Šta raditi ukoliko vas ožari meduza na moru

Masovna pojava meduza u Jonskom, Jadranskom i Egejskom moru. Šta činiti?

Pojava meduza nije nešto što nas može iznenaditi na plažama širom Evrope, a ujedno je i stvar na koju ni turističke agencije, ni lokalci, a ni mi kao pojedinci ne možemo uticati.

Meduze na obalama dovode se u vezu sa toplim morima, kao i morskim strujama, koje ih u različitim nepredvidim intervalima, dovode u određene vode. Takođe, nedostatak prirodnih neprijatelja meduza, poput delfina i određenih vrsta riba, omogućava ovim morskim organizmima da doplivaju u određena mora. 

Ako vas zanima šta činiti ukoliko vas opeče ili ožari meduza, kao i koji su prirodni trikovi, a koji farmaceutski lekovi koje morate imati sa vama u putnoj apoteci, pročitajte u nastavku teksta. 

Kako meduze dospevaju na obalu

Dokazano je da meduze vole toplija mora, ali da na njihovo kretanje isključivo utiču morske struje, budući da se same meduze sporo kreću, te se kao takve ne mogu lako boriti protiv struje koja ih nosi. 

Neretko se u manjim zalivima, lokalna samouprava organizuje, tako što u vodu pusti prirodne neprijatelje meduza, poput delfina. Upravo oni, pobrinu se da ovi morski organizmi nestanu kroz par dana sa date obale.

Prethodnih godina, kompanija Google omogućila je korisnicima Google Maps da obeležavaju pojavu meduza u mestima u kojima su ih zatekli, pa se tako moglo uticati na svest kupača o prisustvu ovih neprijatnih stanovnika mora. 

Kakvi su simptomi ujeda meduze

Uglavnom male, želatinaste, providne sa po kojom nijansom, često ih je moguće ne uočiti tokom plivanja. Neretko se sa meduzom upoznamo tek kada osetimo njen ujed, odnosno nakon što se suočimo sa njenim žarenjem. Osnovni simptomi ujeda meduze su upravo žarenje, peckanje, svrab, crvenilo, otok, iritacija na koži. Veoma retko se mogu javiti malaksalost, blaga vrtoglavica, mučnina, glavobolja i za te simptome, poželjno je javiti se lekaru. 

Kako su se ovih godina pojavile i određene ljubičaste ili purpurne meduze, pojavili su se i ozbiljniji simptomi, te ukoliko vas ova vrsta meduze dohvati, obavezno je javiti se lekaru. Ljubičaste meduze, često izazivaju trenutnu paralizu mesta koje su dotakle, blagu vrtoglavicu, nesvestica, tahikardiju, povraćanje, te dijareju

Kako instant reagovati kada vas ožari meduza

U slučaju da budete ta malerozna osoba koja će se susresti sa ujedom ovog morskog organizma, bitno je da ne paničite. Dokazano je da meduze često plutaju u grupici, pa je moguće da se oko jedne, koja se prilepila uz vas, nalazi još nekoliko, koje vi, ako krenete da se brzo krećete po vodi i da paničite, svojim pokretima ruku, sami zakačite, i tako sebe dodatno, neplanirano povredite. 

Ukoliko ne uspete da izbegnete neprijatan susret sa meduzom, potrebno je da ispratite određene korake i iskoristite neke prirodne lekove, kako bi vam žarenje, bol, svrab i peckanje što pre prestali.

Ožareno mesto nakon susreta sa meduzom postaje crveno, natečeno i upaljeno. 

  • Treba znati da se ožareno mesto ispira isključivo slanom, a ne slatkom vodom, te nakon što izađete iz mora, koristite morsku vodu da ispirate i polivate mesto koje vam je dotakla meduza. 
  • Ukoliko ima dlačica od meduze, poželjno ih je skloniti, najbolje nekom pincetom jer se na taj način sklanjaju sve otrovne supstance koje je meduza ispustila.
  • Ožareno mesto možete čistiti i isceđenim limunom na tuferu ili pak sodom bikarbonom
  • Ukoliko posle nekog vremena mesto bude žarenja bude i dalje crveno i pod upalom, možete koristiti i led i ledene obloge
  • Ako je površina koju je meduza zahvatila veća od jedne šake, potrebno je javiti se lekaru. 

Putna apoteka iz Srbije takođe može pozitivno uticati na razrešenje slučaja ujeda meduze. Putna apoteka uvek treba da sadrži osnovne lekove za zaštitu od sunca, virusa i gripa, temperature, vitamine, ali i masti koje će vam pomoći u ovim neželjenim situacijama. Nakon korišćenja svih prirodnih lekova, treba upotrebiti i one profesionalne. Sinoderm gel je gel koji pomaže kod različitih upala kože, te utiče na smanjenje upale, crvenila, svraba i otoka. O tačnoj upotrebi ovog gela, poželjno je konsultovati se sa farmaceutom u apoteci. Osim Sinoderm gela, ono što ćete uvek imati u svojoj putnoj apoteci, budući da pomaže kod brojnih upalnih procesa na koži, alergija i crvenila, svakako je Jekoderm mast. Glavni sastojak Jekoderma je riblje ulje, koje je izuzetno korisno u ovim situacijama, te će vam povremeno korišćenje ove masti pozitivno uticati na crvenilo i iritaciju, dobijenu od žarenja meduze. 

Kako su se pojavile i nešto opasnije meduze na obalama Jonskog, Jadranskog i Egejskog mora, te prvenstveno u Crnoj Gori, Grčkoj i delom u Turskoj, obavezno se pre kupanja u moru informišite kod lokalaca sa stanjem u vašem izabranom letovalištu. Budući da su ljubičaste meduze sve češće na obalama gde uglavnom letuju turisti iz Srbije, u slučaju nekih ozbiljnijih simptoma i tegoba nakon susreta sa meduzom, potrebno je obratiti se dežurnom lekaru

Da li ste vi nekada imali susret sa meduzom i kako ste rešili nastale tegobe nakon žarenja ovih morskih organizama?

Podeli sa prijateljima: