Top 6 stvari koje možete posetiti u Dohi (Katar) 

Put vas je doveo u Dohu, a vama nije ni na kraj pameti koje atrakcije možete obići u glavnom gradu ove bogate zemlje?! Ne brinite, izdvajamo za vas neke od najinteresantnijih atrakcija. 

Ukoliko ste se uputili na neku daleku, egzotičnu destinaciju, presedanje u Dohi je vrlo moguće. Bilo da putujete preko Dohe u Afriku ili Aziju, presedanje u ovom gradu, biće sve, samo ne dosadno. S druge strane, ako ste odlučili da u ovoj zemlji provedete neko vreme, ne brinite, iako vrlo striktna i organizovana zemlja, zasigurno će vam pružiti brojna zadovoljstva

Ako vas zanima koje su to najpopularnije atrakcije u Dohi, nastavite da čitate. 

  • Presedanje u Dohi i kraći boravak na aerodromu

Ukoliko je vreme vašeg presedanja kraće od 6 sati, boravak na aerodromu je dobra opcija, posebno ukoliko niste preterani avanturista. Međutim i boravak na aerodromu u Dohi može biti veoma zabavan

Hammad International aerodrom u Dohi nudi brojne opcije, te ako se nađete ovde, pobrinite se da vam boravak bude prijatniji od običnog boravka u Lounge prostoru. Na aerodromu funkcioniše Oryx Airport Hotel, u kojem će vam boravak biti i više nego prijatan. Osim toga, za ljubitelje relaksacije i spa centara, veliko iznenađenje je mogućnost boravka u Vitality spa centru, gde možete uživati u masaži, kupanju, đakuziju, teretani. Zbog potencijalne iritacije kože na putovanju, kao i zbog nenamernog ili namernog izlaganja suncu, poželjno je da sa sobom u ručnom prtljagu uvek imate Pantenol kremu koja neguje ili Easy skin koji će vam pomoći kod neprijatnih iritacija na različitim delovima kože. Na aerodromu možete uživati i u odličnim obrocima, te ne zaboravite i Digestal, koji pomaže pri varenju teške i masne ili hrane na koju niste navikli. Šoping je obavezan na ovom aerodromu, te se pripremite za paklene užitke. 

  • Duži boravak u Dohi i šta ne propustiti

Presedanja u ovom gradu mogu biti u trajanju i od 12 sati, pa je ranije istraživanje pametna opcija. Ne zaboravite da se raspitate o tranzitnim vizama i načinu dobijanja iste, budući da vam je za napuštanje aerodroma, potrebna upravo ta, tranzitna viza.

S druge strane, ako ste se namenski odlučili da obiđete Dohu, dajemo vam nekoliko predloga, kako možete obogatiti vaš boravak u jednom od najbogatijih i najsigurnijih gradova na svetu. 

Doha se nalazi u Arapskom zalivu, na mestu gde je nekada bilo ribarsko selo, a danas je grad raskoši i bogatstva. Na njen današnji izgled, kao i na status stanovništva zasigurno je uticao pronalazak nafte.  Grad sa nešto više od 2,6 miliona stanovnika, grad je koji se brzo razvija i od jednog dosadnog, povučenog islamskog grada, postao je jedan od najsjajnijih gradova sa najluksuznijom i najelegantnijom arhitekturom na svetu.

  • Atrakcije u Dohi

Posetite market Souq Waqif 

Duh pravog, starog Katara i Dohe, osetićete u najautentičnijem delu grada, koji je arhitekturom i ponudom, sačuvao sve arapske tradicionalne proizvode i lepotu. Bazar u kome se prodaju ćilimi, začini, antikviteti, začini, parfemi, lokalna kuhinja, pojedinim posetiocima će zaseniti čak i najmodernije kvartove. Kako ćete sigurno uživati u jakoj i začinjenoj hrani, ne zaboravite u putnu apoteku spakovati, pomenuti Digestal, koji će sve probleme sa varenjem rešiti brzo i lako. 

Ne propustite ni arhitekturni biser, Muzej islamske umetnosti

Ljubitelji arhitekture i umetnosti nikako ne smeju propustiti ovaj dragulj u Dohi. Sama zgrada muzeja, priča svoju priču, budući da svojim izgledom podseća na islamski ženski Nikab, a dizajnirao ga je, tada penzionisani arhitekta, I.M. Pei, koji poznat i po dizajnu piramide u Luvru. Ovaj muzej, jedno je od najpoznatijih dela ovog arhitekte. Nalazi se na jednom veštačkom ostrvu, u MIA Parku, a krasi ga predivna kolekcija međunarodnih remek dela. 

Katara Cultural Village će voleti različiti tipovi turiste

Ovo kulturno selo, danas je domaćin brojnim nevladinim organizacijama, muzičkoj akademiji, brojnim galerijama, amfiteatru, muzejima, konferencijskim dvoranama, pomorskom muzeju, kao i bioskopu. Arhitekturom podseća na tradicionalni i stari Katar, a sam naziv Katara, do XVIII veka, predstavljao je područje današnje države. Ovde se možete diviti džamiji Katara, uživati u ukusnim zalogajima u Snan marketu, uživati u filmskim ostvarenjima u luksuznoj Katara bioskopskoj sali. Jednostavno, ljubitelji kulture, umetnosti i arhitekture, uživaće ovde. 

Nacionalni muzej Katara, obožavaće ljubitelji kulturno istorijskog naleđa, ali i arhitekture

Bilo da se odlučite da posetite baš sam Nacionalni muzej ili samo da obiđete njegovo glavno zdanje, zasigurno ćete uživati. Ovaj jedinstveni muzej, specifične je arhitekture i može se pohvaliti posebnom vizijom svog arhitekte, Žana Novela. Posvećen je istoriji zemlje, a simbolično njegova arhitektura dočarava pustinju, njenu floru i faunu, kao i brojne nomade koji su se naseljavali duž same obale. Njegova vizija, dala je jedinstvenu formu i zgradu posebne lepote, koja je danas jedna od najposećenijih atrakcija grada.

Biser Katara, zaista s razlogom nosi taj naziv, te ne propustite ni ovo parče raja

Pearl Qatar, mesto je koje treba posetiti u Dohi. Specifično ostrvo, danas simbol luksuza, koje će vas podsetiti na daleko poznatiju Dubai Marinu. Ovo ostrvo urađeno je u obliku bisera, a unutar samog ostrva nalaze se brojne luksuzne i svetski poznate robne marke, kafići, restorani, lepi soliteri, plovni kanali. Ako biste dosta vremena proveli u šetnji ovde, sunce bi moglo negativno uticati na vašu kožu, te vam tu u pomoć može priskočiti Jekoderm. Šetnjom kroz ove kvartove, uočićete novosagrađene solitere, koji će biti dom za novonaseljenih 45000 ljudi, budući da je upravo potreba za dopunskim životnim prostorom i dovela do izgradnje ovog kvarta.

Posetite neki od rooftop restorana

Kako bolje uživati u fantastičnim dostignućima najluksuznije arhitekture, nego sa visine. U gradu dominiraju brojni restorani smešteni na najvišim tačkama nebodera, te će vam kokteli na ovakvim mestima biti pravi užitak. 

Pravila ponašanja u Dohi

Kada su u pitanju pravila ponašanja u Dohi, budući da je ovo jedna islamska zemlja, slično je kao i u Dubaiju. Ako možda u skorije vreme putujete u Ujedinjene Arapske Emirate, pogledajte neke od naših saveta. Katar je relativno liberalna zemlja, ali treba poštovati lokalce i njihova uverenja. Fizička intimnost na javnim mestima mora biti svedena na minimum, alkohol se kupuje samo uz određene dozvole, a pije se samo u licenciranim barovima ili u privatnim stanovima, ženski odevni predmeti treba da budu konzervativniji, te da pokrivaju ramena i kolena, muškarci na ulicama ne smeju nostiti šortseve ili bermude. Pojedini lekovi su zabranjeni u ovoj zemlji, ali vi svakako u svoju putnu apoteku spakujte Flonivin Boulardi, koji će vam pomoći kod neželjene dijareje, koja na ovakvim putanjima zna biti česta. Istražite i posebne plaže za turiste, na kojima je dozvoljeno nošenje laganijih kupaćih kostima. 

Ako ste nekada posetili Dohu ili generalno Katar, šta je ostavilo poseban utisak na vas?

Podeli sa prijateljima: