Šta sve smete da unesete u zemlje Evropske unije

Platili ste carinu za boks cigareta koji ste posedovali i nije vam jasno zašto?! Bacili su vam suhomesnate proizvode ili veću količinu sendviča pripremljenih za putovanje? Platili ste carinu za nekoliko litara rakije, koju ste poneli rođacima na poklon? 

Ove i slične scene dešavaju se na brojnim graničnim prelazima, širom Evrope, a vama nije jasno zašto, te često burno odreagujete na carinike, koji zapravo samo rade svoj posao. 

Da li ste se nekada zapitali koja je dozvoljena količina alkohola koju možete uneti u neku zemlju EU, u koju ste se uputili ili koliko tačno cigareta možete preneti preko granice? Da li vam je palo na pamet da možda postoje zakonska ograničenja, koja ćete pre ili kasnije morati da poštujete, budući da je baš vaš rođak pre par dana neslavno prošao na putovanju. 

Ako imate neke nedoumice u vezi sa unosom robe u EU, nastavite da čitate.

Šta od robe smete uneti u EU

Zemlje članice Evropske unije poseduju strogo, opšte pravilo, koje važi na svim graničnim prelazima, i prilikom ulaska u samu EU, u slučaju da carinik na granici prekontroliše vas, vaš prtljag ili auto, u slučaju da posedujete nešto što podleže carini ili nije dozvoljeno, može i hoće postupiti kako mu zakon nalaže. 

Za zemlje koje nisu članice EU, važe druga pravila i svaka zemlja ima svoje zakone, pa tako sve navedeno u ovom tekstu, ne odnosi se na te zemlje. 

  • Koliko cigareta je dozvoljeno uneti u EU

Ovo je najčešća dilema kod turista, posebno kada se naši putnici upute na letovanje, gde svaki pušač sebi obezbedi bar jedan boks cigareta, što ni u kom slučaju nije dozvoljeno. Po zakonu EU, u zemlje članice možete uneti 40 cigareta, što je dve kutije, takođe 20 cigarilosa, 10 tompusa i 50 grama duvana. U slučaju avio saobraćaja, situacija je nešto opuštenija, te ovde možete preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 tompusa i 250 grama duvana. Ako mislite ko će brojati, ne brinite, uvek će se naći neko ko će baš do te mere ići!

  • Koliko alkohola je dozvoljeno uneti u EU

Više puta ste krenuli na neko putovanje, gde ste prijateljima koji žive daleko od rodne grude, poželeli da ponesete na poklon domaću pečenu rakiju, gde ste na granici doživeli neprijatnost. Sledeći put, pre polaska na putovanje, dobro razmislite u koju flašicu ćete to domaće piće spakovati. Naime, prilikom ulaska u EU smete uneti 1 litar žestine preko 22% alkohola ili 2 litra likera ispod 22% alkohola, 2 litra vina i piva, dok se za avio saobraćaj količina vina povećava na 4 litra, a piva na 16 litara po osobi. 

Akciznu robu poput pića, cigareta i goriva mogu unositi samo građani stariji od 17 godina. 

  • Koliko novca je dozvoljeno uneti u EU

Putnik iz Srbije može zvanično izneti do 10.000 evra u gotovini ili čekovima, bez prijave carini, dok u slučaju posedovanja 10.000 i više, novac mora prijaviti carinskom službeniku. U slučaju posedovanja veće količine novca od dozvoljene, a ne prijavljene, podnosi se prekršajna prijava i novac se oduzima. U slučaju selidbe, uz poseban dokument, može se izneti i veća količina novca.

  • Šta od hrane mogu uneti u EU

Ovo je jedna od glavnih dilema i tema diskusija, kada je u pitanju putovanje. Kao i za sve gore navedeno, EU ima i za hranu, striktno diktirana pravila. Unos određenih namirnica je ograničen, dok je unos nekih u potpunosti zabranjen. Meso, mesne prerađevine i mleko, ne mogu se uneti u EU i pri posedovanju, carinik može otuđiti pronađenu robu, riba je ograničena na 20 kilograma, dok se sveže voće i povrće, sem krompira, može uneti do 5 kilograma. Unos meda i čokolade, ograničen je takođe na 5 kilograma. Mleko u prahu ili hrana za bebu, dozvoljena je do 2 kilograma, dok je hrana za kućne ljubimce takođe ograničena na 2 kilograma. Konzervirana roba, dozvoljena je za unos.

  • Lični prtljag takođe podleže kontroli

Iako nikad ne pomislimo na to, naš lični ptrljag podleže proveri i kontroli na graničnom prelazu. U lični prtljag može biti spakovana lična garderoba, obuća, predmeti za ličnu higijenu, tehnička roba i to jedan komad, u slučaju da je lap top u pitanju. Kada su parfemi u pitanju, dozvoljen je unos 50ml parfema i 250ml parfemske vode.

  • Koliko i koje lekove mogu uneti u EU

Posebnu pažnju obratite na pakovanje putne apoteke. Preko granice možete preneti samo onu količinu lekova koja je predviđena za vašu ličnu upotrebu, te u slučaju upotrebe lekova za hronične bolesti ili lekova koji idu na recept, poželjno je da sa sobom imate upravo tu dokumentaciju da priložite. Lekarski recept, potvrda lekara ili otpusni list, dokumenta su koja carinik može tražiti na uvid u slučaju da se radi o većoj količini lekova. Naravno, nošenje vitamina i suplemenata za ličnu upotrebu je dozvoljeno i normalno, te ne zaboravite da u svakoj putnoj apoteci imate osnovno, za prvu pomoć na putu. Probiotk Flonivin Boulardi, treba da bude vaša rutina i pre i tokom samog putovanja. Ukoliko putujete u neku gastronomsku zemlju ili na neki božićni market, obavezno ponesite i Digestal za varenje. Ne zaboravite ni na kreme za negu lica i tela. Vašoj koži će i u zimskim i u letnjim mesecima biti potrebna kvalitetna hidratacija, pa će Pantenol pena uvek biti vaš saveznik. Svakako, putna apoteka nije potpuna bez lekova za temperaturu i prehladu. Na aktivnim putovanjima može vam pomoći Immuno max, dok u slučaju prehlade, uvek imajte Oligogal Zn sa vitaminom C. Sve navedeno, poželjno je da uvek bude deo vaše putne apoteke i vaše rutine na putovanju, a svakako, sa navedenim suplementima i lekovima, nećete imati neprijatnosti na graničnim prelazima. 

Da li ste znali za ova pravila i da li ste nekada imali neprijatnosti u slučaju nepoštovanja istih?

Podeli sa prijateljima: