Spisak stvari bez kojih ne smete krenuti na putovanje

Oh ne, pasoš vam je ostao u drugoj tašni?! 

Koje god da je godišnje doba, putovanja su uvek aktuelna. Za putovanje bez glavobolje, poželjna je dobra organizacija, bila ona preko agencije ili samostalna. Dobra organizacija i priprema pred putovanje, kao i pakovanje osnovnih stvari, učiniće da vaš put u startu krene dobro i bez trzavica.

Najosnovnije stvari, koje ne smeju biti zaboravljene kod kuće, mogu stati u u ranac ili ručni prtljag, te obavezbo obratite pažnju na njih i uvek ih unapred prirpemite. 

Ako vas zanima šta je to bez čega se ne kreće na putovanje, nastavite da čitate. 

Stvari bez kojih se ne kreće na putovanje

≠ Proverite dokumentaciju

Prva i osnovna stvar koju morate proveriti i pripremiti pre svakog putovanja jesu validna i važeća dokumenta. Pretpostavimo da redovno proveravate datum isteka vaših dokumenata, pa tako jedino što ostaje da uradite jeste da ih uredno pripremite i stavite na vidno mesto kako bi se prvi našli u vašoj putnoj torbi. Dokumenta obavezno držite u ličnom rancu ili torbi koja je uvek sa vama, kako ne biste imali problema na graničnim prelazima i sa graničnom policijom. 

Pasoš je vaš lični dokument koji dokazuje vaš identitet i državljanstvo, te je u inostranstvu najvažniji i najvalidniji dokument u slučaju svih zakonskih nepravilnosti i problema. Ako redovno putujete, potrudite se da svoj pasoš zašitite nekom futrolom, koja će ga sačuvati od grebanja, krzanja ivica i pucanja plastikena prvoj strani sa fotografijom. 

Ne zaboravite na vizu. Od kako su ukinute vize za najveći broj evropskih zemalja, turističke agencije nisu u obavezi da se bave viziranjem pasoša svojih putnika, već je putnik dužan da se sam upozna sa pravilima putovanja, tranzitne dokumentacije i vize, kao i vize za zemlju u koju se uputio. Zato se pre svakog puta upoznajte sa viznim režimom, a to ćete najlakše učiniti na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs. Situacija za prekookeanske destinacije je nešto drugačija, te će vam pomoć agencije prilikom viziranja pasoša biti od velike koristi. 

Međunarodna i domaća vozačka dozvola poželjan su dokument, posebno ukoliko planirate da iznajmljujete vozilo na destinaciji na koju ste se uputili. 

≠ Razmenite novac 

Naravno da u Estoniji, ali ni u Francuskoj, pa čak ni u Grčkoj, nećete moći tako lako da zamenite našu valutu dinar, za lokalnu valutu plaćanja, najčeće evro, ukoliko putujete evropom. Samo kod određenih poslovnih banaka i to samo u većim gradovima, možda ćete imati tu mogućnost, zato pre svakog putovanja, pametno pripremite novac. Evro ili dolar, najlakše ćete razmenjivati po svetu, a ako putujete po Evropi, valuta Evro, prihvaćena je u skoro svakoj zemlji kao zvanično sredstvo plaćanja. Platna kartica, takođe može biti olakšavajuća okolnost prilikom plaćanja. 

 ≠ Uplatite putno zdravstveno osiguranje

Bez obzira na osiguravajuću kuću, putno zdravstveno osiguranje je jedna od prvih stavki kojom se morate pozabaviti pre puta, jer za samo 20 – ak evra, u slučaju zdravstvenog problema, em štedite na kompletnom lečenju, em odmah dobijate medicinsku pomoć. 

≠ Prepakujte putnu apoteku

Od skoro sam počela putnu apoteku da nosim u ručnom prtljagu, zato se ona i nalazi na spisku osnovnih stvari za put. Bez obzira na doba godine i na destinaciju, osnovna pomoć u vidu lekova, suplemenata i vitamina, neophodna je svakom putniku. Posedovanje lekova za osnovne tegobe, automatski će smanjiti stres i nervozu ukoliko do nekih tegoba ili bolesti dođe. Ono što morate imati u svojoj putnoj apoteci u svakom trenutku, sigurno su lekovi za snižavanje temperature, kašalj i kijavicu, te Defrinol forte može biti dobar izbor. Ne zaboravite i na Paracetamol, koji pomaže i kod različitih tipova bolova, kijavice, temperature. Kako sve kreće od creva i crevne flore, a kako je ona negde i najosetljivija prilikom putovanja, budući da na nju utiče promena ritma i stil života, a tako i nezdrava hrana, voda, tako je i probiotik Flonivin Boulardi obavezan u svakoj putnoj apoteci. Na putovanju često preferiram da koristim i komplekse vitamina, budući da tokom sezone prehlade i gripa, dosta jačaju organizam, pa je tako i Oligovit 20 uvek na mojoj listi. Jekoderm ili Pantenol mast, obavezne su u putnoj apoteci, budući da, posebno u letnjim ili izrazito zimskim danima, pomažu koži i daju joj negu koja joj je potrebna. 

≠ Pripremite kozmetiku 

Putna pakovanja su zakon za putovanja, bilo da putujete avionom ili bilo kojim drugim prevoznim sredstvom. Pakovanje šampona, kupke, kreme za lice i telo u manje, praktične bočice, postala mi je praksa. Tako svoju omiljenu negu za kožu mogu imati u svakom trenutku, a da ne vučem sa sobom velika i ne praktična pakovanja. 

≠ Nikud bez telefona

Telefon, kao osnovno sredstvo komunikacije, ali i čuvanja uspomena, rada, organizacije, jedna je od stvari koju nikako ne smete zaboravti prilikom pakovanja. Bez obzira da li krećete na put gde ćete imati detox od telefona, interneta, te društvenih mreža, mejlova, osnovno sredstvo komunikacije, za sve potencijalne probleme i nezgode, mora biti pri ruci. Uz njega spakujte i punjač, kao i power bank, odnosno bateriju za eksterno punjenje, ukoliko dugo niste u smeštaju. 

≠ Pripremite putovanje unapred

Bez obzira da li ste se odlučili za samostalnu organizaciju puta ili pak birate da putujete preko turističke agencije, poželjno je da unapred, pripremite u svom malom rokovniku ili na telefonskom podsetniku, šta je to što biste voleli da obiđete, vidite, doživite i probate. Ako se dobro unapred pripremite za putovanje, šanse da nemate dovoljno vremena ili da nešto preskočite su minimalne. 

≠ Ne zaboravite na lagodnost i udobnost – odeća i obuća

Udobna obuća tokom puta i na samoj destinaciji su obavezne, zato pripremite par ili dva one obuće koja će vam omogućiti da što lepše prošetate evropskim prestonicama, planinama ili morskim obalama. Garderobu pripremajte u odnosu na vremensku prognozu i planirajte je po danima. To će vam uštedeti vreme za pakovanje i mesto u koferu. 

Ako se unapred pripremite, sastavite svoj spisak neophodnih stvari, proverite vremensku prognozu, razmenite novac i provertie vizni režim i možda Covid ograničenja, sigurno je da će vam putovanje u startu krenuti dobro. Dalja energija i provod su isključivo na vama. 

Šta je to što vi obavezno nosite na putovanje?

Podeli sa prijateljima: