Letnji raspust na selu – šta spakovati u dečiju putnu apoteku

Odvajate se od svojih mališana, a pakovanje vam zadaje velike glavobolje? 

Letnji raspust je konačno pred vratima. Raduju mu se deca, školarci i srednjoškolci, podjednako kao i roditelji, budući da većina omladinaca deo svog letnjeg raspusta provede kod bake i deke, na selu. 

Glavne karike dečijeg odmora su uvek baka i deka, koji će se potruditi da na letnjem raspustu sve protekne kako treba i da se vaši mališani vrate srećni i nasmejani kući. Međutim, vi ste ti koji vaše dete poznajete najbolje, te bi organizaciju putne apoteke, u slučaju nekih zdravstvenih tegoba, morali lepo i unapred da osmislite, kako ne bi došlo do nekih neželjenih dešavanja na raspustu.

Ako vas zanima šta je to što biste mogli spakovati svojim najmlađima u putnu apoteku za putovanje na selo, pročitajte predloge u daljem tekstu. 

Vitamini, dodaci ishrani, lekovi za temperaturu i prehladu

  1. Lek za dijareju

Današnja deca nisu naviknuta na domaću hranu, proizvode ubrane sa grane ili tek izvađene iz zemlje, vodu sa bunara ili česme. Iako se tajna zdravlja krije upravo u domaćim, neprskanim plodovima, mališani će možda imati problem u početku da se na istu hranu i naviknu. Ujedno, svaki promenjen ritam funkcionisanja organizma, putovanje kraće ili duže, mogu negativno uticati na imuni sistem, kao i na mikrofloru. Iz tog razloga, u dečiju putnu apoteku spakujte Flonivin Kids Immuno, prašak, koji pomaže regulisanju rada creva, pomaže kod problema sa dijarejom, doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju

  1. Lek protiv povraćanja

U zavistnosti od toga gde se nalazi bakino i dekino selo, ponekad deci put može biti veoma neprijatan i mogu se javiti mučnine. Kako biste sprečili putničku mučninu i svojim mališanima olakšali putovanje, u putnu apoteku spakujte Dimigal. Ovaj lek može poslužiti dobro i na selu, ukoliko im se usled penjanja na neku planinu, brdo, vožnju po krivinama javi opet mučnina. S toga, jedan od lekova koji ne biste trebali zaboraviti, zasigurno je Dimigal.

  1. Sirup ili lek za jačanje organizma i imuniteta

U redovnu upotrebu svog deteta, uz konsultaciju sa pedijatrom, treba uvesti i komplekse vitamina, koji umnogome pomažu mališanima, da se lakše razvijaju, napreduju i rastu. Budući da će se vaši mališani na letnjem raspustu dobro zabavljati i najčešće vreme provoditi u prirodi i aktivnom druženju i igranju, njihov organizam biće umoran i iscrpljen. Upravo iz tog razloga, poželjno je da deci u putnu apoteku spakujete i dodatak ishrani Oligogal Kids, sa cinkom, vitaminom C i vitaminom D3, tablete za žvakanje, koje doprinose normalnoj funkciji imunog sistema i utiču na smanjenje umora i iscrpljenosti. Ukoliko ipak želite nešto bogatiji sadržaj vitamina, dobar izbor bi bio Oligovit Kids sirup. Ovaj sirup u koji je ukombinovano čak 9 vitamina, obezbediće dovoljne količine kalcijuma, vitamina C, Vitamina A koji je odličan za razvoj kostiju i koji je dobar za vid, Vitamini B, koji utiču na nervni sistem, rad creva, kožu. 

  1. Sirup ili lek za prehladu, temperaturu, bolove

Nije ništa neočekivano da se dete razboli u sred leta, da dobije grip ili možda čak, od prevelikog izlaganja suncu i sunčanicu. U slučaju više simptoma, situaciju će najbolje rešiti Defrinol sirup za decu. On pomaže kod zapušenosti nosa, prehlade, kod raznih vrsta bolova, poput bolova u mišićima, u grlu, glavobolje, povišene telesne temperature. Deca dosta vremena provode u igri van kuće, pa tako dođu u dodir sa suncem, a da ni ne osete previše, što kod nešto nežnije dece može izazvati blagu sunčanitu, te i povišenu temperaturu. Ukoliko su vam deca starija od 6 godina, u putnu apoteku možete spakovati i Paracetamol, višenamenski lek, koji utiče, takođe, na sve navedene simptome. 

  1. Krema za posle izlaganja suncu ili kod iritacija na koži

Sasvim je sigurno da deca na letnjem raspustu dosta vremena provode u igri napolju, te da su često izloženi sunčevim zracima. Neretko mogu dobiti flekice, manje alergije, crvenilo upravo zbog prekomernog izlaganja suncu. Ujedno, tokom boravka napolju, dešavaju se razne iritacije na koži, moguće su i ogrebotine. Kao lek za sve ove neželjene tegobe koje se mogu dogoditi, najbolje je koristiti kremu sa pantenolom, te u dečiju putnu apoteku možete spakovati Pantenol kremu ili Pantenol mast, ali i Jekoderm, budući da oni utiču na slične simptome.

  1. Dodaci putnoj apoteci

U putnu apoteku svog deteta obavezno spakujte gazu, tufere, jod, alkohol, kao i flastere, kao i vlažne maramice na koje je mališan navikao. Kačketi i kape biće dobra zaštita od sunca, te i na to ne zaboravite. Bez obzira da li će se dete direktno izlagati suncu i sunčati se ili samo provoditi vreme u igri napolju, potrebno je da spakujete i kremu sa zaštitnim SPF faktorom, koji će štititi kožu na određen vremenski period. Ne zaboravite na zdravstvenu knjižicu, ukoliko se mora delovati u slučaju neke veće povrede ili tegobe.

Pre dečijeg putovanja, obavezno napravite spisak lekova i vitamina koje ćete pripremiti i spakovati u putnu apoteku. Kako ne biste baku i deku stavljali na veće troškove nabavke lekova, a i kako sami svoje dete i njegov organizam najbolje poznajete, ne zaboravite da spakujete kreme za zaštitu od sunca, kreme za iritiranu kožu, kreme posle sunčanja, probiotik, lek protiv mučnine, lek za prehladu, grip i temperaturu, lek za dijareju, vitamine, alkohol, gazu, hanzaplast

Uz dobru organizaciju, vama će biti potrebno malo vremena da sve nabavite i spakujete, a vaš mališan će i baka i deka će bezbrižno provesti nekoliko zajedničkih dana na letnjem raspustu. 

Da li osećate nemir kada se odvajate od deteta ili ste roditelj koji bezuslovno veruje bakama i dekama, kojima poverava dete? Kako inače pakujete svog mališana, a kako njegovu putnu apoteku?

Podeli sa prijateljima: