Najzdravije kuhinje sveta koje možete pripremati i u vašoj kući

Svetska zdravstvena organizacija otkrila je nagli porast dijabetesa tipa 2, odnosno postojanje insulinske rezistencije kod sve većeg broja ljudi. Rastu ovog oboljenja doprinosi brz život, neredovna ishrana, neredovan san, smanjenje fizičke aktivnosti. Sjedinjene Američke Države, ubedljivo su na prvom mestu, kada je u pitanju ova bolest, dok su Italijani, Grci, Francuzi, Japanci, Skandinavci daleko na krajnjim pozicijama ove liste. 

Ukoliko želite da saznate čije gastronomske namirnice možete konzumirati i šta je to što možete pripremati i u svojoj kući, ispratite tekst do kraja. 

Takođe, ako se nađete u nekoj od ovih zemalja, bez griže savesti možete uživati u zdravim zalogajima njihove gastronomske ponude. 

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Ako se odlučite da se uputite na neko zanimljivo putovanje, obavezno se pre istog, na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs informišite o uslovima ulaska i boravka u određenoj zemlji sveta. Iako je virus Covid znatno oslabio, brojne države su i dalje u pripravnosti, te neke od njih i dalje imaju stroga i rigorozna pravila ulaska i boravka.

Najzdravije kuhinje sveta koje morate probati na putovanju

≠ Mediteranska kuhinja

Sasvim je sigurno da su ukusi mediterana među najzdravijim na svetu. Posebna kultura spremanja hrane nastala je na obalama Mediterana, te u njoj danas možete uživati ukoliko posetiti Italiju, Španiju, Grčku. Naučna istraživanja pokazuju da ova kuhinja krije recept za dugovečan život. Veća upotreba voća i povrća, maslina, orašastih plodova, plodova mora, fantastičnih mediteranskih začina, čini da svi koji se hrane na ovaj načnin, pospešuju svoje zdravlje i smanjuju rizik od brojnih oboljenja srca, krvnih sudova, mozga. Iako je povećana upotreba masnoća u ovoj ishrani, tajna je u tome što su masnoće biljnog, a ne životinjskog porekla. 

≠ Francuska kuhinja

Iako francuska kuhinja delom može pripadati Mediteranskoj ishrani, zbog geografskog područja koje obuhvata, njeni ukusi nisu formirani samo oko mediteranskih zalogaja. Francuzi mast koriste samo iz biljnih izvora, zaprške za jela ne koriste nikada što ovu kuhinju čini znatno laganijom za varenje i organizam francuza im je na tome zahvalan. Iako mnogo konzumiraju sireve, pekarske proizvode i meso, porcije u francuskoj su znatno manje i imaju propisan normativ po restoranima, te na taj način ograničavaju i stavnovnike i turiste. Mahunarke, bogat izbor voća i povrća, plodova mora, sireva i manje porcije istih, tajna su zdravih francuza, što dokazuju i brojne studije urađene na ovu temu. 

≠ Nordijska kuhinja

Hlebovi od celog zrna žitarica, ražani hlebovi, korenasto povrće, masna riba bogata Omega 3 kiselinama, belančevine, čine da se ova ishrana i kuhinja nađu na vrhu liste najzdravijih kuhinja sveta. Nutricionisti potvrđuju da ova kuhinja koristi elemente iz prirode i okruženja, te da je to izjednačava za zdravom Mediteranskom ishranom. Za razliku od mediteranske ishrane, u nordijskoj kuhinji nećete konzumirati beli hleb, već isključivo ražani. Cela zrna žitarice koja su bogata vlaknima, crveno meso divljači, bogato korenasto povrće, masna riba, neretko sirovo pripremljena, bobičasto voće koje je veoma rasprostranjeno u Skandinaviji, odličan su izbor za pripremanje hrane, a upravo se ove namirnice nalaze na tanjiru na severu Evrope. 

≠ Japanska kuhinja

Naučno je dokazano da su japanci jedan od najdugovečnijih naroda na svetu i to zahvaljujući njihovoj kuhinji i zdravim zalogajima. Svoju dugovečnost duguju upravo velikoj konzumaciji sveže ribe, voća i povrća, algama. Masti su svedene na minimum što dovodi do toga da ovo bude jedna od najzdravijih nacija na svetu. Zdrave masnoće dobijaju iz ribe. Biljni čajevi i voda prisutni su u velikoj količini. Japanska kulinarska kultura ima svoj naziv Washoku i deo je svetske nematerijalne baštine. 

≠ Zapadnoafrička kuhinja

Integralne žitarice, riba bogata Omega kiselinama, lokalno domaće voće i povrće, hrana bogata vlaknima, čine da stanovništvo zapadne Afrike bude među najzdravijim na svetu. Dijabetes, karcinom, oboljenja srca ovde su svedena na minimum. Gojaznost i dijabetes u ovoj regiji gotovo da ne postoje, budući da je stanovništvo fizički aktivno, a da se znatno zdravije hrani od ostatka sveta. 

Gastronomska putovanja i putna apoteka

Koji god vid turizma da je u pitanju i kakav god da ste turista, ono što je bitno, jeste da svoju putnu apoteku morate pametno osmisliti i unapred pripremiti. Putna apoteka, jedna je od najbitijih stavki na putovanju, ukoliko želite da vam putovanje prođe opušteno i bez većih turbulencija. Ukoliko se odlučite da putujete u zemlje gde je gastronomska ponuda velika, obavezno je da sa sobom ponesete Digestal, koji utiče lakše varenje hrane. Iako je na tanjiru zdrava ishrana, ona se znatno razlikuje od naše u začinima i načinu pripreme, te upravo te razlike mogu dovesti do problema u varenju, dok se organizam ne navikne. Na putovanjima je poželjno i konzumiranje vitamina. Iako ćete na putovanju sa najzdravijim kuhinjama sveta unositi dosta vitamina, organizmu je svakako potrebna dopuna istih, te sa sobom na put ponesite i Oligovit 20, koji predstavlja skup 20 vitamina i minerala, koji pomažu normalnom funkcionisanju organizma. Ako je vaš fokus na gastronomskoj ponudi, poželjno je da sa sobom ponesete i probiotik Flonivin plus, koji utiče i na potencijelnu dijareju, ukoliko ponuđena kuhinja ne odgovara vašem senzibilitetu i organizmu.
Kako su sve namirnice u zdravoj ishrani slične i imate ih i u svom lokalnom supermarketu, neka od jela iz ovih kuhinja, lako možete spremiti i u svojoj kući. Recept za dugovečan i zdrav život je jednostavan. Sve čega treba da se pridržavate jeste umerena ishrana, upotreba celog zrna žitarica, ribe bogata Omega kiselinama, voće, povrće. Da li ste probali neku od ovih kuhinja?

Podeli sa prijateljima: