Šta morate znati pre putovanja u Dubai – putovanje sa ograničenim budžetom

„Nemam para ni za avionsku kartu, a tek za boravak tamo“, sigurno je najčešća misao ili rečenica koju ste izgovorili, dok ste razmišljali o tom famoznom putovanju u Dubai. Međutim, nije sve tako crno.

Najveći i najnaseljeniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, zasigurno je jedna od najpoželjnijih destinacija. Iako važi za jednu od najluksuznijih destinacija na svetu, Dubai je danas poprilično pristupačan većem broju turista, čak i srednje klase. 

Interesantno je da se grad menja iz godine u godinu, te ćete sa svakim novim odlaskom, biti iznova oduševljeni i fascinirani, naravno, ukoliko volite taj tip putovanja.

Da nije samo mašta ovo putovanje, već potpuna realnost, kao i šta to morate znati pre dolaskau Dubai, objasniću dalje u tekstu. 

Kako putovati u Dubai

Do UAE možete doći direktnim letovima iz Srbije, samo od avio kompanije zavisi gde ćete sleteti. Ukoliko želite ići do Abu Dabija, najpovoljnija varijanta vam je let preko kompanije Wizz air, pa se iz prestonice UAE možete uputiti ka željenom Emiratu. 

S druge strane, možete birati i druge avio kompanije, koje će vas voditi direktno u ovu luksuznu destinaciju. Direktan let iz Beograda do Dubaia, može vam realizovati avio kompanija Fly Dubai, sa kojom let traje oko 5 sati. Danas ćete kartu, na određenim akcijama, naći za oko 300-500 evra. S druge strane, ako vam ne smeta da poletite iz nekog grada u okruženju, budući da ćete tako zasigurno uštedeti, iz Budimpešte možete leteti do Dubaia za nekih 100 evra, a često i manje. 

Kako Dubai ima svoja tri aerodroma (DWC, DXB i SIA), proverite na koji sleće vaš avion i u skladu sa tim organizujte dalje svoj prevoz. U povoljnijoj varijanti, Wizz air sleće na DWC i odatle morate hvatati autobus, koji će vas odvesti do prve metro stanice, a od nje, u zavisnosti od smeštaja, se uputiti dalje. 

Do Budimpešte možete ići organizovanim kombi prevozom, koji vozi od kuće do željene adrese, za nekih 50 evra, za oba pravca. 

Odličan način da pronađete povoljnu avio kartu je preko sajtova Sky skener ili Azair,  a koji su još saveti za pronalazak povoljnih avio karata, proverite u prethodnom tekstu

Javni prevoz

Po gradu se možete kretati na više načina. Možete se voziti taksijem, koji, na iznenađenje mnogih, nije skup, te će vas za nekih 15 km, vožnja koštati oko 10 evra. Kako je gorivo jeftinije od vode, vožnja će vas koštati od nekih 4 evra pa naviše, u zavisnosti od pređenih kilometara. Osim taksija, koji praktično možete samo zaustaviti na ulici, možete koristiti i Uber ili Carrem, mada je taksi uvek povoljnija varijanta. Da biste koristili graski prevoz, poput metroa, tramvaja i autobusa, morate imati NolCard, koja košta oko 25 AED (što je oko 7 evra), sa oko 19 AED kredita. Cena vožnje zavisi od broja stanica i košta od 1 – 3 evra. Interesantno je da u gradskom prevozu, konkretno u metrou, postoje odvojeni vagoni za žene i muškarce. 

Viza za Dubai i Covid mere

Viza za putovanje u UAE srpskim državljanima, nije potrebna, za boravak do 90 dana. Kako su uslovi ulaska zbog pandemije, često menjaju, na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs, ispratite pravila ulaska i boravka u ovoj zemlji. 

Kada putovati u Dubai

Ova pustinjska zemlja, zasigurno je najtoplija u našim letnjim danima, te boravak ovde u to vreme, zasigurno ne prija ni, već naviknutom, lokalnom stanovništvu, a kamo li nama, koji znamo uživati u dugim snežnim zimama. Ovde vlada topla pustinjska klima, te su leta izuzetno topla, gde temperature danju idu i preko 45 stepeni, a noću su prosečno oko 30 stepeni. Vlažnost vazduha je izuzetno velika. Zime se mogu uporediti sa našim prolećnim temperaturama, pa je tako neki prosek oko 24 stepena danju i oko 14 stepeni noću. 

Najbolje vreme za posetu ove zemlje je od kraja oktobra do kraja aprila

Savet plus za putovanje: Kako se u novembru, 2022. godine održava svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, svi letovi koji idu preko tih istočnih zemalja, znatno će skočiti, te ako ste planirali svoju posetu, nabavite kartu na vreme. 

Valuta plaćanja

Valuta plaćanja u Dubaiu je dirham – AED, a odnos evra i dirhama je: 1 evro = 3,5 dirhama, a kako menjačnica ima na svakom koraku, lako ćete razmeniti novac. Ujedno, svuda je omogućeno plaćanje karticom, čak i u taksiju, što je jedna olakšavajuća okolnost. 

Pravila ponašanja i bezbednost

Slobodno možemo reći da je ovo jedan od najbezbednijih gradova na svetu. Zbog strogih zakona, veruje se da kriminala skoro i da nema. Žene su poštovane, zaštićene, te se slobodno mogu kretati ulicom, čak i ako ste turista. Postoje osnovna pravila koja morate ispoštovati u ovom gradu, ako ne želite da plaćate posebne kazne. Na primer, smeće morate baciti isključivo u kante za đubre, ulicu prelaziti samo i isključivo na pešačkom prelazu, ne biste trebali razmenjivati nežnosti u javnosti, alkohol u prodavnici se može kupovati samo uz određene dozvole, koje garantuju da niste islamske vere i da ste stariji od 21 godine. 

Turiste najčešće zanima pravilo oblačenja, budući da je ovo jedna islamska zemlja, međutim, pravila oblačenja i poštovanja istih su poprilično liberalna i slobodna u samom gradu, kada su turisti u pitanju, dok lokalci moraju poštovati veru i ono što im ona nalaže. Ovde ćete žene sresti u dugim crnim abajama, a muškarce u belim kandorama. Mesto na kome se preporučuje pristojna odeća i od strane turista, jeste Stari Dubai.

Koliko je novca potrebno za trošak, mimo smeštaja

U zavisnosti od vaših želja i afiniteta, novac se može lako potrošiti, međutim, ukoliko ste došli sa ograničenim budžetom, te odlučili da prištedite, sigurno je da možete proći i sa 50 evra dnevno. To znači da ćete jednom ili dva puta ručati u smeštaju, nećete obilaziti luksuzne klubove, a na šoping zaboravite. S druge strane, ako želite da sebi priuštite malo luksuza, te ručka po restoranima, kafe na nekim top lokacijama, taj dan će vas koštati nekih 100-ak evra. 

Cena smeštaja u Dubaiju

Cena smeštaja u Dubaiju može biti vrtoglavo visoka, ali ukoliko dolazite sa ograničenim budžetom, smeštaj bukirajte na vreme i možete proći, prosečno, kao da ste odseli u nekom evropskom gradu, dakle možete proći i sa po 20 evra po noći po osobi. 

Savet plus za putovanje u Dubai

Ukoliko ste se odlučili da posetite jedan od najskupljih gradova na svetu, a opet sa ograničenim budžetom, unapred se dobro pripremite, istražite grad i cene po istom. Posebna stvar na koju morate obratiti pažnju tokom pakovanja, jeste i pakovanje putne apoteke. Kako ćete tokom boravka ovde probati različite kuhinje sveta, možda vam gastronomski specijaliteti neće baš lako pasti na želudac, pa tako sa sobom ponesite Digestal, koji pomaže kod varenja hrane. S druge strane, za jedno ovakvo putovanje, obavezno pripremite Probiotik Flonivin Boulardi i sa konzumacijom krenite i pre samog putovanja, kako vam dijareja ne bi pokvarila taj dugo očekivani i nešto skuplji odmor. Budući da putujete u zemlju gde je sunce uvek aktuelno, pa i u zimskim mesecima prži, potrudite se da obezbedite dodatnu hidrataciju i zaštitu kože od UV zraka. Za hidrataciju i negu, ponesite Pantenol penu. Za potencijalne probleme sa opekotinama, iritacijama na koži i sličnim, pripremite Jekoderm, koji je najači u toj borbi ili pak Pantenol kremu. Nikako ne zaboravite ni na kreme sa visokim SPF faktorom. Paracetamol ili Defrinol, neka vam budu pri ruci, ukoliko dobijete temperaturu, jer sunčanice našim turistima, ovde nisu strane. 

Da li ste nekada posetili Dubai ili ste mislili da će vam za ovaj grad biti potrebno mnogo više novca od navedene sume?

Podeli sa prijateljima: