Kako pravilno negovati kožu lica i tela na moru

Javljaju vam se sitne bubuljice, upale, fleke tokom i posle letnjeg odmora? Naučite da kombinujete prave proizvode i korake tokom letnjih dana. Ne zaboravite, koža pamti!

Leto, kao jedno od omiljenih godišnjih doba, sa sobom donosi odlazak na more ili na planinu, ali i često izlaganje sunčevim zracima, znojenje, te neretko i probleme sa kožom. 

Bilo da ste planirali godišnji odmor na nekoj egzotičnoj destinaciji ili na moru u okruženju ili možda čak na nekoj domaćoj planini, koža, kao organ koji je najizloženiji nezdravim UV zracima, mora biti pravilno negovana, gde god da odlučite da provedete svoj letnji odmor. 

Ako vas zanima koje korake i preparate je poželjno kombinovati tokom leta, ispratite u nastavku teksta. 

  • Zakažite kod kozmetičara pre puta

Iako će vam možda biti nelogičan postupak odlaska kod kozmetičara pre putovanja, ovo je nešto što morate uraditi ukoliko želite da se rešite potencijelnih tegoba, crvenila i upala tokom letnjih meseci. Logika nam govori da je kožu potrebno regenerisati posle putovanja i izlaganja suncu, ali zasigurno je ispravno i kožu pripremiti na sunčanje, znojenje, slanu vodu, pesak i sitne prljavštine koje nam ulaze u pore. Ne zaboravite da su dobro pripremljena koža i čiste pore, pola posla u letnjoj rutini. 

Osim pripreme lica, uradite i pripremu tela. Pre odlaska na putovanje, počastite svoje telo i kožu kvalitetnim pilingom i još bogatijom hidratacijom nakon njega. Tako će mrtve ćelije sa kože biti uklonjene mehaničkim pilingom, a koža uz preparat biti nahranjena i hidrirana. 

  • Ne zaboravite na kremu sa SPF faktorom

Bez obzira da li ste planirali da se sunčate na bazenu ili plaži ili da samo šetate u laganoj letnjoj garderobi po obroncima planine ili jezera, sunčevi zraci će vas lako pronaći, a bez zaštitnog faktora, često staviti u situaciju u kojoj ne želite biti. Dokazano je da UV zraci dovode do fleka, alergija, starenja kože i na kraju do melanoma, odnosno, jednog od najsmrtonosnijih kancera koji postoji. Upravo iz tog razloga, korišćenje krema sa zaštitnim SPF faktorom je jedan od glavnih elemenata u zaštiti kože tokom toplijih dana, ne samo tokom leta. Izbor zaštitnog faktora je takođe bitan, a od njega zavisi i koliko možete biti izloženi sunčevim zracima, pre nego krenete da crvenite ili gorite na suncu. U apoteci se obavezno posavetujte oko kreme sa zaštitnim faktorom, a istu nanosite bar 20 – 30 minuta pre izlaganja suncu.

  • Uživajte u hladovini, pod palmom, suncobranom i izbegavajte sunce u zenitu

Iako će sunčevi zraci svakako doći do vas i na neki način malo naštetiti vašoj koži, uz pravilnu i adekvatnu negu pre i posle sunčanja, ali i direktnog izbegavanja i izalganja suncu, šanse za to su znatno manje. Iz tog razloga uvek potražite suncobran na plažnom baru, prirodan hlad, terasu i nosite sa sobom neki šešir ili kačket. Osim navedenog, poželjno je da izbegavate izlaganje suncu od 11 – 17h. 

  • Odaberite kvalitetnu umivalicu

Kako biste nastavili pravilno čišćenje lica na odmoru, poželjno je da se u vašoj putnoj apoteci nađe kvalitetna umivalica, koja će sadržati aloju ili pantenol, budući da upravo ovi sastojci veoma dobro utiču na kožu nakon nanošenja brojnih krema sa zaštitnim faktorom. Iskoristitie odlazak kod kozmetičara, da vas posavetuje o kvalitetnoj umivalici za vaše lice.

Stavka koja se mora naći u vašoj putnoj apoteci tokom letnjih meseci, zasigurno je Pantenol pena. Dokazano je dobra nakon izlaganja suncu i vodi, budući da smiruje i regeneriše kožu nakon sunčanja i vraća joj vlažnost. Može se koristiti pre ili posle tuširanja, a dobra je i nakon depilacije, budući da neguje i vraća hidrataciju kože. Kako je ovo pena koja sadrži Pantenol, Aloju i Vitamin E, jedna je od najpouzdanijih saveznika koji možete imati u letnjim mesecima. 

Ukoliko je, i pored adekvatne nege, došlo do alergije, crvenila, peckanja i ispucale kože, kao i bilo kakve druge reakcije na istoj, proizvod koji u letnjim mesecima pomaže kod ovakvih problema i koji mora biti sastavni deo vaše putne apoteke je Pantenol krema. Ona će vam pomoći kod crvenila nastalog zbog prekomernog sunčanja, kod različitih iritacija kože, svraba.

Ukoliko je vaša koža posebno osetljiva i na nju lako utiču brojni faktori, poput znoja, prljavštine, peska, prašine, osim redovne higijene i zaštite, možete joj priuštiti i preparat sa vitaminima, koji će direktno uticati na pogođena područja. Dodatak ishrani, sa Cinkom i vitaminom E, Lactoderm, pomoći će održavanju normalne kože. Cink i vitamin E doprinose održavanju normalne structure kože, kao i normalnoj funkciji imunog sistema.

  • Koristite maske i piling

Ukoliko na moru provodite više dana, svoju kožu lica i tela počastite blagim mehaničkim pilingom, kao i maskom sa vitaminima ili za hidrataciju. Na taj način ćete očistiti pore od brojnih preparata koje koristite tokom dana, a ujedno ćete i dodatno nahraniti i iznegovati vašu kožu. 

  • Nega posle putovanja

Nakon fantastičnog letnjeg odmora, a samim tim i nakon čestog izlaganja suncu, poželjno je da posetite kozmetičara, koji će vašu kožu lica i tela dodatno očistiti, nahraniti i kvalitetno iznegovati.

  • Hidrirajte se i unosite vitamine i suplemente 

Iako je godišnji odmor period kada sebi sve dozvoljavamo, pa i povećani unos kalorija, kroz slatkiše i nezdravu ishranu, potrudite se da tokom odmora sebi date par takvih dana, a tokom ostatka odmora se dobro hidrirajte, unosite dovoljnu količinu tečnosti, vitamina kroz hranu i kroz dobro odabrane suplemente spakovane u putnu apoteku. Ako ste više aktivni tokom svog odmora, svoje telo počastite magnezijumom. Oligogal Mg Direct, odličan je kao dodatak ishrani za letnje dane. Immuno max, dodatak ishrani namenjen imunitetu, smanjenju umora i iscrpljenosti može takođe biti dobar izbor.

Iako je svaki organizam drugačiji, kao i svaki tip kože, osnove dobre nege su iste za sve. Adekvatno čišćenje, zaštitni SPF faktro, krema za posle sunčanja, pena za veću hidrataciju i hidratacija, nešto su što ne smete zaobići, kada je nega kože lica i tela u pitanju. 

Koja je vaša dnevna/večernja rutina nege kože na letnjem odmoru?

Podeli sa prijateljima: