Šta sve treba da sadrži jedna putna apoteka?

„Ma ne treba mi krema za sunčanje, ja svakako slabo crnim. Sa SPF-om neću postići ništa“. Da, da, kako da ne. Svake godine ista priča – opekotine od sunca, ogrebotine, glavobolje i svašta što te može sustići kada si na odmoru. Ne moraš da pakuješ ceo svoj život kad se pakuješ za more, ali putnu apoteku svakako moraš! Ovde sam da ti pomognem u tome šta bi ona trebalo da sadrži:

1. Kreme – SPF, hidrantna i za opekotine – Bez SPF-a ne izlazi napolje. SPF ne samo što te štiti od opekotina od sunca, već te štiti i od UV zračenja koje može imati katastrofalne posledice po kožu. Naravno, dogodi se po koja opekotina, tako da je važno da kod sebe imaš i kremu koja će ublažiti štetu. Nakon sunčanja je koži potrebno nešto što će je nahraniti, tako da imaj i to u vidu.

2. Lekovi protiv bolova i mučnine – Analgetici su must have! Vrlo je verovatno da će te uhvatiti glavobolja, bol u stomaku (pogotovo ako imaš problem sa mučninom u putu), a možda čak i menstrualni bolovi. Isto tako, svima nam se desi da malo preteramo sa hranom na odmoru, tako je i probiotik isto obavezan! 

3. Lekovi za alergiju – I da nemaš probleme sa alergijama, preporuka je da poneseš makar nešto.

4. Lekovi za prve simptome prehlade – Izlaziš iz mora, sedaš u kafić, a tamo – piči klima. Šta se dalje dešava? Kijavica, curenje nosa i težina u glavi. Da bi sebi olakšao/la muke, ponesi nešto što inače piješ tokom prehlade.

5. Flasteri, hanzaplasti, gaze – U nepažnji se desi po neka posekotina ili ogrebotina, bilo bi dobro da imaš nešto od ovoga

6. Hidrogen i alkohol – Ne, ne mislim na čudotvornu rakiju koja rešava sve probleme. Bočica etil alkohola biće dovoljna da preguraš odmor.

7. Zaštita od ujeda insekata – Ne samo komaraca, nego i drugih malih nemani.

8. Ulošci i tamponi – Nažalost, nikad se ne zna kada će te dočekati taj najlepši deo meseca, tako da se obavezno opremi.

9. Kondomi – Ne štitimo se samo kod kuće od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti! 

Podeli sa prijateljima: