Štetnost UV zraka – kada i kako se štititi od njih

Solarijum i sunčevi zraci, najčešći su uzrok nastanka karcinoma kože. Zaštiti se na vreme!

Planiranje letnjih godišnjih odmora kreće već krajem kalendarske godine, a uplata i organizacija istih, već sa prvim sunčevim zracima. Plaža i sunce, miris borove šume, čisto more i odmor, svi željno iščekuju, a po dolasku u odabrano letovalište, odmah se zaboravi na stvar od velike važnosti, na kvalitetnu i pravilnu zaštitu od upornih i štetnih sunčevih zraka.  

Sunčevi zraci, svoju šetnost donose već u ranim prolećnim mesecima, kada je indeks UV zračenja na nekom srednjem ka višem stepenu. S toga, pravilna zaštita od sunca, nikako ne sme biti samo u letnjim mesecima, već je poželjno pratiti tačan index UV zračenja tokom cele godine, pa u odnosu na to, šititi svoju kožu, telo i kompletan organizam. 

Ako vas zanima kako proveriti koliki je indeks UV zračenja, kako se pravilno zaštititi od sunca, kao i kakve su posledice ukoliko stvar prepustimo slučaju, pročitajte u nastavku teksta. 

Kako proveriti nivo UV indeksa zračenja

Kako vlada zabluda da se od sunčevih zraka treba štititi samo tokom letnjih meseci, poželjno je dodatno se informisati i svakodnevno pratiti štetnost, odnosno stepen UV indeksa zračenja od prolećnih, pa sve do jesenjih meseci. 

Kada je poželjno štititi se od sunca, najbolje će vam odgovoriti mobilna aplikacija, koju je lako i jednostavno instalirati na mobilnom telefonu. 

Galix apllikacija

Galix apllikacija, koji u par klikova možete imati na svom mobilnom uređaju, će lako i brzo i na srpskom jeziku odgonetnuti trenutni nivo UV indeksa zračenja. Nivo UV indeksa zračenja, meri se svakodnevno na mernoj stanici, najbližoj vama, pa tako preko cele godine i gde god da se nađete, možete imati informaciju o štetnosti UV zraka u datom trenutku. Osim ove, aplikacija meri i druge parametre, koji mogu uticati na kvalitet života. 

Kako se zaštititi od upornih sunčevih zraka

Dokazano je da je ozonski omotač poprilično oštećen u poslednjih 30 godina, pa je time povećana količina sunčevih zraka koji mogu imati negativan uticaj na stanje vaše kože i vašeg organizma, generalno. 

Zaštitu od sunca treba da čini više krema sa različitim zaštitnim faktorom, koji u određenom vremenskom intervalu štiti od negativnih uticaja sunca. SPF (Sun Protection Factor) utiče na blokiranje UV zraka u određenim procentima. Osim redovne upotrebe kreme sa zaštitnim faktorom, ne sme se zaboraviti ni na pravilnu upotrebu istih. Kreme sa SPF faktorom koriste se 20-30 minuta pre izlaganja suncu, a potom je postupak potrebno ponavljati na svaka dva sata i posle svakog izlaska iz vode ili prilikom češćeg znojenja ili tuširanja na plaži. 

Kada početi sa SPF zaštitom od sunca

UV zračenje, najjače je u toku letnjih meseci, a sunčev negativan uticaj povećava se namernim izlaganjem suncu sa željom da se pocrni i dobije lep bronzani ten. Svakako ne sme se zaboraviti na činjenicu da se čak 80% izlaganja suncu u životu dogodi tokom kraćih svakodnevnih aktivnosti, te je pravilna nega kože bitna tokom cele godine, bez obzira da li ste na plaži ili putujete do radnog mesta. 

Kako negovati kožu nakon sunčanja

Kreme sa pantenolom i aloe verom, koje pomažu smirivanju kože izložene suncu i kod kože na kojoj su krenuli upalni procesi, kreme za hidrataciju, kao i hidratantne pene, odlično neguju kožu nakon izlaganja suncu. Tokom sunčanih meseci, bez obzira da li je proleće, leto ili jesen, nega kože nakon izlaganja suncu od velike je važnosti. Pantenol mast štiti i umiruje kožu nakon izlaganja suncu. Osim Pantenol masti, u svojoj privatnoj apoteci možete imati i Jekoderm, koji je za nešto osetljiviju kožu i pomaže, kako kod upalnih procesa, tako i kod pojave različitih tipova alergija na sunce. Za dobru hidrataciju kože pomaže fantastična Pantenol pena. Ovaj porizvod u svom sastavu ima pantenol, aloe veru i vitamin E, pa tako pomaže i duboko hidrira kožu nakon depilacije, nakon znojenja, kupanja u moru. 

Osim kvalitetne zaštite i nege tokom i nakon sunčanja, poželjno je izbegavanje sunca od 10 – 16h, kao i korišćenje suncobrana ili prirodnog hlada, redovna hidratacija, upotreba šešira, kačketa.

Koje su posledice preteranog izlaganja suncu

Dokazano je da se sa oštećenjem ozonskog omotača i UV zračenje znatno povećalo. U zavisnosti od tipa kože, preterano izlaganje suncu, trenutno, ali i kasnije, tokom života, može ostaviti velike posledice. Iako sunce sa sobom nosi brojne pozitivne uticaje na naš organizam i s jedne strane nam je prijatelj, preterano izlaganje istom, ima više negativnih nego pozitivnih posledica. 

Preterano izlaganje suncu dovodi do crvenila, pojava alergije, kako spoljne tako i unutrašnje, fleka i pegica, koje se mogu javiti i u kasnijim životnim dobima. Osim ovog, sunce utiče i na brže starenje kože. Najgora posledica preteranom izlaganju suncu, svakako je sve češća pojava melanoma, zloćudnog raka kože, od kog u Srbiji oboli oko 500 novih pacijenata na godišnjem nivou. Jedina prevencija za sve navedeno jeste kvalitetna zaštita od sunčevih zraka, kao i redovna kontrola kože i svih mladeža na njoj. 

Kako je štetnost UV zraka dokazana, potrebno je pažljivo i pravovremeno se izlagati suncu. Urban način života vam omogućuje da preko Galix aplikacije saznate koji je procenat UV zračenja, a brojne kreme sa SPF faktorom, kao i kreme sa pantenolom i aloe verom vam pomažu u nezi, tokom i nakon izlaganja suncu. 

Budite odgovorni prema svojoj koži, kako bi vam kompletan organizam sutra bio zahvalan. 

Podeli sa prijateljima: