Šta se mora naći u vašoj putnoj apoteci ako putujete tokom pandemije (plus saveti za bezbedno putovanje)

Putna apoteka i njen sadržaj i dalje su najbitniji element koji ćete spakovati u vaš kofer pre putovanja. 

I pored pandemije, koja bezobrazno vlada svetom i dalje, otvaraju se skoro sve međunarodne granice.  Dočekali smo da putovanja ponovo postanu dostupna. Agencije, avio kompanije, turistički vodiči, prevoznici, ugostitelji, ponovo ulaze u sistem i polako počinju da funkcionišu kao ranije. 

Šta je najbitnije za putovanje tokom pandemije i šta je neophodno da spakujete u svoju putnu apoteku, ispratite u nastavku teksta. 

≠ Da li je bezbedno putovati?

I dalje smo podeljeni u dve grupe, na one koji se pitaju da li je bezbedno putovati i one koji jedva čekaju da se otisnu van granica Srbije. 

I da, bezbedno je putovati, samo je potrebno unapred organizovati svoje putovanje i detaljno se pripremiti za isto, počevši od brojnih bitnih informacija, preko papirologije, bukiranja, karata, hotela, do pakovanja kofera i nezaobilazne putne apoteke. 

  1. Istražite gde možete putovati

Kako pandemija još uvek nije završena, i dalje postoje države u Evropi i svetu koje nisu otvorene za sve turiste. Najnovija informacija s kraja januara meseca 2022. godine kaže da su članice Evropske unije prihvatile predlog EU, o ukidanju grupnog stavljanja na crvenu listu putnika, te danas da biste odputovali u neku zemlju članicu EU, potrebno je da ispunjavate određene uslove, ali kao individua, da ste vakcinisani ili da ste preležali virus. Razlika u odnosu dosadašnja pravila je u tome, što nema veze iz koje države dolazite, već se posmatra vaš lični kovid status. 

Međutim, ukoliko putujete van granica EU, najbolje je da se o uslovima boravka, tranzitiranja ili samog ulaska, informišete na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Na sajtu www.mfa.gov.rs pronaći ćete najznačajnije informacije o kovid statusu ako kao turista želite posetiti neku državu.

  1. Istražite restrikcije i mere u zemlji u koju putujete

Ako ste odabrali svoju idealnu i željenu destinaciju, na koju ste verovatno čekali preko dve godine, vreme je da se upoznate sa realnim stanjem u toj državi. Iako situacije postaje bolja, kada su putovanja u pitanju, još uvek nije u potpunosti opušteno boraviti kao turista u nekoj državi. Ujedno, mnoge države imaju na snazi određene restrikcije i mere, te se pre putovanja, obavezno upoznajte sa njima. 

  1. Uplatite putno zdravstveno osiguranje

Pretpostavimo da ste kupili kartu i bukirali smeštaj, koji je covid safe. Poželjno je da ste to uradili nakon određenog istraživanja o samom smeštaju ili u konsultaciji sa travel agentom ili turističkom agencijom. Nakon toga, obavezno se uputite u prostorije određenog osiguravajućeg društva, kako biste sebi uplatili putno zdravstveno osiguranje. Danas postoje osiguranja koja snose troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja virusa Covid-19, kao i troškove izolacije i troškove povratka u zemlju nakon završenog lečenja.

  1. Dodjite na aerodrom ranije i odštampajte svu dokumentaciju

Kako su usled pandemije, kontrole pooštrene, poželjno je doći na aerodrom ili dogovoreno mesto polaska na putovanje, ranije nego inače. Na licu mesta, policija ili turistički vodiči tražiće vam na uvid svu potrebnu dokumentaciju, bez koje ne možete ući u željenu državu, te tu dokumentaciju, obavezno odštampajte i ponesite sa sobom. Često je to potvrda o vakcinaciji, preležanoj bolesti, zeleni sertifikat, PCR ili antigenski test, kao i popunjeni obrasci za ulazak u određene zemlje.

  1. Spakujte neophodno – putnu zdravstvenu apoteku

Ne zaboravite da pametno spakujete svoju putnu apoteku. Higijena i održavanje imuniteta su najbitniji tokom vašeg putovanja. U putnu apoteku obavezno spakujte gel za dezinfekciju ruku, alkohol, više različitih maski, koje su često obavezne u brojnim zemljama i bez kojih ne možete ući na aerodrom, autobus, restorane, kafiće, gradski prevoz. Morate spakovati i antibakterijske maramice, kojima bi bilo poželjno da očistite sve površine koje dodirujete, a da su na javnom mestu. Kako smo stvorili naviku da često koristimo sredstva za dezinfekciju ruku, gelove, etil alkohol, antibakterijske maramice, tako smo počeli i da isušujemo kožu. Budući da je još uvek hladno vreme, a koža ruku, prvenstveno, nam je najčešće izložena čestom pranju i čišćenju, ptrebno ju je negovati, te je Pantenol Pena, idealna za dodatnu negu, pre same kreme za ruke. Ako ste kojim slučajem preležali virus, preporuka je da se par meseci nakon virusa koristi Anbol Cardio, koji umanjuje mogućnost nastanka trombova, koji mogu biti jedna od posledica virusa. Obavezno u svojoj putnoj apoteci imajte i lekove za klasičnu prehladu i grip, poput Paracetamola i Defrinola forte, koji će vam u ovim zimskim danima pomoći da brzo preležite klasičan virus. Vitamini i suplementi, ojačaće vaš organizam tokom samog putovanja, te na putovanju u svojoj putnoj apoteci možete imati Oligogal Mg, koji pomaže umornom i iscrpljenom organizmu i ojačava imunitet, potom možete koristiti Oligogal Se koji mnogo pomaže jačanju imuniteta. Pored svega ovog, u svoju putnu apoteku možete spakovati i Oligovit 20, kompleks vitamina A, D, E, B, C, kalcijuma, gvožđa, koji dopunjuju deficitarne vitamine, potrebne organizmu za funkcionisanje. 

Još jednom ćete postaviti sebi pitanje pre putovanja, da li mi je potrebno sve ovo, brojna i dosadna papirologija, istraživanja, mere opreza. Pitaćete se i da li je bezbedno putovati tokom pandemije. Budući da i u našoj zemlji moramo funkcionisati i živeti normalno, tako možemo to činiti i u stranoj zemlji, uz određene mere opreza. Da li vam je potrebno sve to – to je nešto što je do vas lično. 

Da li vi imate neki savet za pametno pakovanje za putovanje tokom pandemije?

Check lista

(pakovanje putne apoteke za putovanje tokom pandemije)

Podeli sa prijateljima: