Samostalna organizacija putovanja ili putovanje preko turističke agencije – prednosti i mane

Ne možete da se uklapate u kolektivna, agencijska putovanja? Niste sigurni koji su sve koraci i šta treba uraditi prilikom samostalne organizacije puta? Predstavljamo vam prednosti i mane jednog i drugog načina putovanja.

Oduvek ste želeli da sami istražujete destinaciju, bukirate avio karte, birate gde će biti vaš smeštaj i šta ćete posetiti na određenoj destinaciji, ali nikada niste znali odakle da počnete, kao i šta samostalna organizacija putovanja nosi sa sobom. S druge strane, dosadila su vam kolektivna putovanja, vožnje autobusom, duga čekanja na graničnim prelazima?

I jedan i drugi vid organizacije puta ima svojih prednosti i mana, a na vama je da procenite koji ste tip ličnosti i tip putnika i samim tim da se opredelite za određen tip putovanja.

Ako vas zanimaju prednosti i mane, kao i šta je bolje za vas, kao putnika, nastavite da čitate.

Samostalna organizacija putovanja – prednosti i mane

Razvoj interneta i pojava brojnih aplikacija, povećali su želje i mogućnosti običnog čoveka, da se pozabavi organizacijom sopstvenog putovanja. Međutim, iako će se danas dosta ljudi okrenuti tom trendu, brojni neće baš najbolje proći i vratiće se kući nezadovoljni, jer „domaći zadatak“ nisu odradili kako treba. 

Da biste samostalno organizovali putovanje, potrebno je dosta strpljenja, energije, znanja i vremena, budući da će vam se na tom putu suprotstaviti dosta elemenata. Razmislite da li ste spremni danima da čitate, istražujete tipove prevoznih sredstava, tražite avio karte, istražujete smeštajne jedinice, njihovu povezanost sa gradom i ostalim lokacijama i izletima koje biste želeli da posetite. Ne zaboravite da morate izvršiti i samostalna bukiranja karata i ulaznica za vaše željene lokalitete, lokalne vodiče ili bar dosta pročitati o određenom mestu na kom se nalazite, da biste znali šta ste uopšte posetili. Pripremite se na otkazivanje leta ili smešaja, na šta morate odmah sami odreagovati, posebno ako se već nalazite u stranoj zemlji. 

≠ Osnovni koraci u samostanoj organizaciji putovanja

 • Definisati budžet putovanja
 • Definisati broj dana na destinaciji
 • Pronaći i bukirati željeno prevozno sredstvo u skladu sa datumom i brojem dana
 • Pronaći i bukirati željeni smeštaj u skladu sa budžetom
 • Spremiti dokumentaciju
 • Istražiti izlete i bukirati ulaznice i opciono vodiče za iste
 • Istražiti gradski prevoz
 • Istražiti medicinske uslove 
 • Obezbediti najpovoljniji internet
 • Napraviti spisak za pakovanje stvari koje nikako ne smete zaboraviti
 • Spakovati se optimalno u ručni prtljag
Preparing suitcase for summer vacation trip. Young woman checking accessories and stuff in luggage on couch at home before travel.

Ako imate vremena i živaca za sva ova istraživanja i organizaciju, a pri tom imate i dobre organizacione sposobnosti, upustite se u ovu avanturu. Organizacija evropskih destinacija, danas je dosta pristupačna i laka, dok se za daleke destinacije, još uvek preporučuje odlazak sa turističkom agencijom. 

Prednosti samostalne organizacije putovanja su definisanje sopstvenih datuma, tempiranje vremena koje želite, zadržavanje na izletima shodno vašim afinitetima, često povoljne avio karte, pa samim tim i lakši transport do destinacije i brži prelazak „granica“, često i jeftinija organizacija, ukoliko se sa datumima i vremenom fleksibilni.

Putovanje preko turističke agencije – prednosti i mane

Profesija i osnovna delatnost turističke agencije jeste upravo organizacija putovanja, te ako se odlučite za proverenu i pouzdanu turističku agenciju, vaše putovanje, bilo ono individualno ili kolektivno, proći će bez ikakvih turbulencija ili poteškoća. 

Prednosti organizacije putovanja, uz posredstvo turističke agencije, su brojne. Budući da je ovo osnovna delatnost turističkih agencija, one dobro znaju šta rade, imaju brojne kontakte, dobavljače i saradnike sa kojima sarađuju, te u dogovoru sa njima, vama isporučuju gotov proizvod. Vaše je samo da se predelite za ponuđenu opciju. 

Putovanja preko turističke agencije mogu biti grupna i individualna. Grupna putovanja, unapred su definisana terminima i datumima, zakupljeni su smeštajni kapaciteti, rezervisan je prevoz, organizovan turistički vodič, dogovorene su ulaznice u muzeje i isplaniran je kompletan program putovanja

Nedostatak ovakvog tipa putovanja je što se ono u većini slučajeva, realizuje autobuskim prevozom, pa udobnost i brzina stizanja na željenu destinaciju nisu na zavidnom nivou, dok s druge strane, upravo takav prevoz može biti i zanimljiv, budući da se do dolaska na željeno mesto, često prolazi kroz više država, a samim tim se upoznaje i više lokaliteta, gradova i čuje se više interesantnih priča vodiča. 

Prednosti saradnje sa turističkim agencijama su i te što vas neće boleti glava zbog organizacije, budući da one odgovaraju za isporučen „gotov proizvod“. 

Uplatom putovanja u turističkoj agenciji zasigurno štedite vreme i to bar 10 dana istraživanja, bukiranja, plaćanja preko interneta, otkazivanja. 

Uplatom u turističkoj agenciji, iako je njima posao da naprave zaradu nad proizvodom koji su vam ponudili, štedite i novac, budući da oni hotelima koje bukiraju, plaćaju više smeštajnih jedinica, više meseci unapred, te ako biste isti hotel sami bukirali, sigurno bi bio skuplji u odnosu na agencijsku cenu. 

Turističke agencije zastupaju svoje klijente, te vaša prava, pa ukoliko dođe do određenih otkazivanja, turistička agencija je dužna da vrati novac klijentu, usled neisporučenog proizvoda, dok ukoliko sami bukirate smeštaj, često taj smeštaj, nakon što je naplatio boravak, više i ne postoji na ponudi sajta. 

Turistička agencija je tu da otkloni sve vaše normalne nedoumice, budući da je spisak njihovih saradnika veliki, pa vam sam travel agent stoji na raspolaganju svakodnevno, tokom rada agencije, a na samom putovanju za vaša pitanja zadužen je licencirani turistički vodič.

Nedostaci grupnih putovanja, često su ti što na određenom lokalitetu ne bude dovoljno vremena, ili bude previše vreme, u zavisnosti iz kog ugla posmatrate. Zadržavanja na lokalitetima su optimalna i realna i osmišljena da ne bude ni previše ni premalo vremena, u skladu sa grupom i njenim potrebama, ali i sa ostatkom programa. Turisti često imaju primedbe na vreme zadržavanja, ali budući da su želje i potrebe svakog turiste individualne i afiniteti različiti, ukoliko smatrate da će vam boravak nede biti ne adekvatan, bolje ga organizujte sami.

Turističke agencije mogu organizovati i individualna putovanja, tj pojedinačna putovanja za dvoje, troje ljudi, pa u tom slučaju, svako putovanje, želja i potreba, usaglašena je sa željama klijenta, odnosno turiste. S druge strane, takav pristup često košta više od grupnog putovanja, pa mu pribegavaju samo turisti koji imaju novca da priušte takvu uslugu.

Savet za svaki tip putovanja

Koji god da ste tip turiste, stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom putovanja, jeste vaša lična organizacija pre polaska. Optimalno pakovanje prtljaga je jako bitno, jer vam štedi vreme i energiju, štedi i novac, ukoliko letite avionom, te nosite ručni prtljag. Male, putne bočice kozmetike, šampona, kupki, idealne su za svaki tip kraćih putovanja, te uvek pribegavajte njima. Organizacija putnog zdravstvenog osiguranja je obavezna, kao i provera lične dokumentacije i datuma isteka, par meseci pre samog putovanja. Organizacija i pakovanje putne apoteke, jedan je od segmenata na koji ne smete zaboraviti. U svoju putnu apoteku obavezno spakujte višenamenski lek Paracetamol, probiotik Flonivin Boulardi, lekove za alergiju, kompleks vitamina Oligovit 20, kao i Oligogal Mg, za lakše funkcionisanje organizma. Ne zaboravite ni na lekove za lakše varenje, Digestal, a ako imate problema sa putničkim mučninama, pripremite unapred lek i za to, Dimigal. Dobra organizacija putovanja, zahteva i dosta vremena. Zato lepo definišite kakav ste tip putnika, koje su vaše želje i očekivanja i stavite na papir da li više dobijate samostalnom ili agencijskom organizacijom. Jedino što vam posle preostaje jeste da spakujete osnovne stvari i krenete na put. Ako nikada niste, probajte i samostalno putovanje, koje vas dovodi do nekih novih spoznaja.

Podeli sa prijateljima: