Letovanje u Egiptu – kada posetiti Šarm el Šeik i šta ne propustiti

Letujte u Egiptu za samo 600 evra, po osobi, all inclusive.

Obala Crvenog mora i egipatska letovališta nikada nam nisu bili bliži. Letovalište Šarm el Šeik, danas svojim posetiocima nudi brojne luksuzne hotele, kvalitetne sadržaje, zabavne aktivnosti, raznoliku gastronomiju, toplo more i istorijski zanimljive izlete.

Ovo egipatsko letovalište sa preko 200 hotela, od najluksuznijih do nešto manje luksuznih, posećeno je preko cele godine. Ekskluzivni hoteli i njihovi sadržaji, klubovi i barovi u njima, blizina brojnih istorijskih lokaliteta i bogat podvodni biljni i životinjski svet, pružiće različitim tipovima turista potpuno uživanje.

Ako vas zanima kada je najbolje vreme posetiti ga, kao i koje su to zabavne aktivnosti ili istorijski lokaliteti u ponudi, pročitajte tekst do kraja. 

  • Gde se nalazi Šarm el Šeik

Šarm el Šeik, letovalište na obali Crvenog mora, nalazi se na istoku Egipta, na jugu Sinajskog poluostrva. Ova popularna turistička destinacija, nekada je bilo malo ribarsko mesto, a danas njegova teritorija obuhvata nekih 40 kilometara razuđene obale, gde su se smestili ekskluzivni hoteli i rizorti. Od glavnog grada, Kaira, udaljen je nekih 500 kilometara, jugoistočno.

  • Kakve su klima i plaža u Šarm el Šeiku

Odlikuje ga suva i topla klima preko cele godine, a najviše temperaturu su u junu, julu i avgustu. Najbolji meseci da letovanje u ovom ekskluzivnom letovalištu bili bi april, maj, septembar i oktobar, ali i svi ostali meseci su mogući, u zavisnosti od temperature koju želite na svom godišnjem odomoru. 

Grad izlazi na Crveno more, a sama obala je izuzetno razuđena, te izlazi na tri glavna zaliva, Naama, Shark, Nabq zaliv, ali i brojne manje koji se formiraju dalje od centralnog dela. Gradska plaža je peskovita, uređena, dubina vode ide postepeno, sa brojnim je sadržajima, plažnim barovima. More je tirzkizno plavo, toplo i veoma čisto, a kako je Crveno more bogato koralima i ribama, ronioci obožavaju ovu obalu. 

  • Koji su istorijski izleti iz Šarm el Šeika

Ukoliko želite da kročite u drevne gradove, antičke areološke ostatke, čuda prirode, religijske svetinje, letovanje u Šarm el Šeiku vam sve to može omogućiti. Pored uživanja u toplom moru, brojnim sadržajima na plaži i u hotelu, zabavnim noćnim klubovima, šopingu u starom gradu, ako ste ljubitelji istorijskih priča, tokom ovog letovanja sebi možete priuštiti sebi neki od narednih izleta, koji, iako naporni za putovanje, posetioce ostavljaju bez daha.

  1. Jerusalim

Jednu od najkompleksnijih priča, ispričaće vam grad podeljen na hrišćanjki, jevrejski, muslimanski i jermenski deo. Duhovna prestonica sveta, Grad Mira, oduševiće ne samo poznavaoce i ljubitelje religije, već i sve ostale, pružajući im jedinstveno iskustvo. Putovanje je veoma sadržajno, obuhvata obilazak Maslinove gore, starog grada i starog bazara, Crkve svetog groba, mesto Hristovog raspeća, vaskrsenja i sahrane, Zida plača. Pored istorijske priče, za sve ljubitelje morskih prostranstava, na ovom izletu možete se okupati i u Mrtvom moru. 

  1. Petra

Na oko 350 kilometara udaljenosti od Šarm el Šeika, smestilo se jedno svetsko čudo, novog sveta. Vekovima skrivan od modernog sveta, danas privlači veliki broj turista, a poseta ovom gradu, zaista je jedinstvena. Iz Šarm el Šeika imate mogućnost odlaska u Jordan, grad Petru. Osim autobusom, putuje se i brodom do Akabe. Ovaj stari grad, uklesan je u stenama visine do 1200 metara, a osim najpoznatijeg lokaliteta Riznice, uživaćete u jedinstvenim prizorima i preostalim lokalitetima ovog drevnog grada. 

  1. Mojsijeva gora i Manastir svete Katarine

Najbliža od svih istorijskih atrakcija, smestila se čuvena Mojsijeva gora na čijem vrhu je prorok Mojsije, primio 10 Božijih zapovesti. Ovaj izlet se može podeliti, te se možete odlučiti na Hodočašće ka Mojsijevoj gori, sa posetom Manastira svete Katarine ili samo obilazak Manastira. Manastir svete Katarine jedan je od najstarijih manastira na svetu. Zbog svoje izolovanosti, smešten u dubini pustinje, vekovima je bio oaza mira, a svojom specifičnim zaštitnim bedemima, bojom fasade, ali i manastirskim sadržajima, nudi jedinstveno iskustvo. 

  1. Kairo i piramide

Putovanje na sever države, vodi vas do glavnog grada, Kaira. Ukoliko ste ljubitelji faraona i njihovih priča, a boravite u Šarm el Šeiku, nikako ne smete propustiti čuvene piramide u Gizi, poput najpoznatije Keopsove, potom čuvenu statu Sfingu, poznati muzej sa Tutankamonovim zlatom. Izuzetno sadržajan, zanimljiv i nesvakidašnji izlet, trajaće celog dana. 

  • Koji su zabavni izleti iz Šarm el Šeika

Osim istorijski bogatih priča, ono po čemu je ovo letovalište poznato jesu i mnogobrojni sadržaji, kako za najmlađe, tako i za sve ljubitelje dobrih vodenih sportova, sportova na vodi, u pustinji, pod morem. Ako ste ljubitelji ronjenja, ne postoji lepša lokacija gde ćete uživati ili ako pak ne smete roniti, a želite videti podzemni svet, za vas je tu čuvena podmornica. Ko voli delfine, može uživati u njihovom šou na bazenu ili pak u plivanju sa njima. Ovde, takođe, možete uživati i u beduinskim selima, odlascima u pustinju, vožnji kvadova, jahanju kamila

  • Savet plus za opušteno putovanje po Egiptu

Kako je lokalna kuhinja u Egiptu poprilično začinjena, obratite pažnju koje specijalitete želite da probate. Ako neko nije ljubitelj začinjene kuhinje, uvek možete uživati u raznovrsnoj ponudi internacionalne kuhinje, ali svakako, sa sobom u svojoj putnoj apoteci uvek imajte lek za lakše varenje hrane, odnosno Digestal. Na ovakvim putovanjima, posebno kod all inclusive varijante, posebno će vam značiti. Budući da ni voda nije za piće, uvek konzumirajte flaširanu vodu ili vodu sa nekih javnih česama koje su namenjen isključivo piću. Svakako preporuka je da i zbog jače hrane i zbog vode, još u kod kuće, pre putovanja, počnete da konzumirate probiotik Flonivin Plus. Na putovanje u Egipat, nikako ne zaboravite ni Pantenol Penu, koja vam utiče na hidrataciju kože, a nakon nje, nakon sunčanja, za iritiranu kožu, uvek pri ruci, odnosno u putnoj apoteci, imajte Pantenol mast ili Jekoderm. Iako sistem lečenja i zdravstvenog osiguranja odlično funkcioniše, u svojoj maloj putnoj apoteci, ne zaboravite ni lekove za temperaturu, bolove ili prehladu, poput Paracetamola ili Defrinola forte

U zavisnosti od doba posete, pametno birajte svoju garderobu, aksesoare, putnu apoteku, ali i izlete na koje ćete otići. Odabir hotela i njegovi sadržaji, nekome mogu biti sasvim dovoljni, te se unapred upoznajte sa istim. Ovo je zasigurno destinacija, koja vam osim mora i kupanja, može pružiti još mnoštvo drugih užitaka, te ih na vreme i pametno isplanirajte. Da li ste nekada vi posetili Šarm el Šeik i kakva su vaša iskustva?

Podeli sa prijateljima: