Praktični saveti kako i šta spakovati detetu za ekskurziju

Konačno vaš mezimac ide na svoje samostalno putovanje! Vreme je za osnovne lekcije, šta sve spakovati detetu za ekskurziju. 

Školarci jedva čekaju vreme ekskurzije ili rekreativne nastave, dok roditelji žive svoje noćne more tih dana. Da li će sve spakovati, da li će im poslati adekvatnu garderobu, šta ako se povredi ili razboli na putu, šta ako se izgubi i mnoga druga pitanja muče roditelje pre ekskurzije ili rekreativne. 

Ako je ovo iskustvo među prvim vašim iskustvima ovog tipa i ni sami niste sigurni kako da se ponašate, nastavite da čitate tekst do kraja. 

Kako spakovati dete za rekreativnu – ekskurziju

  • Vežbajte samostalna putovanja

Što je dete veće, veći su  i problemi koji s njegovim godinama dolaze, međutim ni to ne mora biti istina. Ako svoje dete od malena učite da bude samostalno, organizovano, odgovorno, već u izrazito mladim godinama, pripremićete ga za različite životne okolnosti i sve ono što ga čeka u budućnosti. 

Da biste svog mališana naučili kako treba da se ponaša na ekskurziji, kako da brine o svojim stvarima i kako da spakuje svoj kofer u povratku, pošaljite ga kod bake i deke na nekoliko dana tokom raspusta, i uz jasne instrukcije, potrudite se da on ceo „protokol“ prolazi na raspustu. Nek u tom procesu i baka i deka odigraju svoje uloge, pa tako pomognu vašem mališanu da se od malena uči odgovornosti.

  • Uključite dete u proces pripreme i pakovanja za ekskurziju 

Kako bi dete bilo svesno svojih stvari i svega onog što će se u njegovom koferu naći, kao i šta sve treba da vrati kući, potrudite se da zajedno sa njim prođete proces pakovanja. Na taj način ćete detetu staviti do znanja da je to njegova obaveza i da će to isto raditi i kada ne bude imalo vašu pomoć. 

  • Obeležite stvari svog deteta

Možda vam zvuči previše posla ili opterećujuće, ali ovo će vama kao roditelju u budućnosti olakšati funkcionisanje. Kako deca između sebe sve dele i mešaju, vrlo je moguće da će duks sa spajdermenom završiti u skroz drugom razredu, ili da će majicu obući Ivan, koji igrom slučaja ima istu takvu. Iz tog razloga, vodootpornim markerom, na etiketi unesite inicijale svog mališana, pa i ukoliko dođe do mešanja garderobe, lako će vam je vratiti roditelj, kada ugleda inicijale deteta. Još jedan od razloga zašto treba dete uključiti u proces pakovanja, vizuelno će zapamtiti sve svoje stvari. 

  • Obeležite kofer

Ovo je osnovna stvar koju morate uraditi pre polaska na putovanje. Obavezno obeležite kofer svog deteta pre polaska na ekskurziju, tako što ćete zakačiti obeleživač sa imenom i prezimenom. Često se pre polaska na ekskurziju kače i trake različitih boja, s tim da svaki razred i učiteljica duže po jednu boju.

  • Unapred napravite kombinacije

Kako bi se vaše dete lakše snašlo na svojim prvim samostalnim putovanjima, najbolje je da mu unapred pomognete i da zajedno napravite odevne kombinacije, koje će nositi tih dana, a da potom svaku kombinaciju odvojite u zasebnu kesu. Uz to, ne zaboravite na obuću, te pripremite obuću za sobu, patike, kao i rezervnu obuću, ukoliko su hladniji meseci u pitanju.

  • Pripremite kesu za prljav veš

Odlaganje prljavog veša i čarapa mora da postane praksa svakom mališanu, te se potrudite da mu to usadite, kao regularnu stvar koju će svake večeri primenjivati kod kuće, samo što ćete korpu za prljav veš, u ovom slučaju, zameniti unapred pripremljenom i obeleženom kesom.

  • Novac i vredne stvari predajte učiteljici

U zavisnosti od dogovora koji imate u školi, novac ćete, uglavnom, unapred pripremiti i odvojiti u kovertu koju ćete predati učiteljici. Poželjno je da vaš mališan ne nosi mobilni telefon, budući da je to pogrešno iz milion razloga. S toga, dogovorite sa učiteljicom vreme kada ćete moći da se čujete sa detetom i to neka bude na kratko, kako ne biste izazivali neke tužne emocije kod mališana. 

  • Pametno spakujte putnu apoteku

Naravno da će školskom putovanju prisustvovati i lekar ili će na krajnjoj destinaciji biti omogućen odlazak u lokanu ambulantu, ali i pored toga, budući da svoje dete poznajete najbolje, ne zaboravite da mu spakujete osnovne vitamine i minerale, koji utiču na regularno funkcionisanje organizma. Osim toga, postoje i neke stvari koje je poželjno da dete ima spakovano u svom koferu, kako bi se olakšao posao školskom lekaru. 

Lek protiv povraćanja Dimigal, stvar koju morate pripremiti detetu i dati pre puta, posebno ukoliko ima problem sa krivinama i putničkom mučninom. 

Lek za dijareju Flonivin Kids Immuno, lek koji uglavnom zatreba većini mališana, budući da današnja deca imaju osetljivije stomake, te promena regularnog ritma funkcionisanja, često utiče na pojavu dijareje. 

Sirup Defrinol ili lek Paracetamol, brzo će rešiti probleme sa prehladom, temperaturom ili gripom, koje su česte na ekskurzijama. 

Immunomax Kids, će pomoći detetu ukoliko dođe do pada imuniteta ili ukoliko vaš mališan ima neku sezonsku alergiju, te mu u putnu apoteku možete spakovati i ovo, a o uzimanju istog, obavestiti učiteljicu. 

Ukoliko vaš mališan ima problem sa apetitom, ekskurzije i rekreativne nastave su idealna mesta da se to promeni, budući da deca često jedu domaće kuvanu hranu, posebno ukoliko su na nekoj planini na rekreativnoj. Svakako i to možete dodatno pospešiti, pa detetu davati Oligovit Kids, koji će sa kompleksom vitamina pomoći u nedostatku apetita i regulisati normalan rad organizma. 

Iako će lekar sve imati sa sobom, nije na odmet spakovati tufere, jod, alkohol, flastere, vlažne maramice. Osim toga, u zavisnosti od doba godine, kape i kačketi odlična su zaštita što od sunca, što od zime. Ako ste navikli mališana da kada izlazi na sunce koristi neku kremu, spakujte mu i kremu sa zaštitnim SPF faktorom ili pak Pantenol, koji će mu pomoći u različitim problemima sa kožom. Zdravstvena knjižica i zdravstveni list, kao i  spisak lekova na koje je dete alergično, kao i spisak o drugim alergijama, možete pripremiti uz putnu apoteku ili pak uz kovertu koju predajete učiteljici zajedno sa novcem. 

Biće potrebno malo vremena da se vaše dete privikne na samostalna putovanja i funkcionisanje na istim, ali vi kao roditelj, iako osećate tugu i nelagodnost jer se vaše mezimče odvaja od vas, morate mu svojim primerom i motivisanošću pokazati da su putovanja sjajna stvar i da će tamo maksimalno uživati.

Na vama je da dobro organizjete i sebe i svoje dete i dobrom pripremom i pakovanjem, olakšate funkcionisanje svom mališanu na putovanju. 

Podeli sa prijateljima: