Kako organizovati svoju putnu apoteku, kada putujete avionom

Niste do sada putovali avionom ili nikada niste pakovali lekove za putovanje avionom? Ne znate šta smete da spakujete u svoj ručni prtljag ili u veliki kofer budući da ima toliko ograničenja kod različitih avio kompanija? 

Ako planirate neko putovanje avionom i nemate odgovore na ova pitanja, u nastavku teksta pronađite svoje odgovore.

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Već dve godine svedoci smo stanja u svetu i šta je pandemija učinila putovanjima, bilo privatnim, bilo poslovnim. Državne granice su prethodnih godinu do dve, bile zatvorene ili su se uslovi ulaska, boravka i tranzitiranja kroz njih često menjali. Neretko se dešavalo i prenošenje dezinformacija putem medija, te je savet, ako planirate svoje putovanje, da se prvo upoznate sa uslovima boravka i kovid situacijom u određenoj zemlji. Da biste proverili na koji način i šta vam je od dokumentacije potrebno za putovanje u određenu zemlju, najbolje je da posetite zvaničan sajt Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs

Kako spakovati lekove za putovanje avionom

≠ Napravite listu 

Kako bi vaše putovanje proteklo lagano i bez glavobolja, jedna od osnovnih stvari koje morate uraditi pre puta je organizacija vaše putne apoteke, bez obzira da li putujete po Srbiji, Evropi ili idete na neku daleku destinaciju. 

Putna apoteka mora sadržati neke osnovne vitamine, suplemente, lekove za prehladu, ali i lekove koji se dobijaju na recept, ukoliko bolujete od neke hronične bolesti. Najbitnije je da pre svakog putovanja napravite svoju listu lekova koje nosite na put, kako nešto ne biste ostavili u Srbiji.

≠ Posetite lekara

Ukoliko bolujete od neke hronične bolesti ili koristite neki lek za koji vam je potreban recept, obavezno pre putovanja posetite svog lekara, kako bi vam izdao recept i eventuelno lekarski izveštaj o upotrebi određenog medikamenta. 

≠ Poštujte pravila avio kompanije

Iako je međunarodnim zakonom regulisano šta se sme prevoziti u vazduhoplovnom saobraćaju, avio kompanije takođe imaju svoja određena pravila šta je dozvoljeno uneti u avion, a šta nije. Upravo zato, potrebno je da se informišete na sajtu avio kompanije sa kojom letite, da li postoji neko ograničenje kada su lekovi u pitanju. U principu, lekovi se mogu regularno uneti u avion, ukoliko su prepisani od strane lekara, sa propratnom dokumentacijom i ukoliko su u tečnom stanju, da su u bočicama do 100 ml.

≠ Lekovi se pakuju u ručni prtljag

Savet za pakovanje putne apoteke jeste da se ona upakuje u ručni prtljag, koji nosite sa sobom u avion, budući da možete leteti na destinaciju sa presedanjem ili da vam se kofer u transportu zagubi, ode na drugu destinaciju i do vas stigne tek nakon nekoliko dana. Ovo je posebno važno ukoliko pijete neku redovnu terapiju, prepisanu od strane lekara.

Posebno je važno da lekovi ostanu u svom originalnom pakovanju, a da, ukoliko je u pitanju neki antibiotik, antidepresiv ili bilo koji lek na recept, svaki od njih, ima, osim originalnog pakovanja i svoju propratnu dokumentaciju, tačnije recept od lekara, sa tačnom dozom uzimanja.

≠ Spakujte lekove u providnu plastičnu kesu

Najbolje bi bilo da svoje medikamente i celu putnu apoteku upakujete u male providne plastične nesesere, koje možete pronaći u svim drogerijama. One su namenjene upravo za pakovanje stvari u ručni prtljag. Pakovanjem u ove nesesere, olakšavate i ubrzavate proces prolaska kroz bezbednosni kontrolni putnkt.

≠ Šta poneti od lekova, vitamina, suplemenata na putovanje

Ako putujemo avionom, uvek smo ograničeni težinom čekiranog prtljaga ili dimenzijama ručnog prtljaga, ali za neke osnovne stvari, kao što je putna apoteka, uz dobru organizaciju, uvek će se naći mesta. 

Gde god da ste se upututili, putovanja su ta na kojima se uglavnom troši više energije, obilazi se, pliva ili skija, u zavisnosti od doba godine. Zato je poželjno sa sobom poneti Oligogal Mg, koji utiče na smanjenje umora i iscrpljenosti. Ukoliko vam je lakše da u jednoj tableti ponesete više vitamina, odlučite se za kompleks vitamina Oligovit 20, koji se sastoji od 10 minerala i 10 vitamina i koji podmiruje potrebne dnevne količine za istim.Ukoliko putujete na neku destinaciju gde ćete biti izloženi suncu ili ukoliko je vaša koža osetljiva na iritacije, poželjno je da sa sobom ponesete i Pantenol mast ili Jekoderm. Kako se na putovanju svi prepustimo lokalnoj kuhinji, koja se često veoma razlikuje od naše, tako i naš sistem za varenje trpi, te mu je potrebna pomoć. Lek koji sa sobom nosim uvek, koji mi omogućava lakše varenje hrane je Digestal. Na putovanjima se neretko dešavaju i dijareje praćene mučninama, te je poželjno sa sobom imati i probiotik Flonivin Plus, a ukoliko vam se javi takozvana putnička mučnina, najbolje je da sa sobom imate Dimigal, koji automatski pomaže kod iste. Da ne biste na vašoj destinaciji jurili nešto za bolove ili prehladu, u svoju putnu apoteku obavezno spakujte Paracetamol, koji kao višenamenski lek, pomaže i kod prehlade i gripa i kod glavobolja, zubobolja, temperature, menstrualnih bolova. 

Ovo su neki osnovni lekovi i vitamini, koje je poželjno sa sobom poneti na putovanje, kako biste na izabranoj destinaciji uživali bez dodatnog stresa.

Kakvo je vaše iskustvo sa pakovanjem putne apoteke ako je vaše prevozno sredstvo avion i da li ste se susretali sa nekim naplaniranim situacijama kada je avio kontrola u pitanju?

Podeli sa prijateljima: