Zdrava jela koja obavezno morate probati ukoliko putujete u Meksiko

Zdrava jela koja obavezno morate probati ukoliko putujete u Meksiko

Da li ste znali da se meksička kuhinja ubraja u jednu od najzdravijih gastronomija sveta i da se upravo ova kuhinja nalazi na UNESCO listi nematerijalne baštine sveta? 

Raznovrsne tortilje od testa, brojna začinjena i ljuta jela servirana sa mnogo skrobnog povrća, jako pržena jela u ulju, danas su samo mit, kada je meksička hrana u pitanju, budući da su ova jela samo jedan deo meksičke tradicije. Meksička hrana može biti veoma zdrava i ukusna, budući da se u njoj koristi mnoštvo svežih sastojaka, poput paprike, luka, paradajza, limete. 

≠ UNESKO baština zaštitila je meksičku kuhinju

Gastronomija Meksika, nalazi se na UNESKO listi od 2010. godine, kao deo nematerijalne svetske baštine. Svemu tome prethodilo je podizanje svesti o kvalitetu hrane i zanimljivostima razvoja i ukrštanju kuhinja Starog i Novog sveta. Danas je Meksiko destinacija koja ima posebne gastronomske ture koje su izuzetna atrakcija, ali svakako je to s razlogom.

≠ Istorijski posmatrano

Iako je do srednjeg veka kulinarstvo bilo izuzetno razvijeno, ekspanzija jela i kombinacija hrane počinje osvajanjem od strane Španaca. Kada su Španci došli na područje današnjeg Meksika, kulinarstvo je bilo uveliko razvijeno, a ponajviše su se koristili razni lokalni začini i biljke, kukuruz, čili, pasulj, voće. Dolaskom Španaca počinje novo razdoblje u kulinarstvu. U manastirima, monahinje su uglavnom bile poreklom iz Španije, dok su njihove pomoćnice bile lokalne žene, te su kombinacijom mesa, koje su na ove prostore doneli španci, i čilija, pasulja, kukuruza, začina, paprike, nastala današnja jela koja su vrlo brzo osvojila svet. Spajanjem kulinarskih umeća Starog i Novog sveta nastala je najvatrenija kuhinja današnjice. 

≠ Meksička kuhinja danas

Danas, ukusi Meksika sadrže puno povrća, poput paprike, luka, paradajza, neretko se koristi limeta i drugi citrusi za začin. Lokalne biljke koriste se za začinjavanje jela, te upravo ti začini čine da meksička hrana bude prava samo u Meksiku. Brojne su vrste ljutih papričica, meksički pirinač, pasulj i kukuruz česti su sastojci meksičkih jela, a nezaobilazni su morski plodovi, riba i različite vrste mesa. Avokado, papaja, ananas, mango, koriste se i u slanim i u slatkim jelima, tako da meksička kuhinja danas spada u jednu od najzdravijih kuhinja sveta. 

Najbolji način da probate pravu meksičku hranu upravo su lokalne pijace i marketi na otvorenom, gde ćete uz priču sa domaćinima ispričati sve tajne njihove kuhinje. Poznati restorani modifikovali su brojne recepte, te je za autentične ukuse ipak bolje otići u manje turistička mesta. 

≠ Fantastični ukusi Meksika – recepti meksičkih jela

Kako Meksiko i njegovu kuhinju prati mit o nezdravoj hrani, u nastavku slede sjajna zdrava jela koja morate probati ukoliko se nađete na ovoj egzotičnoj destinaciji. 

≠  Fahitas 

Fahitas je jelo za koje vam je potrebno meso i povrće, kao i tortilja. Crni luk isečen na sitne kocke, propržen na maslinovom ulju, u koje se dodaju kocke telećeg mesa. Paprike isečene na rezanca, paradajz na kocke, preliveni meksičkim sosom, koji može biti blag ili ljut. Nakon prženja, servira se u tortilji, a po ukusu se može dodati neka vrsta sira ili guakamole. 

≠ Piko de galjo

Jedna od najlepših salsi ikada, sastavljena isključivo od različitog povrća. Ukoliko se sprema u izvornom receptu, izuztetno je ljuta, budući da sadrži čuvene halapenjo ili habanero papričice u zavisnosti od jačine ljutine koju želite. Paradajz, luk, papričica, korijander ili peršun, biber sitno iseckani, posoljeni, preliveni ceđenom limetom, mogu biti dodatak svakom tostu, brusketima, tortilji ili buritu.

≠ Karnitas

Nešto što će vas podsetiti na drpanu prasetinu. Kockice svinjskog mesa dinstaju se na laganoj vatri 4 – 6 sati, te nakon što su se dobro skuvale, na minimalno maslinovog ulja se doobro proprže, da budu u fazi raspadanja. Preliju se malo meksičkim pivom. Odlično se služi uz tortilju sa sitno seckanim lukom, avokadom, kruškom. 

≠ Fritatas

Jelo koje možete spremati od jaja i bilo kog svežeg povrća koje imate u frižideru. Jedno od najlakših za spremanje. Luk, crvena paprika, bosiljak, malo pančete, pomešaju se sa umućenim jajima i rendanim parmezanom. Može se pržiti, ali je još ukusnije peći ga u rerni. Po završetku se može dodati rendani sir i može se jesti uz piko de galjo ili neku drugu salatu. 

≠ Guakamole sos

Jedan od najpoznatijih zdravih soseva koji se može služiti uz brojna meksička jela. Osnovu čini meljani avokado, začini peršun, biber, so, luk, papričica u prahu, sjedinjeni limunom ili limetom. Uz naćose, tortilju, fahitas ide savršeno. 

Zdravlje pre svega – savet plus za opušteno putovanje

imunog sistema. Oligovit 20, kao kompleks vitamina, potrebnih za neometano funkcionisanje organizma, uvek je dobar izbor ukoliko u svojoj putnoj apoteci ne nosite veliki broj lekova. Jedna od glavnih atrakcija Meksika sigurno je meksička kuhinja, kao jedna od najzdravijih na svetu. Međutim, sve što se konzumira u velikm količinama može da ne prija našem organizmu. Kako ne biste imali problema na putovanju, poželjno je da pametno spakujete svoju putnu zdravstvenu apoteku. Upravo za lakše varenje, na samom putovanju poželjno je koristiti Digestal, koji pomaže pri varenju hrane, budući da je hrana u Meksiku začinjenija nego što smo navikli. Ujedno, poželjno je koristiti i probiotik Flonivin Plus, budući da voda bakteriološki nije ispravna za piće, te se može javiti i dijareja. Kako smo na ovakvim putovanjima izuzetno aktivni, poželjna je upotreba i vitamina ili suplemenata, koji će olakšati funkcionisanje organizma, te na putovanju možete koristiti Oligogal Mg Direct sa magnezijumom, koji utiče na smanjenje umora i iscrpljenosti, ali i utiče na funkcionisanje Budući da je Meksiko jedna velika i uzbudljiva zemlja, sa ekstremno zanimljivom istorijom, sadržajima i atrakcijama, hranom i letovalištima, ali i starim i modernim gradovima, potrebno je dosta vremena za obilazak, te obavezno ispratite i savete šta videti i raditi kada se nađete u ovoj, turistički bogatoj, zemlji.  Da li ste probali neko autentično meksičko jelo i koji su vam utisci o njihovoj hrani?

Podeli sa prijateljima: