Korisni saveti kako putovati sam

Individualni odlasci na putovanja postaju sve popularniji!

Otići sam na godišnji odmor, na more, planinu, obići neki evropski grad, nekada se smatralo čudnim i neprirodnim. Odlazak na odmor, podrazumevao je putovanje sa prijateljima, porodicom, partnerom. Međutim, budući da živimo veoma brzo, s nametnutim trendovima, brojnim obavezama, daleko od sopstvene prirode, povremeni odlazak na individualno putovanje sa “samim sobom” može biti dobra opcija. 

Ovakav tip putovanja donosi vam fantastično provedeno vreme, gde možete razvijati svoje organizacione i logističke sposobnosti, gde možete detaljnije upoznati lokalnu kulturu, tradiciju, običaje, gde se možete prepustiti i iznova raditi na upoznavanju sebe i sopstvenih poteba i afiniteta. 

Ukoliko želite da izađete iz zone komfora i želite da isprobate kako izgleda kada sami otputujete na neku destinaciju, a niste sigurni kako se na istoj treba ponašati, pročitajte naše savete u nastavku teksta. 

Saveti za samostalno putovanje

Ovaj tip putovanja idealan je da se posvetite samom sebi i svojim željama. Lutanje ulicama, istraživanje gradova, upoznavanje lokalnog stanovništva, posećivanje najrazličitijih muzeja, lokalnih događaja, pijaca, samostalno organizovanje rute i vremena, odličan su način da povremeno zadovoljite svoje lične potrebe, bez da pravite kompromise i radite stvari na putovanju koje nisu vaša “šolja čaja”.

Međutim, da biste u istom uživali, potrebno je informisati se kako otići na prvo samostalno putovanje. 

Pre putovanja

Priprema, planiranje i organizacija

Pre odlaska na putovanje, bilo da vam ga organizuje turistička agencija ili sami organizujete svoje putovanje, potrebno je unapred se upoznati sa destinacijom i onim što tamo možete očekivati. Oni koji samostalno organizuju svoje putovanje, moraju se dodatno posvetiti detaljnom istraživanju, bukiranju, organizaciji. Bez ovog segmenta, neće ni biti uspešnog putovanja. Iako je spontanost nekada veoma važna, ovo su stvari koje baš i ne bi trebalo prepuštati slučaju.

Pakovanje kofera za samostalno putovanje

Budući da na ovaj put idete sami i da nemate pomoć pri nošenju stvari i kofera, poželjno je da svoje stvari pakujete pametno i optimalno. Bez obzira da li se pakovali u ranac, ručni prtljag ili veći kofer, napravite spisak stvari koje su vam na destinaciji potrebne, kako ne biste “trpali” nepotrebnu količinu garderobe, obuće i ostalih pratećih elemenata. 

Pre pakovanja, pogledajte vremensku prognozu, te na papir stavite šta bi bilo poželjno poneti od garderobe. 

Nakon toga, najoptimalniji način pakovanja je pripremanje unapred određenih odevnih predmeta, isplaniranih koje ćete nositi po danima. Ukoliko putujete na more, neće vam biti potrebno bezbroj različitih patika, cipela ili sandala. Odaberite komade koji se uz sve slažu i na taj način uštedite mesta u koferu. 

Pakovanje putne apoteke bitna je stavka tokom svakog putovanja, pa i njoj pristupite ozbiljno i promišljeno. Ukoliko putujete avionom, ne zaboravite da proverite kako se nose lekovi i šta sve smete preneti u ručnom prtljagu. Svaki drugi vid prevoza, nema ograničenja, te u tom slučaju, napravite spisak potrebnih lekova, vitamina i suplemenata za vaše odabrano putovanje. Putna apoteka uvek mora sadržati probiotik Flonivin Boulardi, koji možete konzumirati pre putovanja. Za nešto karakterističnije destinacije kada je hrana u pitanju, vaša putna apoteka mora da sadrži i Digestal, za lakše varenje hrane. Paracetamol, višenamenski lek za temperaturu, bolove, prehladu, smanjiće pakovanje više lekova za ove namene. Ako planirate aktivan odmor, sa mnogo šetnje i kretanja, Oligogal Mg Direct, idealan je izbor kod stanja umora i iscrpljenosti. Pantenol pena za hidrataciju kože, kao i Jekoderm i Pantenol mast, kreme su za posle sunčanja, za alergiju, crvenilo, ojede, te moraju biti na vašoj listi za pakovanje putne apoteke. 

Pakovanje šminke i kozmetike, mora biti optimalno, takođe. Poželjno je da sa sobom nositi mala, putna pakovanja svega što vam je potrebno. Plastične kutije u koje možete preliti vašu regularnu kozmetiku, možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj drogeriji. 

Spakujte knjigu

Ukoliko putujete na manje aktivan odmor, poput letovanja, na svoje putovanje ponesite baš tu knjigu za opuštanje, koju već duže vremena ne stižete da pročitate.

Pripremite dokumentaciju

Pripremite unapred i spakujte dokumenta, osiguranje, zapisani program putovanja. Poželjno je da unapred pripremite rutu kretanja, te na svojoj google mapi zabeležite sva mesta koja želite da posetite. Ujedno izvucite adrese tih lokacija, kao i adresu svog hotela, autobuske i železničke stanice, aerodroma, kao i brojeve taksija. 

Pripremite muziku

Muzika može mnogo uticati na vaše raspoloženje tokom putovanja, pa tako napravite na telefonu play listu koju možete slušati tokom vožnje na slušalicama ili pak uz koju možete đuskati ujutru u smeštaju. 

Na putovanju

Javljajte se redovno

Ne zaboravite da se najbližima sa putovanja javljate redovno, budući da će njihov strah zbog vašeg samostalnog putovanja u kombinaciji sa vašim neredovnim javljanjem izazvati svojevrsnu paniku.

Krenite u upoznavanje grada u kom ste odseli

Na samom početku putovanja, pešaka upoznajte destinaciju. Bilo da idete samostalno po gradu ili ste se odlučili za organizovanu gradsku turu, obavezno se upustite u ovo istraživanje i u ovu šetnju. Na taj način ćete se približiti kulturi, istoriji i nasleđu zemlje koju ste posetili. Upoznaćete brojna zanimljiva mesta i lokalitete. 

Posetite pijace

Ako želite da upoznate tradiciju, da popričate sa lokalnim stanovništvom, da vidite njihove navike i kulturu, uputite se na otvorenu ili zatvorenu pijacu, koje funkcionišu svakog ili određenog dana u nedelji. 

Razgovarajte sa strancima i neka oni zabeleže vaše zanimljive momente

U hotelu, hostelu, marketu, na pijaci, na ulici, na lokalitetu, u gradskom prevozu ili parku… upustite se u razgovor sa stanovnikom grada koji ste posetili. Od njih ćete najviše saznati o trenutnom stanju u zemlji, ali i o tome kakvi su kao nacija i kao ljudi. Zamolite ih da vas usnime i fotografišu, kako biste zabeležili svoje zanimljive momente na putovanju.

Posetite događaje

Ako se tokom boravka na vašoj destinaciji dešava neki kulturni događaj, premijera, koncert, a baš to je nešto što prija vašem karakteru i željama, potrudite se da posetite to mesto. To je idealna prilika da upoznate nove ljude, da napravite kontakte i možda započnete jedno lepo druženje.

Budite opušteni, ali oprezni

Uživajte na svakoj destinaciji maksimalno. Budite opuštni, istražujte, probajte različitu hranu, potražite preporuke od domaćina smeštaja u kom ste odseli. Ne zaboravite da budete i oprezni. Tokom šetnji i istraživanja, budite samouvereni, nemojte pokazivati da se možda plašite što ste negde sami ili da vam nije prijatno na mestu na kome se nalazite. Kao takvi, najlakše ćete privući sve one lokalne bandite, koji jedva čekaju da prevare ili pokradu nekog turistu. Ne zavlačite se u mračne ulice ili napuštena mesta i u večernjim satima izbegavajte da budete sami u određenim delovima grada. 

Individualna putovanja donose brojne benefite na psihu čoveka, čine ga samopuzdanijim, društvenijim, organizovanijim, a mnoge čine i srećnijim. Ukoliko vam je sve ovo primamljivo, izađite iz zone komfora i pružite sebi posebne doživljaje. Pišite nam vaša iskustva ukoliko ste putovali samostalno. 

Podeli sa prijateljima: