Praznično putovanje – šta ne propustiti tokom praznika u Moskvi

Jedan od onih gradova, koji u svako doba dana i noći pokazuje svoju grandioznost i sjaj, svakako je Moskva. Grad koji nikada ne spava i grad koji svojom neodoljivom energijom i pričom, privlači brojne turiste svake godine, i za vreme ovogodišnjih praznika biće jedan od najlepše dekorisanih gradova sveta. 

Moskva svojim izuzetno zanimljivim atrakcijama, zimskim sportovima u sred grada, dekoracijom, milionima upaljenih sijalica, grandioznim i velikim jelkama, neodoljivo velikim klizalištima, bajkovitim dečijim selima, i pored pandemije, pokazaće svetu da je na vrhu lestvice u ovoj oblasti. 

Kako je Moskva jedan od najdekorisanijih gradova preko cele godine i u svako godišnje doba, očekivanja sugrađana su visoka i oči celog sveta uprte su upravo u nju. Rusi su postavili standard u ovoj oblasti, te svi sa nestrpljenjem iščekuju novu sezonu, kako bi uživali u novim kreacijama ruskih umetnika. Ako ste ljubitelj novogodišnje dekoracije, prekrasnih instagramičnih i fotogeničnih mesta, širokih ukrašenih bulevara i mostova, najrazličitijih novogodišnjih jelki, sanki, predstava, kolača i muzike, onda je Moskva u zimskim mesecima, pravi izbor za vaše putovanje.

Savet za putovanje tokom pandemije

Budući da je svaka zemlja, tokom pandemije, uvela svoja pravila za ulazak i tranzitno putovanje kroz nju, pre organizacije i odlaska na putovanje, obavezno je da se upoznate sa uslovima putovanja i ulaska u želenu državu. Za najsigurnije informacije posetite zvaničan sajt ministarstva spoljnih poslova www.mfa.gov.rs. U ovom trenutku, državljani Srbije, u Rusku Federaciju mogu ući samo uz negativan PCR test, bez obzira na vakcinaciju i to isključivo vazdušnim putem, direktnim letom iz Srbije.

Šta nudi novogodišnja magična Moskva

≠ Doživite nesvakidašnje klizanje

Moskva je poznata kao grad koji u zimskim mesecima, na glavnim gradskim tačkama nudi prekrasna klizališta, kojih ima preko 50 u gradu. Crveni trg i Park Gorki, godinama su poznata klizališta, na kojima, osim u klizanju, možete uživati u pogledu na bezbroj svetlucavih tačaka, lampiona i sijalica na istorijskim znamenitostima. Pored ovih, popularna su još klizališta u parku Sokolniki, parku Izmailovski i Patrijaršijskom ribnjaku. Najveće klizalište u Evropi, smešteno je upravo u Moskvi u VDNH parku. Pogled iz ptičije perspektive na čitav dekorisan prostor, vredi milion dolara, a uživanje na klizalištu nema svoju cenu.

≠ Krstarite zavejanom Moskvom

Da, logika kaže da je teško krstariti zaleđenim rekama, te je do skoro Moskvom bilo moguće ploviti samo u toplijim mesecima. Kako je jedan od najlepših pogleda na grad upravo sa reke, u bilo kom godišnjem dobu, a kako su sva svetla uperena u Moskvu u zimskim mesecima i čine je zaista čarobnom i neodoljivom, tako je osmišljen sistem plovidbe i tokom zime. Čamac koji razbija led ispred sebe, ploveći uz najveće gradske znamenitosti, pruža nesvakidašnji i poseban doživljaj. Osim uživanja u svim svetlima ovog grada sa reke možete uživati i u ručku ili večeri, dok posmatrate snežno zavejanu i smrznutu prestonicu Rusije.

≠ Šetajte se Ledenim gradovima

Ne, to nije opis za Moskvu. Ledeni gradovi, zapravo su prave skulpture izrađene od leda. Ledeni gradovi u realnim dimenzijama, mogu se naći u različitim delovima Moskve, a među poznatijim su Park Pobede, kao i Park Sokolniki. Vajari se na različite teme takmiče u izradi ovih ledenih skulpturi, a neretko se organizuju i školice za najmlađe. Na Pozorišnom trgu, preko puta Boljšoj teatra, uživajte u predstavi ruskih zvezda umetničkog klizanja u Magičnom ledenom pozorištu.

≠ Prođite kroz svetlosni tunel

Na Tverskom bulevaru, na takozvanom bulevarskom prstenu, svake godine postavlja se više svetlećih grandioznih tridimenzionalnih tunela, od po nekoliko stotina metara. Prolaskom kroz njih, kao da prolazite kroz neku drugu dimenziju.

≠ Osmehnite se u čarobnoj dečijoj robnoj kući

Nedaleko od Crvenog trga, smestio se Centralni Dečiji Magazin. Na trgu Lubjanka, preko puta bivše zgrade KGB-a, nalazi se robna kuća na tri sprata posvećena isključivo mališanima i njihovim uživanjima. Jedinstven doživljaj brojnih dečijih radnji, dekoracija i svetla, kao i zanimljive igrice na svakom spratu, biće zabavne, kako deci, tako i roditeljima, kao i onima koji kupuju poklone za mališane.

≠ Prošetajte lebdećim mostom nad Moskvom

U parku Zarajde, parku novijeg datuma, mogu se naći brojne zanimljive atrakcije, muzeji na i ispod zemlje, prikazi različitih godišnjih doba, kao i brojna svetlosna dekoracija. Najzanimljiviji deo čitavog parka je most koji vizualno lebdi nad rekom, budući da se drži samo sa jedne strane reke. Urađen od providnih materijala, preksrasno ukrašen zimi, sa pogledom na crveni Kremlj, reku Moskvu, Crkvu Vasilija Blaženog, biće odlična tačka za zamišljanje novogodišnjih želja.

≠ Fotografištite se pored što više novgogodišnjih jelki

Kako Rusi obožavaju da praznike obeležavajau novogodišnjim jelkama, Moskva je onaj grad u kome ćete ih naći na stotine. Prelepe i visoke jelke, naći ćete u svim delovima grada, posebno u gradskim parkovima, Manjež, Trg Revolucije, Park Pobede, Izamilovo, Puškinovom, ispred Biblioteke Lenjina, pokraj reke Moskve, na šetalištu ispod zidina Kremlja, u brojnim tržnim centrima, koji ošijaju blještavilom, ulicama Tverska, Kuznjecki most, Kitaj gorodu, ali najveća i najbogatija novogodišnja jelka ponosno stoji na glavnom gradskom trgu, Crvenom trgu kao i na Sabornom trgu u Kremlju.

≠ Vozite se na karuselu

Negde vrteške i karusel vezujemo samo za one najmlađe, međutim, iako nije zabavni park, na ulicama Moskve, postavljeno je više desetina dvospratnih karusela na kojima možete uživati, voziti se i plesati u ritmu vesele muzike. Najlepši dvospratni karusel postavlja se ispred hotela Four seasons, na trgu Revolucije, a pogled mu doseže do manježnog parka, istorijskog muzeja i zidina Kremlja.

≠ Častite sebe zimskim odevnim predmetima

Bilo da kupujete za jaču polovinu zimsku ušanku, kapu od kože i krzna ili za lepšu polovinu prekrasnu elegantnu šubaru od bele lisice, sigurno je da ćete najpovoljnije i originalne primerke, naći upravo u Moskvi. Na ulicama grada nešto skuplje ponude, na pijaci Vernisaž, uz dobro cenjaknje, veoma povoljno. Poklonite sebi ili nekom i zimske vunene čizme, poznate Valjenke, koje se izrađuju i dan danas na isti način od vremena nastanka.

Savet plus za putovanje po Moskvi

Kako je ovde u zimskim mesecima dobar minus, za početak vam je potrebna dobra zimska garderoba kao i udobna nepromočiva obuća, s obzirom da sneg često pada. Kapa i rukavice moraju biti sastavni deo vašeg kofera. Kad je u pitanju putna apoteka, ona se sigurno mora sastojati od velikog broja vitamina, te imajte sa sobom Oligogal sa Cinkom, za negu kože, obavezno spakujte Pantenol Penu. Za prehladu i grip, obavezno u putnu apoteku spakujte Defrinol Forte, kao i višenamenski Paracetamol. Kako voda u Moskvi nije za piće, te se pije flaširana voda svuda, poželjno je da sa sobom ponesete probiotik Flonivin Plus, koji možete koristiti i koji dan pre putovanja. Hrana u Moskvi ume biti jaka i teška, posebno u zimskim mesecima, te vam je za bolje varenje u putnoj apoteci potreban Digestal

Praznično raspoloženje, česti sneg koji pada i na svetlu obasjava na poseban način, miris ruskih poslastica, svečana i vesela muzika koja se čuje sa svih strana, beskrajno puno jelki i novogodišnjih ukrasa, elegancija i grandioznost, smešteni su u prazničnu Moskvu. Za razliku od zapadnoevropskih zemalja, u Moskvi i njenim zimskim čarolijama možete uživati i u februaru mesecu. Ako volite praznike, Moskva je onaj jedan grad na svetu, koji nikako ne smete propustiti! Da li ste vi nekada posetili ovaj čaroban grad tokom praznika i kakva su vaša iskustva?

Podeli sa prijateljima: