Šta ukoliko ti se desi prehlada na putovanju – saveti i iskustva

Krećeš na putovanje bez putnog zdravstvenog osiguranja i putne zdravstvene apoteke? Razmisli još jednom.

Virus Covid i pandemija polako posustaju, ali i pored toga, ljudi su sve više naviknuti da opreznije žive i vode računa o svom zdravlju i higijeni. Evidentno je da su se mnoge sfere života promenile u protekle dve godine, pa su se i trendovi i potrebe u sferi turizma i putovanja promenili. 

Posebno u današnje vreme, na putovanjima, a i pre samih putovanja, moramo obratiti pažnju na moguće gripove i viruse koji vladaju, ali i na brojne simptomatične probleme sa zdravljem koji nam se mogu javiti na samom putovanju. Ukoliko vas zanima šta je najpametnije raditi ako vam se desi prehlada na putovanju i kako je sanirati i kako bezbrižno nastaviti putovanje, pročitajte nastavak teksta. 

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Iako su mere svuda u svetu drastično smanjene, postojanje virusa Covid nas i dalje dovodi u situaciju da istražujemo kakvi su uslovi ulaska i boravka u određenim državama Evrope i sveta. S toga, ukoliko planirate svoje putovanje, da biste bili sigurni šta vam je potrebno od dokumentacije za boravak na određenoj destinaciji, najbolje je da se informišete na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs ili na sajtu ambasade željene destinacije. 

≠ Savet pre polaska na putovanje

Ukoliko ste se odlučili da svoje slobodno vreme provedete negde u inostranstvu, pre polaska na put, obavezno je da uplatite putno zdravstveno osiguranje i tako obezbedite sebe i moguće troškove lečenja na putovanju svedete na minimum. Bilo da putujete kao jedinka ili u paru ili sa porodicom, putno zdravstveno osiguranje je stavka koja se, posebno u današnje vreme, nikako ne sme preskočiti prilikom organizacije samog putovanja. 

Budući da svoj organizam najbolje poznajete, priredite mu ono što mu je potrebno za dane koji su pred vama. Kako se na putovanju dosta trošimo, slabije spavamo, neretko i loše i nezdravo se hranimo, često se javljaju zdravstvene tegobe, koje nam mogu delimično uništiti sam put. Iz tog razloga, potrebno je da organizam unapred pripremimo na ono što nas na samom putovanju očekuje, dosta akcije, manjak sna, mnogo kretanja, preskakanje obroka ili pak prekomerna konzumacija lokalne kuhinje.

≠ Organizacija putne apoteke

Osim organizacije putnog zdravstvenog osiguranja, potrebna je i dobra organizacija putne apoteke, koja će u svakom momentu biti uz vas i pomoći vam da preprodite osnovne zdravstvene tegobe i prehlade, koje se na putovanju mogu javiti. 

Lekovi za prehladu, vitamini, probiotik, lekovi protiv bolova i temperature, suplementi, moraju biti sastavni deo vaše putne apoteke, gde god i u kom god periodu godine putovali.

≠ Dijareja na putovanju

Na putovanju se neretko mogu javiti problemi sa stomakom, budući da su voda i hrana često drugačiji i našem organizmu ne prijaju, te je poželjno da se par dana pre puta obavezno upoznate sa probiotikom, koji će vam već unapred pripremiti organizam na odstupanja koja slede na putovanju. Flonivin Boulardi, probiotik sa Cinkom i vitaminom D doprinosi normalnoj funkciji digestivnog trakta, te je preporuka konzumirati ga par dana pre polaska na putovanje. 

≠ Ukoliko vas uhvati prehlada na putovanju

Kako smo veoma aktivni na putovanjima, često i više nego u regularnim životnim okolnostima i danima, naš organizam doživljava napor koji se neretko ispoljava kroz neki vid prehlade. U slučaju da su vam se pojavili simptomi prehlade na putovanju, na scenu stupa vaša dobro organizovana putna apoteka. 

≠ Lekovi za prehladu

Obavezno je da sa sobom imate lekove za prehladu, koje će ublažiti simptome prehlade u kratkom roku i omogućiti vam da se brzo vratite tempu i željenim aktivnostima na putovanju. Defrinol forte se pokazao kao jedan jači lek koji u kratkom roku sanira brojne simptome prehlade, gripa, kao i temperaturu. 

Da bi vaše lečenje prehlade i gripa bilo potpuno, preporuka je da sa sobom ponesete i Paracetamol, koji, osim što utiče na probleme prehlade i gripa, ujedno umanjuje brojne bolove i snižava temperaturu, te je svakom putniku odličan saveznik na putovanju. Bilo da vas boli glava ili imate zubobolju ili menstrualne bolove ili možda bolove u mišićima, Paracetamol je vaše rešenje i za te tegobe.

≠ Upala grla

Prehlada sa sobom može doneti i blagu upalu krajnika. Kako biste brzo i bez jačih lekova sanirali ove tegobe, poželjno je da pri ruci imate tablete za otapanje u ustima, koje će efikasno i brzo očisiti usnu duplju i uticati na upalne procese. Pantenol sa vitaminom C, pokazao mi se kao jedno od boljih rešenja za taj vid problema. 

≠ Vitamini na putovanju

Poželjno je da pre samog putovanja, a posebno ukoliko vam se jave simptomi prehlade i gripa na putovanju, počnete sa konzumiranjem određenih vitamina, koji će vaš imuni sistem dovesti u normalu. Za putovanje je najbolje opredeliti se za kompleks vitamina, poput Oligovit 20 kompleksa, koji sadrži upravo 20 vitamina koji utiču na imuni sistem i jačanje istog.

≠ Hrana na putovanju

Ukoliko osetite simptome prehlade i gripa na putovanju, osim predloženih vitamina i lekova, poželjno je da se distancirate od lokalne kuhinje i specijaliteta i da se okrenete zdravijoj ishrani. To je prava prilika da se upoznate sa lokalnim pijacama i običajima kupovine na njima, te tako detaljnije upoznate sa stanovništvom i njihovim svakodnevnim životnim navikama. Vitamini u voću i povrću, sveže ceđeni sokovi, čajevi ubrzaće vaše izlečenje i umanjiti vaše novonastale tegobe. 

≠ San na putovanju

Ovo je nešto što uglavnom zaboravimo kada smo na putovanju, budući da želimo što više da vidimo, istražimo, upoznamo, otkrijemo. Upravo zbog nedostatka sna dolazi do premora organizma i mogućeg slabljenja istog, te to vodi i do moguće prehlade. Ukoliko do iste dođe, poželjno je da usporimo naš tempo i malo duže spavamo. Verujte, vaš organizam i imuni sistem će vam biti zahvalni.

≠ Garderoba na putovanju

Neretko se dešava da zbog lepote i dobre fotografije idemo pomalo golišavi i neprikladno obučeni za vremenske uslove u kojima se nalazimo. Kako bi se naše telo i organizam brže oporavili od prehlade, poželjno je da nam i odeća i obuća budu prikladni za doba godine u kome smo. 

Budući da prehlada nije nešto što će vas vezati za krevet danima, već vas ona samo upozorava da ste došli do gornje granice koju vaš imuni sistem može podneti, poželjno je samo da ispratite ovih par trikova, koji će u kratkom roku rešiti vaše tegobe prehlade i gripa koja vas je spopala na tom dugoočekivanom putovanju. 

Vitamini, probiotik, lekovi za prehladu, udobna garderoba, voće, povrće, san, voda i ukusne tople čorbice i čajevi sasvim sigurno su rešenje za tu dosadnu prehladu, koja nije morala baš na putovanju da se dogodi. 

Šta je to što vi koristite na putovanju ukoliko vam se dogodi da vam imunitet postane slabiji i ukoliko se prehladite?

Podeli sa prijateljima: