Putna apoteka – Šta spakovati od lekova na putovanje tokom zimskih meseci

Kako se nalazimo u periodu kada, osim aktuelnog korona virusa, organizam možemo oslabiti i brojnim drugim virusima, poželjno je da na putovanju o njemu brinemo na nešto specifičniji način nego što to činimo u regularnim uslovima. 

Zimski meseci donose brojne prehlade, grip, suvu i ispucalu kožu, a budući da je period slava, i jaku i začinjenu hranu. Ukoliko sve to prenesete na putovanje, stanje u vašem organizmu može biti još gore. S toga je bitno da pametno organizujete svoju putnu apoteku, kao i lekove, vitamine i dodatke ishrani koje ćete poneti sa sobom na vaš zimski odmor. Bez obzira da li putujete na planinu ili u neku evropsku prestonicu, hladni dani sa sobom donose brojne nelagode, s toga, prilikom pakovanja, ponesite određenu zaštitu i rešite sebi potencijalne probleme, kako vas na samom putovanju ne bi dodatno bolela glava. 

Savet za putovanje tokom pandemije

Bez obzira da li putujete na planinu ili u evropski grad, obaveno se pre putovanja informišite o stanju pandemije u zemlji u koju putujete. Svedoci smo da se situacije menjaju iz dana u dan, pa se tako i uslovi ulaska i boravka u zemljama Evrope i sveta često menjaju. Kako ne biste imali nekih neprijatnosti i nepredviđenih problema koje izazivaju promenjeni uslovi boravka u nekoj zemlji, unared se informišite o svemu na zvaničnom sajtu ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs.

Šta spakovati od lekova za zimsko putovanje

Nek prehlada bude ko rukom odnesena

Bez obzira da li putujete na topliju ili hladniju destinaciju, u zimskim mesecima, kijavica, grip, prehlada, deo su naše svakodnevice. Kako bismo sprečili neprijatnosti poput temperature, curenja nosa, bolova u mišićima, obavezno je da u putnu apoteku spakujemo Defrinol forte, koji se na najbrži način izbori sa navedenim problemima. Lek koji se može koristiti za iste simptome, ali i za glavobolju, menstrualne i druge bolove, lek je koji ja lično uvek imam i u kućnoj i u putnoj apoteci. Paracetamol je bio jedan od mojih glavnih saveznika tokom korona virusa, a redovan mi je saveznik i na putovanju.

Svarite ukusnu prazničnu hranu

Ukoliko ste planirali da se uputite na neki advent ili božićni market ili u neku evropsku prestonicu, sasvim je sigurno da ćete na ovom putovanju biti u prilici da probate najrazličitije specijalitete od mesa, krompira, testa. Božićni kolači u svim gradovima evrope mirisni su i začinjeni, mame sve posetoce, ali nisu najbolji izbor za naše stomake i crevnu floru. U kombinaciji sa jakom uličnom hranom i kuvanim vinom, koje dominira na svakom ćošku i sa svake tezge, svom organizmu možemo učiniti medveđu uslugu, nahraniti ga, a potom i izazvati brojne stomačne probleme. Kako biste lakše svarili svu hranu iz restorana i sa uličnih tezgi, poželjno je da u svojoj putnoj apoteci imate Digestal, koji će se umesto vas pobrinuti da vaše putovanje protekne bez većih stomačnih tegoba. 

Osim spomenute jake hrane, koju naš organizam ne može jednostavno i lako svariti, desiće nam se i da ta hrana i piće koje konzumiramo s uličnih tezgi, izazove dijareju. S toga, u putnoj apoteci, mora se naći i probiotik. Do skoro je moj omiljeni probiotik bio Flonivin plus, međutim, od skoro u mojoj putnoj apoteci se nalazi Flonivin Bulardi, sa cinkom i vitaminom D3.

Zaštitite svoju kožu od hladnog vremena

Na svim zimskim putovanjima smo izloženi hladnom vremenu, bilo da smo na planini ili u nekom evropskom gradu. Kako je koža u zimskim mesecima poprilično osetljiva i vrlo brzo reaguje na hladan vazduh, te biva suva i ispucala, najbolji način zaštite, osim regularnih krema koje koristitie, poželjno je, da je, nakon tuširanja negujete i Pantenol penom, koja će zasigurno vašu kožu nahraniti i potom zašititi od daljeg isušivanja. Ukoliko ste planirali da svoje putovanje, većim delom provedete u šetnji ili na ski stazi, ovaj vid zaštite je preporučljiv, a osim na putovanju, Pantenol pena, posebno u zimskim mesecima, može biti vaša rutina u nezi kože.

Izbegnite mučnine tokom putovanja

Ukoliko ste, kao ja, osoba kojoj smetaju velike krivine i ukoliko vam putovanje, odnosno vožnja po planini izaziva mučninu, morate unapred razmišljati kako da se iste rešite. Meni se kao najbolje rešenje pokazao Dimigal, koji je sada sastavni deo moje putne apoteke, svaki put kada krećem na putovanje na kome znam da me očekuju velike krivine i neravan teren, budući da je to nešto što meni izaziva nelagode. Bez obzira na godišnje doba, Dimigal je definitivo u mojoj putnoj apoteci, na svakom putovanju.

Oralna higijena na putovanju

Kako godnama radim turističke autobuske ture, nailazila sam na brojne probleme kada je higijena u pitanju. Često zbog nedostatka vremena, pred i posle noćne vožnje, nemam dovoljno mogućnosti da adekvatno brinem o svojoj oralnoj higijeni. U neko skorije vreme, otkrila sam Hibideks, koji služi kao instant rešenje umesto pranja zuba. Ukoliko na putovanju nisam u mogućnosti da operem zube, do dolaska u hotel, taj problem mi rešava Hibideks. I danas, bez obzira na godišnje doba i bez obzira na koje putovanje idem, on je sastavni deo moje putne apoteke. 

Ojačajte organizam vitaminima

Naravno, hladno vreme znatno utiče na organizam, koji postaje manje otporan na brojne viruse, prehlade i grip. Da do istih ne bi došlo, pre puta je potrebno da organizmu damo brojne vitamine, koji su često usled brzog tempa života, van naše redovne ishrane. Najviše volim da vitanime unesem kroz jednu tabletu, koju lako mogu spakovati i u putnu apoteku. S toga se u mom koferu, a i u mojoj kući uvek može naći kompleks vitamina Oligovit 20. Kako biste sebi olakšali putovanje i potencijalno sebi unapred rešili problem, poželjno je da pre putovanja napravite spisak svih lekova, vitamina, minerala i dodataka ishrani koji se moraju naći u vašoj putnoj apoteci, bilo da putujete preko zime ili u letnjim mesecima. Šta je to što je neizostavan deo vaše putne apoteke na zimskom putovanju i da li ste nekada bili u situaciji da u stranoj zemlji ne možete naći adekvatan lek za vaš problem?

Podeli sa prijateljima: