Putna apoteka – šta poneti od lekova na letovanje sa decom

Svi se negde drugačije pripremamo za putovanje, ali ja sam sebe ispraksovala da uvek sa sobom imam neki maleni spisak, koji mi olakšava pakovanje. Ukoliko putujete sa najmlađima, putni spiskovi su neophodni, kako biste poneli sve što vam je potrebno i kako se vaše putovanje ne bi pretvorilo u katastrofu. 

Uvek sam se vodila time da su mi dokumenta, novac i lekovi najznačajnija stvar koju ne smem zaboraviti. Moja iskrena preporuka je da ni na vikend putovanje po regionu, ne krećete na put bez putnog zdravstvenog osiguranja. Unapred se uvek raspitajte da li u vašem izabranom letovalištu postoji lokalni dom zdravlja ili privatni lekar. I pored toga, sastavni deo prtljaga vam mora biti lična putna apoteka. 

Budući da svoje dete poznajete najbolje, a uz konsultacije sa izabranim lekarom, lako ćete napraviti ovaj putni spisak. Šta je to što bi trebalo da spakujete u svoju putnu apoteku i koje su najčešće tegobe koje se na putu javljaju, pročitajte u nastavku teksta.

Moja putna apoteka

Česte tegobe koje vas na putu mogu zadesiti jesu mučnina, alergija, dijareja, prehlada. Neka vam prva pomoć koju svome detetu možete ukazati, uvek bude pri ruci.

Lek protiv mučnine

Neko lakše, neko teže podnosi putovanje. Sećam se da su mi uvek pričali, sedi napred, biće ti bolje, međutim to kod mene nikako nije bilo pravilo. Zato sada uvek sa sobom nosim Dimigal, koji mi pomaže kod mučnina i povraćanja prilikom vožnje. Njega mogu koristiti i najmlađi, od 2 godine starosti, naravno uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Lek protiv prehlade

Zbog temperaturne razlike i klimatskih promena, na letovanju neretko dolazi do prehlade, curenja iz nosa, blago povišene temperature. Sve dok je situacija pod kontrolm i dok su simptomi samo na početku, dovoljno je koristiti nešto iz vaše kućne apoteke. Oligovit Kids za jačanje imuniteta ili Defrinol sirup preporuka su za vaše mališane, koji su stariji od 6 godina.

Dijareja

Stomačni problemi, gasovi i nadutost, najčešći su problemi na putovanju. S toga je potrebno uvesti bar nedelju dana ranije neki probiotik. Za dijareju koja ume da se javi usled promene ishrane i drugačijeg sastava vode, potrebno je uvesti blagu hranu, više tečnosti i neki dodatak ishrani u vidu probiotika. Za decu najčešća preporuka je Flonivin baby, koji regeneriše crevnu floru, utiče na osećaj nadutosti, grčeva, podrigivanja. Lekari će vam preporučiti i da uvedete detetu dijetalnu ishranu, tako da mu u tom slučaju uključite i vitamine.

Nega kože posle sunčanja

Ako nešto treba imati u svojoj apoteci, bez obzira na uzrast i pol, nešto što će vam zaceliti skoro sve rane na koži, onda je to Pantenol. Bilo da je u vidu kreme ili gela, Pantenol je sjajan izbor nakon sunčanja, odličan je za razne ogrebotine, za neke manje alergijske reakcije na koži. Ukoliko se odlučite za Pantenol rastvor, uvek sa sobom imajte i par sterilnih gaza i hanzaplasta. Rame uz rame sa njim, stoji Jekoderm, koji ima i širu primenu jer je sjajan i za razne ojede i iritacije, suvu i ispucalu kožu. Praktično sve što vam je potrebno kada su u pitanju lakše promene na koži. Ipak su male nezgode, nešto što se izrazito često dešava na putovanjima, te se od ovih proizvoda ne treba odvajati.

Adekvatna zaštita kože od sunca

Prekomerno izlaganje suncu ili nepravovremeno izlaganje suncu, uticaće na brojne kožne probleme, ali i na sunčanicu, s toga se trudite da, bilo da putujete sami na letovanje ili sa najmlađim članovima porodice, period sunčanja od 12 do 17h preskočite. Obavezne su i kreme sa zaštitnim faktorom, a nakon sunčanja, uvek dobro dođe već spomenuti Pantenol.

Ujedi insekata

Nešto od čega ne možemo pobeći, gde god da se nađemo, jesu insekti, koji vrebaju na svakom koraku. S toga je potrebno da se opremite nekim preparatom za zaštitu od ujeda insekata u vidu spreja, gela ili stika. Ukoliko dođe do nešto jače reakcije na ujed, potrebno je obratiti se lokalnom lekaru.

U zavisnosti od doba starosti vašeg najmlađeg člana, tako i pravite svoj putni spisak lekova. Ono što je uvek neophodno da imate jeste toplomer, fiziološki rastvor, kreme za iritaciju, kreme za zaštitu od sunca od UVA/UVB zraka, kreme za posle sunčanja, probiotik, lekove protiv mučnine, lekove za snižavanje temperature, lekove za prehladu, lekove protiv alergije, antibiotik, alkohol, gazu i hanzaplast. 

Na putovanje, bilo da putujete sami ili sa mlađim članovima porodice, bez obzira na trenutnu pandemiju, nikada ne krećite bez uplaćenog zdravstvenog osiguranja. Za koje ćete se osiguranje odlučiti, zavisi isključivo od vas, budući da se osiguranja razlikuju samo u nijansama. 

Tokom svog dugogodišnjeg rada u turizmu, na putovanjima sam se susretala sa velikim zdravstvenim problemima i od bezobrazno visokih bolničkih računa, spaslo nas je upravo putno zdravstveno osiguranje. S toga, kako biste sebe i članove svoje porodice zaštitili od neprijatnosti, uplatite osiguranje, a sa sobom, za brzo reagovanje, uvek imajte svoju putnu apoteku.

Šta je to bez čega vi ne krećete na putovanje sa mališanima? Imate li kakav savet za roditelje koji prvi put kreću na ovakvo avanturističko putovanje?

Podeli sa prijateljima: