Putna apoteka – kako ostati zdrav tokom putovanja

Kako već godinu dana pričamo o pandemiji i kako su nam granice mnogih zemalja nedostupne i zatvorene, sve češće razmišljamo o potrebnim lekovima i putnoj zdravstvenoj apoteci i kako se zaštititi na putovanju od neželjenih virusa i prehlada.

Budući da sam aktivan putnik poslednjih 10 godina i da na putovanju provodim skoro 300 dana godišnje, u svoju rutinu uvela sam organizaciju putne apoteke, bogate brojnim suplementima i dodacima ishrani, vitaminima, kozmetičkim proizvodima pa i antibioticima.

Ako vas zanima šta je to što ja koristim, kako bi mi putovanje prošlo bez zdravstvenih problema i kako organizujem svoju putnu apoteku, pročitajte tekst do kraja.

300 dana godišnje života u koferima

Nije lako biti turistički vodič. Jedan od najlepših, ali i najtežih poslova kojim se možete baviti. Osim brojnih istraživanja, učenja, snalaženja, život vam se pretvara u život u koferima, imunitet vam je često van kontrole, organizam tokom sezone osetljiv i slab, na vas se kače brojni virusi, prehlade. Naravno, uz dobru organizaciju, sve se može dovesti pod kontrolu.

Budući da svoj organizam poznajem najbolje, poslednjih godina i lakše brinem o njemu. Potrebno je samo da osluškujemo sve što nam poručuje i u skladu sa tim postupimo. Iako je svaki organizam drugačiji i svakom prijaju različite stvari, suština je ista, dati mu dovoljno vitamina i aktivnih supstanci koje pomažu pri lakšem funkcionisanju.

Moja putna apoteka

Ako bih krenula da nabrajam šta je to što ja od lekova držim u svom neseseru, možda bi neko pomislio evo hipohondre, međutim, na ličnom primeru sam naučila da je potrebno imati prevenciju za brojne zdravstvene probleme, gde god da putujete. Ukoliko se krećete po Evropi, lakše ćete se organizovati za nabavku lekova kao i za odlazak kod lekara, ali za brže reagovanje, uvek imajte nešto pri ruci od lekova.

Ako govorimo o osnovnim putnim tegobama, mene tokom raznih krstarenja najviše uništavaju talasi, te mi mučnina ne gine. Pokušavala sam na razne načine da saniram istu, ali jedino mi je korišćenje Dimigala pomoglo. Brojne su ture, koje sam provodila u kabini, bez izlaska na palubu, kako bih se zaštitila od talasa na Sredozemlju i mučnine koju oni izazivaju, sve dok nisam otkrila njega i od tada je on uvek sastavni deo moje apoteke.

Ne mogu, a da se ne osvrnem i na probleme koje imam sa zubima. Svi koji me poznaju, znaju da je to moj veliki problem. Par godina ranije, u Španiji, imala sam veliku upalu desni i začetak otoka. U tom trenutku, sanjala sam Chymoral, kog nisam mogla da nabavim nigde do u Srbiji, a jedino što meni utiče na te probleme, godinama unazad, jeste upravo on. Tako da sada kada putujem, jednu tablu uvek sa sobom nosim.

Naravno, nezaobilazni su i kompleksi vitamina. Budući da se tokom putovanja svi neredovno i nezdravo hranimo, nedovoljno spavamo, imunitet nam je slabiji, ja sebi napravim neku kombinaciju vitamina. U zavistnosti od toga šta mi je potrebno u tom trenutku, sa sobom nosim ili Oligogal sa cinkom i vitaminom C ili sa selenom, ili često Oligovit 20 kompleks, budući da je odlična dopuna ishrani kojoj nedostaju određeni vitamini i minerali.

„Blago tebi, ti samo putuješ i uživaš“ najčešća je rečenica i najčešća je zabluda kada je posao turističkih vodiča u pitanju. Da, putujemo, da uživamo, ali i da, imamo brojne zdravstvene tegobe zbog tog načina života, koji smo, svojom voljom birali. Nebrojano puta se desilo da spavam u sedećem položaju, koji je još i dobar, u kakvim se inače položajima nalazimo tokom noćnih vožnji. S toga, česti su i bolovi u mišićima i zglobovima, koje rešavam uglavnom Diklofenom

Ako se osvrnem na prehlade i grip, kombinacija u putnoj apoteci se često menja, ali uglavnom su prisutni Defrinol forte, nešto jača kombinacija od Defrinola ili Paracetamol, koji dobar i za razne vrste bolova, temperaturu, ali i za prehladu i grip.

Bez obzira na doba godine, u mojoj torbi uvek se nađe Jekoderm, koji mi pomaže, leti nakon sunčanja, a u ostalim godišnjim dobima za razne ogrebotine, iritacije, suvu kožu, alergijsku reakciju. Ako nemam njega, uvek se nađe Pantenol, kog u kući imam više komada u svakom trenutku.

Zbog izmenjenog sastava vode, jače i začinjenije hrane, neredovne i nekvalitetne ishrane, neretko imamo problema sa organima za varenje i sa dijarejom. Te probiotik Flonivin Plus uvek bude moj saborac za ove zdravstvene tegobe, a neretko ga koristim i par dana pre putovanja.

Najbolji način da na putovanju ostanete zdravi, bez nekih tegoba i problema, osim pripremljene putne apoteke, potrebno je i da hidrirate svoj organizam, da unosite dosta tečnosti, da se trudite da imate dovoljno sna i redovniju ishranu. Čak i putovanje od samo 10 dana može poremetiti totalno vaš imunitet, s toga vodite računa o njemu. Organizam sve pamti, na koži se sve vidi, pa čak i tih 10 dana zanemarivanja svog tela. 

Osim bogate lične putne apoteke, dobre kombinacije vitamina i minerala, sna i vode, na putu je obavezno da imate i putno zdravstveno osiguranje, kako bi, ukoliko dođe do nekih većih tegoba, bez prevelikih troškova mogli da priuštite sebi lečenje. Za koje ćete se odlučiti, isključivo je na vama, a razlike među njima su minimalne.

Iz svog ličnog i dugogodišnjeg iskustva na putovanjima, prenela sam vam neke od svojih izbora za putnu apoteku. Šta vi koristite od vitamina, čime još na putu ojačavate organizam, a da nisu neki prirodni preparati i ishrana, budući da to nije baš izvodljivo. Šta biste vi meni preporučili da uvedem u svoju rutinu? Pišite mi u komentarima. 

Podeli sa prijateljima: