Zašto je bitno da putna apoteka bude dobro organizovana 

Prevideli ste da uplatite putno zdravstveno osiguranje, a putnu apoteku niste obnovili poslednjih godinu dana? Glavobolja vam ne gine!

Kao neko ko je stalno na putovanju, sa manjim pauzama, poslednje dve godine, često sam se susretala sa neprijatnim i nelagodnim situacijama svojih putnika, koji neretko imaju manjih ili većih tegoba na putovanju, a nemaju konkretno rešenje za iste. 

U nastavku teksta vam otkrivam zašto je bitno da uvek imate dobro organizovanu putnu apoteku i šta je poželjno da bude u njoj spakovano.

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Budući da su međunarodne granice većinom otvorene u celom svetu, vreme je da se vratimo putovanjima. Međutim, brojne države, kako bi obezbedile i održale nižu stopu inficiranih virusom covida, često i dalje nameću određene mere i uslove za ulazak na njihovu državnu teritoriju. Kako biste se precizno informisali o svakoj državi ponaosob, najbolje je da posetite zvaničan sajt Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs

Zašto je lična putna apoteka bitna na putovanju

  • Lekovi – skupi su i često nedostupni

Lekovi u stranim zemljama nisu tako lako dostupni, kao nama u Srbiji. Neretko se dešava da se i za neki običan lek mora dobiti recept od lokalnog doktora, a i cena često nije baš pristupačna kao kada bismo taj isti lek nabavili kod nas pre putovanja. Ujedno, za pregled kod lokalnog lekara, potrebno je i putno zdravstveno osiguranje, a ako ga koji slučajem niste uplatili, običan pregled u Evropi koštaće vas od 50 evra, u Turskoj od 80 evra, a u preko okeanskim zemljama znatno više. Olakšica za vaš džep biće primetna ukoliko lekove nabavite pre putovanja. Naravno, ovo mnogo zavisi i od destinacije na koju ste se uputili, ali kako ne biste imali glavobolje zbog nedostatka lekova ili visokih troškova, pripremite sve potrebne lekove unapred.

  • Nehigijenski uslovi na putovanju

Naravno da je ovo nešto kroz šta smo svi prošli bar jednom na putovanju. Bilo da se radi o smeštaju koji nije idealan ili smo možda otputovali na destinaciju na kojoj higijena nije na zavidnom nivou ili se samo često znojimo, na putovanju smo u kontaktu sa prašinom i prljavštinom, te naša koža prva strada. Brojne alergije, osipi, bubuljice, javiće se kod osoba sa osetljivom kožom. Zato je poželjno na putovanju imati Pantenol Penu, Pantenol kremu, Pantenol rastvor, Jekoderm. Ujedno, ako vam je koža osetljiva, a vaš izabrani lekar želi da vam prepiše lek, možte sa sobom poneti i Hidrociklin, koji se koristi za neke ozbiljnije alergijske promene na koži, ubode insekata, reakcije na lek. 

  • Varljivo vreme i virusi

Nekako su ljudi ranije bili znatno otporniji na brojne bolesti, imunitet im je bio jači, lakše su podnosili sve viruse, gripove, prehlade kojima su bili izloženi. Danas, iz kog god razloga bilo, mlađa populacija posebno, često oboljeva od brojnih virusa i gripa. Kako sami najbolje poznajemo svoj organizam, poželjno je da upravo mi spakujemo sebi omiljenu kombinaciju lekova. Paracetamol je lek koji meni odlično utiče i na glavobolju i na menstrualne bolove i na temperaturu i na prehladu i grip. U konsultaciji sa lekarom, može se koristiti i više puta dnevno, te je idealan lek za spakovati u putnoj apoteci. 

  • Vitamini i neredovna ishrana, manjak sna, povećana fizička aktivnost 

Koliko god se trudili da se na putovanju odmorimo, želja da što više postignemo, vidimo, obiđemo uglavnom bude jača od sna. S toga, na putovanjima, vrlo često slabije spavamo, fizički smo veoma aktivni, stalno u pokretu, a i ishrana nam je neredovna. Zato su našem organizmu potrebni vitamini i suplementi, koje ne možemo uneti u organizam samo hranom. Magnezijum, kroz Oligogal Mg Direct, odličan je za umor i iscrpljenost organizma, što se često dešava na putovanju, te njega treba konzumirati pre i tokom putovanja. Oligogal Zn, sa cinkom i vitaminom C, odličan je, kao preventiva koja jača organizam i čini ga otpornijim na potencijelne viruse i grip, zato je poželjno i njega konzumirati i pre i tokom putovanja, posebno u periodima kada virusi i grip vladaju. Selen je još jedan značajan antioksidant koji naš organizam ne proizvodi sam, te ga moramo konzumirati prvenstveno kroz suplemente, pa je poželjno da i on bude sastavni deo naše putne apoteke. Oligogal Se zadovoljiće vaše dnevne potrebe za selenom. Ukoliko ne biste nosili više vitamina, možete se opredeliti na redovno konzumiranje Oligovita 20, koji u sebi sadrži 20 vitamina značajnih za regularno i normalno funkcionisanje organizma. Tako u jednoj kutiji tableta, rešavate vašu potrebu za dnevnim unosom vitamina. Dobar vitamin i redovna upotreba, najbolji su čovekov prijatelj na putovanju, iako možda ne deluje tako. 

  • Ishrana – kvalitativno i kvantitativno drugačija

Budući da na putovanjima isprobavamo različite specijalitete lokalne kuhinje, često se desi da nam ta hrana ne prija. Novi i nepoznati začini, načini pripreme hrane, velike količine, masna hrana, brojni su razlozi zašto može doći do neke tegobe kada je ishrana u pitanju. Iz tog razloga, kako ne biste jurili u apoteku, poželjno je da u svojoj putnoj apoteci imate sa sobom Digestal, koji će vam pomoći baš kod ovih tegoba.

  • Česte putničke tegobe – dijareja, povraćanje, dehidratacija

Ako zbog nečeg ne biste trebali trčati kod lokalnog lekara, to je onda zasigurno, problem sa dijarejom i povraćanjem, koji se neretko javlja svima nama i u našoj zemlji. Ako svoj organizam poznajete, onda znate kako na putovanju reagujete na sunčanice, na promenu kvaliteta vode, na krivine na putu. U svakom slučaju, kako god da putujete, poželjno je da sa sobom imate probiotik Flonivin Plus, koji će rešavati probleme dijareje. Ukoliko ste iz nekog razloga iz iritirali želudac i često povraćate, Orosal rastvor će vam pomoći kod obnove elektrolita i dehidratacije. Ovo su neki osnovni lekovi koje morate imati u svojoj putnoj apoteci, gde god i kad god da putujete.

  • Covid higijena

Ovo je nešto što će u narednim godinama često biti sastavni deo naših života i uvek će nas opominjati zašto je bitno da naša putna apoteka bude dobro spakovana i organizovana. Ovaj virus nas je posebno naučio da vodimo računa o higijeni ruku. S toga, obavezno je da imate u svojoj putnoj apoteci i gelove i antibakterijske maramice, kako bi vaše ruke a i površine oko vas održavali čistim.

  • Posekotine, ogrebotine, žuljevi

Nešto što se baš često dešava na putovanju, jeste nastanak žuljeva usled stalne šetnje i pokreta. Ujedno, ako smo u prirodi na putovanju, moru, planini, lako se ogrebemo i posečemo. Sve to nas opominje da je bitno da u našoj putnoj apoteci imamo i flastera, koji će rešiti ovaj problem i samim tim smanjiti trošak odlaska u inostranu apoteku ili na lekarski pregled.

Putovanja su doživela promenu i transformaciju, posebno od pojave virusa covid 19. On nas je ponajviše disciplinovao, posebno kada je tema lečenja, higijene, lekova i vitamina u pitanju. S toga, ne razmišljajte puno, pred svako putovanje, napravite dobar spisak i lepo organizujte svoju putnu apoteku. 

Podeli sa prijateljima: