne i vaša beba neprestano plače? 

Dobro isplanirano putovanje sa bebom može proći  bez problema, ako organizaciji posvetite malo više vremena i ako se adekvatno pripremite

Svi znamo da putovanje sa tek rođenom bebom može biti pravi izazov i nekim roditeljima može da  presedne, međutim ukoliko se pravilno i na vreme organizujete i spakujete, bilo da putujete na letovanje ili zimovanje, vaš put može biti prijatan.

Ako vas zanima kako se pripremiti za putovanje sa bebom, šta sve spakovati, šta nikako ne zaboraviti, nastavite da čitate.

Kako se pravilno pripremiti za prvo letovanje sa bebom

Pred sezona ili post sezona smatraju se najboljim vremenom za odlazak na odmor sa mladom bebom, pa u skladu sa tim i planirajte svoje putovanje u period maja ili septembra, kada temperature nisu previsoke i kada je prijatno uživanje na plaži.

 • Konusltujte se sa pedijatrom

Pre nego krenete na put sa bebom, najbolje se o svim nedoumicama konsultujte sa odabranim pedijatrom, koji će vam objasniti koje su u teoriji najbolje satnice za kupanje u moru, kako pripremiti bebu na put od bar 12 sati, kako pripremiti hranu za bebu, ukoliko beba ne doji.

 • Birajte pravo vreme za vožnju

U odnosu na kilometražu koju treba da pređete, pametno birajte vreme vožnje, kao bi vaša beba što više vremena provela spavajući i  kako bi joj na taj način put brže prošao, a samim tim i vi ćete manje osećati bebinu nervozu zbog dugog puta. Pauze pravite na par sati vožnje, kao biste i vi I beba mogli malo da osetite svežeg vazduha, a ne samo podešene klime u autu i kako bi beba ručala u satnicama na koje je naviknuta. Blagovremena priprema je pola odrađenog posla, pa tako istražite i lokacije za zaustavljanje i pauzu. 

 • Zabava tokom vožnje

Kako bi bebi brže prošo vreme dok je budna, pripremite joj omiljene igračke, pustite joj muziku koju voli ili pak crtani, pravite česte pauze dok je beba budna, a kada spava, potrudite se da vozite što više, kako biste prešli što veću kilometražu.

 • Pametno birajete lokaciju

Bez obzira da li vaša beba ima samo par meseci ili godinu, dve, posebnu pažnju posvetite odabiru lokacije, koja će imati finu plažu, parkove, šetalište, sadržaje za decu, kako bi i vama i vašoj bebi bilo prijatno na odmoru. 

 • Pakovanje stvari za bebu

Mnogo je toga što morate spakovati u kofer ukoliko planirate da krenete na put sa svojim najmlađim članom porodice, ali da li je garderoba osnovna stvar kojoj treba posvetiti vreme? Naravno da je važno šta će vaše novorođenče nositi tokom putovanja, posebno što je normalno da se bebe izuzetno brzo prljaju, s toga, pametno birajte komade i količinu odeće koju ćete spakovati, kao i dovoljne količine pelena i vlažnih maramica

Osim toga, postoji čitav  spisak stvari koje ne smete zaboraviti, ukoliko krećete na put sa bebom. 

 1. Sedište za auto – naravno da ga morate imati, prosto tako je predviđeno zakonom, ali savet je da bebino sedište prekrijete laganom pamučnom pelenicom, budući da je taj material znatno prijatniji osetljivoj bebinoj koži od onog fabrički urađenog. 
 1. Presvlaka i higijena – nikako ne zaboravite da pripremite unapred dovoljno pelena, garderobe, vlažnih maramica, kako biste svoju bebu u toku puta lakše i brže presvukli ukoliko za to ima potrebe. Računajte da praktično 20ak sati nećete biti u svojoj smeštajnoj jedinici, u zavisnosti od daljine destinacije, pa se u odnosu na tu satnicu i pripremite za put. Bebina higijena je od izuzetne važnosti, pa tako sve što koristite kod kuće, pripremite da imate u odvojenoj torbi i tokom putovanja, pri ruci.
 1. Spakujte termost torbu  –  u zavisnosti od toga da li vaša beba doji ili jede gotovu hranu i kašice, pripremite dovoljno tečnosti, hrane, kako bi beba uvek imala svež obrok.
 1. Bebina oprema za jelo – za bebu je najbolje poneti njen voljeni pribor, tacne, čaše, flašice, kašike i sve ono na šta je ona navikla. U toj torbi sa opremom, pripremite i portikle što pamučne, što one gumene ili plastične, za hranjenje.
 1. O hranilici razmislite dva puta – budući da je ovo jedna glomazna stvar i s obrzirom da se teško pakuje, raspitajte se unapred šta u vašem odabranom smeštaju postoji od bebećih stvari. 
 1. Sklopivi krevetac je stvar bez koje možete – opet stvar o kojoj se morate raspitati da li postoji opcija ubacivanja u vaš smeštaj, a s druge strane, možda je vaša beba navikla spavati i u vašem krevetu, pa vam ovo neće biti potrebno.
 1. Kolica  – manja kišobran kolica ili bilo koja druga na koja je vaša beba navikla, pomažu vam definitivno tokom boravka i odmora, ali opet je stvar bez koje može proći vaše letovanje, pa ako imate problem sa mestom, iskalkulšite pametno, šta vam je potrebno.
 1. Kengur nosiljka – najlakši način kretanja ukoliko ste u nabavci sa bebom ili ukoliko morate iz nekog razloga osloboditi ruke.
 1. Bebeća posteljina – ako idete autom, najmanje što svom mališanu možete obezbediti na destinaciji jeste njegova mirisna kućna posteljina. Ona neće zauzeti dosta prostora, a vaša beba neće imati osećaj promene. 
 • Nikako ne zaboravite lekove za bebu

Bez obzira na starost deteta, ono na šta uvek morate obratiti pažnju i ne smete nikako zaboraviti jeste putna apoteka za vaše dete. Pakovanje putne apoteke i njen sastav, moraju biti dobro osmišljeni, kako biste imali sve pri ruci, za prvu pomoć, ukoliko dođe do nekih neželjenih tegoba. 

U putnu apoteku za bebu obavezno uvrstite:

Probiotik Flonivin baby, koji regeneriše crevnu floru i utiče na osećaj nadutosti, grčeve, podrigivanje. Stomačni virusi na putovanju su česti, s toga, uz konsultaciju sa pedijatrom, ovaj lek možete uvesti i neki dan pre putovanja. 

Jekoderm ili Pantenol, ozbiljno su dobre kreme, za svaki uzrast i pol, budući da će zaceliti sve rane na koži nakon sunčanja na odmoru. Pantenol može biti u vidu kreme, gela ili rastvora, pa su ove opcije pogodne za vaše mališane. Ovako ćete zaštititi bebinu nežnu i osetljivu kožu, pomoći joj kod različitih iritacija i ojeda.

Prehlada na odmoru je toliko česta, da dosta odraslih ima problem sa istom. Paracetamol sirup, višenamenski lek koji će vašoj bebi pomoći kod problema sa temperaturom, prehladom ili nekim bolovima. Kako su prehlade česte na putovanju, pa se neretko završe i temperaturom, lek Paracetamo, odličan je za prvu pomoć. Lek mogu primenjivati bebe starije od dva meseca, ali se svakako unapred konsultujte sa svojim pedijatrom. 

Kompleks vitamina VITUP BABY, odličan je za razvoj i napredak mališana, te doprinosi normalnom funkcionisanju mišića, rastu i razvoju kostiju, zuba i brojnih mentalnih funkcija i treba ga povremeno ubaciti u upotrebu kod bebe, u dogovoru sa odabranim pedijatrom. Kako postoji više opcija VITUP BABY programa, odaberite najbolji za svoje dete. 

Grčevi znaju biti prava noćna mora kod bebe, ali i različiti gasovi i nadutost, te je poželjno da u bebinoj putnoj apoteci imate i više kesica Bibilibi čaja, koji brzo utiče na ove tegobe kod mališana. 

Preparati za zaštitu od insekata, neophodni su na svakom, posebno letnjem, putovanju, budući da vrebaju na svakom koraku. Bilo da birate zaštitu u vidu spreja, gela ili stika, izbor prilagodite koži vašeg mališana. 

Bez obzira na starost vaše bebe, u putnoj apoteci se mora naći toplomer, fiziološki rastvor, kreme za iritaciju, kreme za zaštitu od sunca od UVA/UVB zraka, kreme za posle sunčanja, probiotik, lekovi protiv mučnine, lekove za snižavanje temperature, lekove za prehladu, lekove protiv alergije, antibiotik, alkohol, gaza i hanzaplast.

Pre polaska na putovanje sa bebom, bilo da putujete na zimovanje, letovanje ili želite obići Evropu autom, dobro osmislite svoje aktivnosti i dobro se pripremite i organizujte za to putovanje. Više vas nije dvoje, da možete preskočiti neki korak u organizaciji, pa vam mladima, to neće puno ni zasmetati. Kada je maleni član u pitanju, mora se voditi računa o svakom detalju. 

Podeli sa prijateljima: