6 načina kako da se zdravo hranite na putovanju

Jedan od najvećih problema sa kojima se naš organizam može susresti tokom putovanja i koji mu može otežati normalno funkcionisanje jeste prekomerna ili neredovna ishrana na putovanju, kao i znatno promenjene namirnice koje konzumirate.

Kako bismo svoj organizam zaštitili od brojnih tegoba koje nastaju usled spomenutih promena u ishrani, poželjno je da unapred istražimo destinaciju ka kojoj smo se uputili. Treba istražiti popularne pijace, piljare, restorane nacionalne kuhinje kao i njihove popularne zdrave namirnice. 

Upoznavanje sa gastronomijom jedne zemlje predstavlja osnov za dobro upoznavanje kompletne kulture, tradicije i običaja iste. S toga, neka vam ovo unapred pripremljeno istraživanje bude jedna od bitnijih stavki pre putovanja, budući da će vam pomoći da se upoznate sa željenom destinacijom, ali će vam pomoći i u poštovanju zdravih navika.

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Kako je virus Covid i dalje prisutan među stanovnicima celog sveta, doduše u znatno manjoj meri, i dalje važe neke mere i uslovi za ulazak u određenu zemlju, kao i boravak ili tranzitiranje kroz istu. Da biste bili sigurni šta vam je od dokumentacije potrebno za putovanje u određenu zemlju sveta, posetite zvaničan sajt Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs ili ambasadu željene destinacije.

Saveti kako se zdravo hraniti na putovanju

  1. Plan ishrane

Pravljenje plana ishrane i istraživanje ponude, jedna je od osnovnih stvari koju morate uraditi pre odlaska na putovanje, ukoliko želite da se zdravo hranite. Pre polaska na putovanje potrebno je dobro upoznavanje sa onim što vas na destinaciji očekuje. Ukoliko idete u zemlju čija je gastronomska ponuda bogata i poznata širom sveta, obavezno je da se sa istom upoznate na putovanju, ali nakon toga, poželjno je da se vratite zdravim navikama, koje poštujete i kada ste u svom regularnom okruženju. 

  1. Istražite pijace

Upoznavanje sa pijacama i piljarama jedne zemlje i određenog grada, fantastičan su način da se upoznate i sa kulturom i običajima te zemlje i svakodnevnim ponašanjem stanovništva. Konzumacija voća i povrća sa piljara i pijaca, kao i brojnih svežih napitaka koje na pijacama možete naći, daće vam posebnu energiju za dalje istraživanje i upoznavanje sa gradom. Ovde, ujedno, možete najbolje upoznati lokalno stanovništvo.

  1. Pijte vodu

U koju god zemlju da otputujete, sigurno je da na vodu i konzumiranje iste uglavnom zaboravite, budući da smo na putovanju često veoma aktivni i fokusirani na istraživanje, fotografisanje i otkrivanje same destinacije. Međutim, kako biste ostali zdravi na putovanju i kako biste organizam lepo hidrirali i zdravo hranili, poželjno je da sa sobom uvek imate malu flašu vode, koju će vas konstantno podsećati da je konzumirate, a da nakon potrošnje, kupite novu. 

  1. Pripremite užinu ranije

Ukoliko želite da izbegnete razne grickalice koje možete kupiti u bilo kojoj trafici ili na ulici, a koje su sasvim sigurno nezdrave, poželjno je da pre napuštanja hotela pripremite užinu, tačnije neku zdravu čokoladicu ili voćku.

  1. Istražite restorane

Sasvim je sigurno da nećete propustiti da uživate u bogatim ukusima gastronomske ponude zemlje u koju ste uputili, ali nakon konzumiranja poznatih lokalnih jela, svoje obroke bazirajte na povrću, čak i na duplim porcijama istog, kako biste organizam nahranili potrebnim vitaminima i mineralima i zadovoljili kalorijske vrednosti za taj dan.

  1. Pripremite svoju putnu apoteku

Kako biste se zdravo hranili na putovanju, osim vode, zdrave hrane i šetnje, potrebni su vam i vitamini, koji će vaš organizam dodatno nahraniti. Sastav vaše putne apoteke izuzteno je bitna stavka na svakom putovanju, te je uvek morate dobro organizovati. Pre putovanja poželjno je konzumiranje kompleksa vitamina, Oligovit 20, koji sadrži čak 20 različitih vitamina i minerala, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Kako na putovanju puno šetamo, potreban nam je i dodatni magnezijum, odnosno Oligogal Mg, koji utiče na smanjenje umora i iscrpljenosti, ali i na normalno funkcionisanje mišića i kostiju. U vašu putnu apoteku možete spakovati i Oligogal Zn, sa cinkom i vitaminom C, koji odlično štite organizam od prehlade i gripa i koji poboljšavaju kompletni imuni sistem. Za slučaj da imate problem sa hranom i da ste ipak odlučili da više uživate u lokalnoj kuhinji nego u zdravim zalogajima, uvek u svojoj putnoj apoteci imajte i Digestal, koji pomaže pri varenju. Pored njega, na putovanju u putnoj apoteci je nezaobilazan i probiotik Flonivin plus.

Bitna vam je zdrava ishrana na putovanju

Ukoliko vam je bitno da se na putovanju dobro osećate i da se zdravo hranite, ispratite navedene korake. Voće, povrće i voda, polazne su tačke zdrave ishrane na putovanju.


Osim toga, putna apoteka i njen sastav, tačnije vitamini, suplementi i dodaci ishrani, čine da vaš organizam bolje funkcioniše i bude zdraviji, s toga, uvek pažljivo birajte šta pakujete u putnu zdravstvenu apoteku. Ako je zdrava ishrana na putovanju bitan faktor, obavezno je i istraživanje pijaca i restoranske ponude. Svakako, ukoliko se pre putovanja lepo upoznate i pripremite za vašu željenu destinaciju, a da vam je zdrava i kvalitetna hrana bitna, uz navedene korake, sigurno nećete pogrešiti.

Kako se vi hranite na putovanju i da li se uvek prepuštate čarima lokalne gastronomske ponude države ili ipak imate neko ograničenje? Pišite nam u komentarima.

Podeli sa prijateljima: