Iskustva putnika – koja jela morate probati ukoliko putujete na Tajland

„Zemlja osmeha“ ponovo otvorena za turiste iz Srbije, a sa njom opet je na stolu zanimljiva gastronomska ponuda!

Ako ste u potrazi za idealnom, a povoljnom egzotičnom destinacijom, gde ćete u jednom objediniti i kulturu i tradiciju i običaje i provod i odmor i more i sunčanje i osmeh domaćina, kao i fantastičnu gastronomsku ponudu, onda je Tajland pravi izbor za vas. 

Ova, pretežno ostrvska zemlja, ponudiće vam brojne egzotične plaže i tirkizno more, priču o religiji i filozofiji, budističke hramove, masaže, svitanja i sutone, jedinstvenu energiju Azije i velilko gostoprimstvo lokalnog stanovništva

Gastronomska ponuda ove zemlje izuzetno je raznolika, te ćete svakog dana svog putovanja otkrivati nešto novo i uživati u jedinstvenim ukusima azijske kuhinje. 

Ako vas zanima kakva je tradicionalna kuhinja na Tajlandu, koja često može biti odličan način da upoznate kulturu i ljude, pročitajte u nastavku teksta. 

Tajlandska hrana

Slatko, ljuto, kiselo, začinjeno, ovi jedinstveni ukusi smiksani u jedno jelo, odlika su tajlandske kuhinje. Često dominiraju začini poput kurkume, bosiljka, kikirikija, đumbira, belog luka, bibera, čilija. Najrazličitije ukuse probaćete u glavnom gradu, Bangkoku, gde praktično na svakom ćošku možete uživati u lokalnoj kuhinji, ali svakako vam domaće gastronomije neće nedostajati ni na ostrvima. 

Gastronomska ponuda Tajlanda

Pad Thai

Pravo jelo za početnike i one koji manje poznaju tajlandsku kuhinju. Ova pržena rezanca u kombinaciji sa jajima, tofuom, ribljim sosom, škampima, neizostavnim belim lukom, paprikom čili i kikirikijem, možete probati na ulici na svakoj pijačnoj tezgi ili u svakom restoranu i tajlanđani ga smatraju jednim od najukusnijih svojih jela. 

Gaeng Keow Wan Gai 

Tajlandski zeleni kari, još jedno jelo koje ne smete propustiti u ovoj zemlji. Zelena kari pasta u kombinaciji sa kokosovim kremom, daće najrazličitiju kombinaciju ukusa kojoj nećete odoleti. Ova pasta servira se uz piletinu i porciju pirinča. 

Gaeng Daeng Gai

Za sve koji uživaju u poprilično ljutim jelima, ovo će biti odličan izbor. Crvena kari pasta kuvana sa kokosovim mlekom i piletinom, a po želji i govedinom, svinjetinom ili škampima, odlična je za ljubitelje ljute i začinjene hrane. Nemojte da vas iznenadi ako vas ponude i drugim mesnim dodacima, poput žabljeg ili zmijskog mesa. Povrće poput patlidžana, bambusa, bosiljka, limete, redovni su sastojci i dodaci i za crvenu i za zelenu kari pastu. 

Yum nua 

Ova goveđa salata, jedno je od najpoznatijih tajlandskih jela. Osim na Tajlandu, ovo jelo zasigurno možete probati u svim svetskim restoranima tajlandske kuhinje. Postoje varijacije ove salate, ali može biti umerena ili jako ljuta, zbog upotrebe crvenog čilija u prelivu. Osim teletine ili govedine, lagano pripremljene, ovde možete osetiti ukuse nane, belog luka, crvenog luka, paradajza, krastavaca, ali i veće i manje količine čilija. Okrepljujuće i tradicionalno jelo, opet, odlično za početnike koji tek upoznaju tajlandsku kuhinju. 

Khao Niaow Ma Muang

U prevodu, Mango lepljivi pirinač, jedno od najlaganijih, slatkastih i prijatnih jela sa Tajlanda. Ovaj dezert postaje omiljen svim turistima koji ga probaju. Kombinacija kokosovog mleka, svežeg manga i slatkog pirinča, dobitna su kombinacija, a najlepše je konzumirati ga u periodu kada zri mlad mango, od aprila do juna.

Sladoled od kokosa

Kako je Tajland prebogat kokosom, sretaćete ga kao začin i sastojak u mnogim i slatkim i slanim jelima. Možete ga probati u brojnim varijacijama i na brojnim tezgama, svuda po Tajlandu, a najčešće se služi svež, seckani, u vidu brašna, mleka. Ono što nikako ne smete propustiti na Tajlandu, jeste upravo smrznuta poslastica, odnosno sladoled od svežeg kokosa koji se služi upravo u činijama od kokosa. Ako biste da razbijete ukus kokosa, možete dodati i preliv po želji. 

Čips od škampa

Tajland je zemlja gde će vam ponuditi najrazličitije ukuse čipseva, ali jedan od najspecifičnijih zasigurno je čips od škampa. Možete ga naći u regularnim marketima i prodavnicama, ali je sasvim normalno i svakodnevno da vam ga u toku dana služe pre glavnog jela, uz salatu. 

Tajlandski ulični roštilj

Zasigurno stvar koju morate probati na ulicama Bangkoka ili bilo kog drugog grada ili ostrva, gde postoji neka otvorena pijaca. Na drvenom štapiću možete probati najrazličitije začinjeno i prženo meso, poput svinjskog, pilićeg, goveđeg, telećeg, koje će vas okrepiti za samo par evra. Nemojte se iznenaditi ako na tezgi naletite na drvene štapiće sa zmijskim ili žabljim mesom. 

Tajlandski valjani sladoled

Valjani sladoled na Tajlandu morate probati. Postoje brojne varijacije kada su ukusi u pitanju, ali svakako ovaj smrznuti valjani dezert ne smete propustiti. Rolovani sladoled pravi se od mleka, kajmaka, šećera i svežeg voća koje dominira na Tajlandu. Na smrznutom tanjiru mešaju se svi sastojci, pa na licu mesta formiraju rolnice vaše odabrane poslastice. 

Khanom Krok 

Još jedna poslastica napravljena od najpoznatijeg dara prirode, od kokosa. Kokosove palačinke, malene poput lokumadesa, pomalo gnjecave iznutra, ali nezaboravnog ukusa definitivno. Možete ih probati na pijacama i uličinim tezgama, ali i po restoranima. Za izradu se kombinuje pirinčano brašno, šećer i kokosovo mleko. 

Nazivi u tajlandskom kuvaru

Moo – svinjetina

Gai – piletina

Neua – govedina

Talay – morski plodovi

Pla – riba

Mai ped – nije ljuta hrana

Ped mak mak – veoma ljuta hrana

Savet plus za putovanje po Tajlandu

Ako ste se odlučili da Tajland bude vaša egzotična destinacija, pre putovanja proverite kakvi su zdravstveni uslovi u istoj, ali mimo toga, ne zaboravite da unapred priremite svoju putnu apoteku. Ako niste sigurni kako i šta od lekova možete poneti na putovanje avionom, ispratite u našem prethodnom tekstu. 

Kada je pakovanje putne apoteke u pitanju, na ovoj destinaciji nikako ne smete zaboraviti zaštitu za kožu. Budući da je ovo zemlja gde ćete uživati u sunčanju, zaštita i nega posle sunčanja su neophodne, te nikako ne zaboravite da sa sobom u putnoj apoteci poneste Pantenol penu, koja će vašu kožu dodatno negovati i hidrirati. Osim pene, bez obzira da li se previše izlažete suncu ili ne, koži morate priuštiti dodatnu negu, te su Pantenol krema, kao i Jekoderm neizostavni u putnoj apoteci. 

Kako ćete probati najrazličitija jela na ovom putovanju, morate razmišljati i o svom stomaku. Ukusna jela ove kuhinje se mogu pržiti, kuvati, ali i jesti sirova, a specifično je to da se većina jela sprema isključivo od lokalnih sastojaka. Neretko veoma začinjena hrana na Tajlandu, doprinosi poboljšanju zdravstvenih tegoba, ali se našim turistima svakako preporučuje preventivna upotreba probiotika Flonivin plus, i naravno nezaobilanog Digestala, koji pomaže pri varenju hrane. Digestal i Flonivin Plus, biće vam najbolji prijatelji na ovom putovanju, te ih nikako ne zaboravite u svojoj putnoj apoteci. Ovaj tip putovanja zahteva dosta aktivnosti tokom dana, pa s toga, sa sobom u putnoj apoteci ponesite i magnezijum, Oligogal Mg direct, koji pomaže kod simptoma umora i iscrpljenosti. Višenamenski lek za temperaturu, bolove, prehladu i grip, Paracetamol, takođe mora biti obavezan u putnoj apoteci, gde god i kad god putovali. 

Da li ste imali iskustva sa tajlandskom kuhinjom i šta vi preporučujete da se proba na uličnim tezgama i po restoranima na ovom putovanju?

Podeli sa prijateljima: