Ručni prtljag za avion – šta je dozvoljeno spakovati u ručni prtljag

Oh ne, u ručnoj torbi vam je veliko pakovanje omiljenog parfema i zbog nepažnje ili neinformisanosti o mililitraži, ostaćete bez istog?! Imamo rešenje i za to! Proverimo zajedno šta je to što smete spakovati u prtljag koji unosite u avion. 

Pojam ručnog prtljaga je jasno definisan kod svih avio kompanija, budući da svaka od njih ima svoje pravilo u vezi sa istim, ali u suštini, to je prtljag koji putnik unosi u avion, odnosno prtljag koji se ne predaje na šalteru prilikom čekiranja. 

Ukoliko vas zanima koliki sme biti ručni prtljag, kao i šta je sve dozvoljeno spakovati u isti, pročitajte u nastavku teksta. 

Dimenzije ručnog prtljaga

Ručni prtljag je prosečnih dimenzija 55x40x20 ili u zbiru maksmalnih dimenzija dužine, širine i visine do 115 centimetara. U praksi, to je prtljag koji se može spakovati ispod sedišta ili pak u prostor iznad sedišta. Svakako, pre polaska na putovanje, protrebno je informisati se o pravilima avio kompanije sa kojom letite, posebno ukoliko ste bukirali karte sa presedanjem, budući da se pravila razlikuju od jedne do druge. Ovi koferi mogu biti teški od 5 do 10 kilograma, prosečno u svakoj avio kompaniji važi pravilo do 8 kilograma

Ako putujete sa bebom, kod niskobudžetnih avio kompanija nije dozvoljeno da beba ima svoj prtljag, budući da nema ni svoje sedište, te staratelj ili roditelj, sve za bebu, mora imati u svom ručnom prtljagu, a neke aviokompanije znaju povećati dimenzije istog u tom slučaju, u zavisnosti od klase avio karte. 

U slučaju većih dimenzija i težine, moguće je da će vaš ručni prtljag otići regularno na čekiranje, kao prijavljeni, predati prtljag, tako da pravilno i optimalno pakujte isti pre putovanja.

≠ Šta nije dozvoljeno spakovati u ručni prtgljag

Politika ručnog prtljag se razlikuje od kompanije do kompanije, ali svaka ima precizno definisan sadržaj šta je dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno uneti u ručni prtljag. Tečnosti su precizno definisane, kao I njihova mililitraža. Osim toga, ni u jedan ručni prtljag nije dozvoljeno uneti vatreno oružje, razlčite vrste brijača, oštrica, noževa, sečiva, otvarači za vino, makaze duže od 6cm. Klizaljke, palice za bejzbol, štapovi za borilačke veštine takođe nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu, međutim, neke od ovh stvari možete poneti u predatom prtljagu, ali uz adekvatno pakovanje i zaštitu. 

≠ Šta smete spakovati u ručni prtljag

Osim klasičnog pakovanja garderobe i obuće, u vašu ličnu torbu ili u ručni prtljag spakujte stvari od vrednosti, dokumenta, novac, nakit, kao i stvari koje se mogu oštetiti tokom leta, odnosno kamere, lap top, fotoaparat. Posebnu pažnju obratite na sledeće stvari prilikom pakovanja: 

  • Kako pakovati tečnosti na let

U avion, tj u ručni prtljag, postoji dozvoljena količina tečnosti koju smete uneti, poput parfema, gelova, krema, paste, tečnih prehrambenih proizvoda. Prvo, tečnost koja se unosi u avion, mora biti pravilno upakovana, odnosno kutijice moraju biti upakovane u providan tip nesesera ili kese sa zipom i on se posebno pokazuje na kontroli ručnog prtljaga. Kako su oni providni plastični neseseri izrazito kruti i nepraktični, savet za pakovanje je obična kesa za zamrzivač, sa zipom, koju možete pronaći u većim drogerijama. Pri kupovini dobijate nekoliko i tako vrlo povoljno imate više kesa za organizaciju vaših tečnosti prilikom leta. Dozvoljena pakovanja po komadu, koja se mogu spakovati u ručni prtljag propisana su na 100 ml, dok je ukupna dozvoljena zapremna najviše 1 litar

Tečnosti kupljene na Free shopu, na aerodromu, smeju ostati u ručnom prtljagu, ali uz račun i upakovane u providnu kesu i ne smeju se otvarati do krajnje destinacije. 

Međunarodnim zakonom je regulisano šta se sve sme prevoziti u vazduhoplovnom saobraćaju, međutim svaka avio kompanija ima svoja dodatna pravia, šta je dozvoljeno, a šta nije, uneti u avion. Zato je potrebno prvo se informisati na sajtu avio kompanije da li postoji neko ograničenje kada su lekovi u pitanju. 

Generalno, prilikom pakovanje lekova, poželjno je da ih spakujete sa sobom u ručni prtljag, zato što će možda na nekim letovima, prilikom kontrole prtljaga, osoblje zatražiti isto na pregled, sa pratećom dokumentacijom. Još jedan od razloga, zašto lekove treba držati u ručnom prtljagu ili ličnoj torbi je ta, što se prilikom predaje velikog prtljaga, može dogoditi da se isti zagubi ili ode na drugu lokaciju, pa dok čekate da vam se isti dostavi kod vas, može proći i više dana. 

U suštini, lekovi koji se smeju uneti u avion su  lekovi prepisani od strane lekara, sa propratnom dokumentacijom, a ukoliko su tečnosti u pitanju, važi gore navedeno pravilo, bočice do 100ml. posebno je važno da svi lekovi ostanu u originalnom pakovanju, bilo da se radi o antibiotiku, antidepresivu ili bilo kom drugom prepisanom leku i svi oni moraju imati svoja dokumenta, odnosno recept od lekara, sa tačnim datumom izdavanja, kao i tačnom dozom uzimanja. 

Osim toga, na put obavezno, u svoju putnu apoteku spakujte vitamine, suplemente, lekove za prehladu, lekove za hronične bolesti, koje će pratiti recept od doktora. Pre pakovanja lekova, napravite svoju listu lekova, kako biste sve imali pri ruci. 

Ako ste uzeli kartu sa samo ručnim prtljagom, organizacija pakovanja je više od pola odrađenog posla. Za stvari, poput putne apoteke, uvek mora biti mesta i gde god da putujete, neke stvari uvek morate poneti sa sobom. Ako idete na aktivno putovanje, gde ćete stalno biti u pokretu, ne zaboravite da sa sobom ponesete Oligogal Mg, magnezijum. Kompleksi vitamina, poput Oligovit 20 kompleksa, potrebni su orgaizmu za regularno funkcionisanje, pa je tako poželjno, imati ih uvek sa sobom. Bilo leto ili zima, kreme Jekoderm ili Pantenol, uvek moraju biti u vašoj putnoj apoteci, s obzrom da utiču na kožu na više nivoa. Probiotik Flonivin Plus je osnovni lek koji se mora naći u svakoj putnoj apoteci, budući das u najčešći problemi upravo problem sa crevnom florom. Lek Paracetamol je lek za temperaturu, prehladu, girp, bolove, te ga uvek morate imati u svojoj putnoj apoteci. 

≠ Šta je dozvoljeno uneti u avion, osim ručnog prtljaga

Pored ručnog prtgljaga, u avion je dozvoljeno uneti još I torbu sa lap topom ili kamerom, ručnu žensku tašnu ili manji ranac, jastuk za spavanje, manjih dimenzija, pa tako, ukoliko vam je potrebno još prostora za pakovanje, uvek možete zakamuflirati “jastuk” i potrebne stvari staviti u jastučnicu da liči na jastuk. Osim ovog, muškarci mogu uneti svoju radnu tašnu. U avion je takođe dozvoljeno uneti na sebi kaput, jaknu, šal, sako, kapu, rukavice. Ukoliko nešto kupujete na duty free shopu, i to unosite u avion, ali ukoliko su tečnosti u pitanju, one moraju ostati u originalnom pakovanju, upakovane u provdna pakovanja, do završetka leta. Ukoliko putujete sa bebom, rasklopiva kolica su dozvoljena u avionu, kao i potrebna hrana i piće za bebu tokom leta

Pravila pakovanja u ručni prtljag su vrlo precizna i jednostavna, samo je potrebno uputiti se u ista, posebno na sajtovima avio kompanija sa kojima putujete. 

Podeli sa prijateljima: