Zašto i gde treba trčati maraton u Evropi

Želite da živite duže i bez stresa, nasmejani i rasterećeni? Čarobna pilula koju možete sami sebi prepisati i uzimati nekoliko dana nedeljno je trčanje.

Da li ste znali da trčanje maratona smanjuje starost arterija i poboljšava njihovo stanje za čak pet godina, što smanjuje rizik od srčanih problema i šloga? Uticaj na kompletan kardiovaskularni sistem, lučenje brojnih hormona, uticaj na pluća, kompletan imuni sistem, odličnu fizičku formu, samo su neke od prednosti trčanja (maratona). 

≠ Istorija Maratona

Najduža atletska disciplina i jedna od najtežih sportskih disciplina, korene vuče iz Antičke Grčke. U periodu Grčko Persijskog rata, na Maratonskom polju došlo je do velikog sukoba Atine i Persijanaca. Grčki vojnik Filipides, po legendi, pretrčao je put od 40 kilometara, od Maratona do Atine, kako bi svojim sunarodnicima javio radosnu vest, da su pobedili i na licu mesta je izdahnuo. Postoji još jedna, manje poznata i prihvaćena legenda, a to je da su sami vojnici trčali ka Atini, ne bi li zaštitili grad od upada Persijanaca. Kako bilo, od momenta održavanja prvih modernih Olimpijskih igara, koje su održane u Atini 1896. godine, organizatori, kao i MOK složili su se da ovo postane zvanična disciplina na OI. Sve do održavanja OI u Londonu, 1908. godine, dužina trke bila je 40km, a od tada pa do današnjih dana olimpijci koji učestvuju na maratonu, moraju preći stazu od 42 kilometara i 195 metara. 

≠ Savet za organizaciju puta na maraton

Kako su prošle godine, brojne sportske i druge manifestacije bile otkazane, usled nepogodne epidemiološke situacije, poželjno je da se unapred lepo organizujete i pripremite, pre nego krenete na putovanje ka željenoj destinaciji maratona. Najpoznatije maraton trke u Evropi svakako su u Londonu, Atini, Berlinu, ali po kvalitetu staza i programu, ne zaostaju ni trke u drugim evropskim gradovima. S toga, pre nego što organizujete kompletno putovanje, bitno je da se upoznate sa uslovima ulaska, boravka, tranzitiranja kroz određene zemlje, kao i sa papirologijom koja vam je potrebna da do svoje destinacije stignete. Za sve informacije o tome, pratite zvaničan sajt Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs

Top 5 maraton trka u Evropi

  1. Maraton u Atini

Ovo je jedna od najznačajnjih Maraton trka, budući da je prvi Maraton bio održan upravo u Grčkoj u Atini. Atinski maraton kreće od grčkog grada Maraton i završava se u Atini, na stadionu Panateneiko (Kalimarmaro), jedinom belom mermernom stadionu na svetu, mestu gde su održane prve moderne Olimpijske igre na svetu 1896. godine. Maratonska staza je u startu ravna nekoliko kilometara, da bi kasnije krenula da ide blagom uzbrdicom i na kraju se završila nizbrdicom i ravnim delom, na samom stadionu. Učesnici maratona, osim medaljom, nagrađuju se i grančicom masline na glavi. Broj učesnika, ove godine, smanjen je na 10000 zbog situacije sa kovidom, a vreme njegovog održavanja je uvek novembru. 

  1. Maraton u Londonu

Ovo je jedan od najboljih i najmasovnijih maratona na svetu. Većina učesnika u maratonu su upravo sami Englezi, te samo mali broj takmičara može biti iz neke druge zemlje. Do korone, na maratonu u Londonu učestvovalo je više od 40.000 takmičara, a da bi se učestvovalo, bilo je potrebno uplatiti kompletnu organizaciju preko nekog ino partnera Londonskog maratona. Staza je poprilično jednostavna što se tiče težine, budući da je većim delom skroz ravna. Tokom trke, takmičari prolaze brojne zanimljivosti grada Londona i trku završavaju ispred Bakingamske palate. Ovaj maraton se uglavnom održava svake godine u oktobru.

  1. Maraton u Berlinu

Maraton koji takođe spada u jedan od omiljenih maratona u Evropi, sasvim sigurno je ovaj u Berlinu. Pored Londonskog maratona, jedini je evropski maraton koji ulazi u top 6 maratonana svetu, tačnije u WMM. U ovoj kategoriji Velikih maratona su Tokio, Boston, Čikago, Njujork, London i Berlin. Sa oko 40000 takmičara, jedan je od masovnijih u Evropi. Održava se svake godine u septembru. Na ovom maratonu, definitivno se prolazi mnogo kulturno istorijskih mesta. On kreće i završava se na istom mestu, kod Brandenburške kapije. 

  1. Maraton u Parizu

Ako želite da uživate u prelepim prizorima dok trčite trku svog života, prolazeći pored brojnih kulturno istorijskih znamenitosti, obavezno se pridružite ovih 60000 trkača, koliko ih trči ovaj najpopularniji maraton u Evropi. Pariski maraton održava se svake godine u aprilu mesecu i može da ugosti do 60000 takmičara. Ovaj maraton kreće na aveniji Jelisejska polja, prolazi pored Luvra, prelazi preko Sene i završava u Aveniji Foš. 

  1. Maraton u Rimu

Iako grad na „sedam brda“, ovaj maraton spada u jedan od ravnijih maratona, a sama staza prebogata je kulturno istorijskim spomenicima, pored kojih brojni trkači imaju priliku da prođu. Ovaj maraton, jedan je od organizovanijih i popularnijih u Evropi. Trka počinje kod Rimskih foruma, Trg Venecije, prolazi Španske stepenice, Di Trevi fontanu, Panteon i završava se u neposrednoj blizini starta, kod Koloseuma. Veliki broj navijača i posebna atmosfera, nešto je što ovaj maraton pruža svojim takmičarima. Ovaj maraton održava se svake godine u martu mesecu. 

≠ Savet plus ukoliko trčite trku maraton u nekoj svetskoj ili evropskoj prestonici

Kao i za svako sportsko takmičenje ili trening generalno, poželjno je da svoj organizam i fizičku spremnost dovedete do vrhunca. Unos vitamina kroz hranu je sjajna stvar da pomognete svom organizmu, međutim često iz ishrane ne dobijamo sve potrebne vitamine i minerale, za normalno funkcionisanje organizma. Svoju rutinu, profesionalni trkači treba da obogate Gvožđem, te je idealno tokom treninga i na putovanju, koristiti Oligogal Fe, koji utiče na ceo imuni sistem i utiče na umor i iscrpljenost. Kompleks vitamina Oligovit 20 pomaže normalnom funkcionisanju organizma, te ga treba koristiti i kao preventivu, za sprečavanje prehlade. Magnezijum, još jedan bitan vitamin za sportiste, najbolje pomaže kod dobrog funkcionisanja mišića, kostiju, srca, a svi oni zajedno pomažu trkaču da trku iznese do kraja, s toga je savet redovna upotreba Oligogal Mg. Svi ovi dodaci ishrani, pomažu organizmu da se lakše pripremi za taj veliki korak, maratonsku trku. Ako ste se odlučili za ovu sjajnu sportsku manifestaciju i atletsku disciplinu, pripremite svoj organizam i psihu na vreme. Bilo da ste aktivan trkač ili početnik, učestvovanje na ovako velikom i masovnom takmičenju ima posebnu čar, posebno ako se uputite na neku od navedenih maratonskih trka. Lista svih trka za 2022. godinu je zvanično objavljena, te svoj put, planirajte na vreme i osim u trci, zdravom životu, uživajte i u turističkom obilasku grada u koji ste se uputili. Da li ste se nekada odlučili za ovako zanimljivo iskustvo ili je ovo preveliki zalogaj za vas? Pišite nam u komentarima svoje utiske.

Podeli sa prijateljima: