Vodič kroz najlepše dvorce Romanovih u Sankt Peterburgu i okolini (drugi deo)

Sankt Peterburg slavni je grad carske porodice Romanov. Na svakom koraku u gradu, a i u njegovoj bližoj okolini, ponosno stoje najpoznatije palate izgrađene po nalogu carske porodice. Njihove priče, impresivne su i vredne pomena, te ukoliko odlučite da posetite ovaj grad, izdvajamo za vas neke od lokaliteta koje morate posetiti.

Pre polaska na putovanje, upoznajte se sa uslovima ulaska u Rusku Federaciju, na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs 

  1. Zimski dvorac – Ermitaž muzej

Zamislite veliki muzej. Obilazite ga. Treba vam par dana da prođete svaki eksponat. Krećete se u gužvi, bukvalno mravljim koracima. Na ušima nosite slušalice, pokušavate da shvatite o čemu vam priča taj glas koji uporno krči, jer se frekvencije pomalo mešaju. Bravo, uspeli ste! Veliki muzej je u redu, ali zamislite šest velikih muzeja u jednom. Upravo tako izgleda ovaj nekadašnji dvorac, koji je danas u potpunosti posvećen muzejskoj postavci.

Zimski dvorac, glavna rezidencija ruskih careva, smešten je s druge strane reke Neve, odmah nasuprot istorijskom centru grada. I pored česte magle i hladnog vazduha, on vekovima unazad oduzima dah, kako slučajnim prolaznicima, tako i svakodnevnim posetiocima i čestim evropskim zvaničnicima. 

Sa preko hiljadu soba, skoro dve hiljade vrata i isto toliko prozora, nešto manje od dvesta skulptura i preko stotinu stepenika urađenih od raznobojnog mermera, živi je svedok i spomenik jednog istorijskog doba. Svoju priču priča od polovine XVII veka, kada je posle osam godina gradnje konačno ugledao svetlost dana. 

Raskošno stepenište od raznobojnog mermera i pozlata na kvakama, lusterima od po nekoliko tona, lampama, slika je koja bi vas prva uvela u ovu inspirativnu priču. Svaki detalj, priča je za sebe, koju Jelsaveta Petrovna, osnivač dvorca, nije uspela ispričati, ali je za nju to učinio Bartolomeo Rastreli, poznati italijanski arhitekta. Dvorac su koristili svi vladari od Petra III, njihove suvladarke, ali se mesto moglo naći i za tajne ljubavnice. Kako je ruski dvor do tada zaostajao po kulturnim dostignućima za zapadnoevropskim, Katarina Velika kupuje najveću kolekciju slika do tada. Ona od trgovca iz Berlina otkupljuje preko 250 vrednih slika, a potom naređuje da u njeno ime to čine ambasadori širom sveta. Veliki doprinos dao je Nikolaj I otvaranjem muzeja, kako bi širokoj narodnoj masi pokazao raskošnu i bogatu kolekciju ruskih careva, kao i deo umetničke kolekcije Katarine II. Život na dvoru ugasio se u velikoj Oktobarskoj revoluciji 1917. godine, kada je upravljanje prešlo u ruke boljševika. 

Ermitaž muzej

Najveći muzej u Rusiji se sastoji od šest zgrada i teatra i u svom vlasništvu ima preko tri miliona  umetničkih dela, što ga upisuje i u Ginisovu knjigu rekorda. Dela Leonarda, Rubensa, Rembranta, Monea, Van Goga, Pikasa, Rodena, Faberžeov nakit samo su mali deo ove kolekcije. Možda će vam biti čudno, ali se ovde možete upoznati i sa kulturološkim razvojem Japana, Kine, Indije, Egipta i naravno Antičkih Grka.

Ukoliko odlučite da posetite Zeleno – belu palatu Romanovih i ovaj jedinstven muzej, učinite to uz vođenu turu, kako biste na pravi način uživali u pričama iz prošlosti. Iako je ovo muzej za čiji obilazak vam je potrebno i nekoliko godina, kroz organizovane obilaske, obići ćete u tri, četiri sata samo deo najznačajnije postavke.

Filmske scene

Kompletan dvorac neretko je sastavni deo scenografije poznatih ruskih ostvarenja. Filmske scene se ovde odvijaju svakodnevno, pa čak i vama kao posetiocu. Zimi deluje kao da je vreme stalo. Snežne pahulje kvase dvorište i trgove i vašu belu šubaru, prethodno kupljenu na obližnjoj pijaci, a slike se stvaraju pred očima. Hodaju Katarina Velika, Aleksandar I, Nikolaj II, trčkaraju Olga i Tatjana, dok sluge i mati spuštaju bolesnog carevića Alekseja. Kroz maglu samo možete čuti neujednačeni zvuk kočija, koje svako malo primaju svoje nove posetioce. Možda vas ove slike zaista zateknu ispred samog dvorca, budući da mnogobrojni glumci i imitatori ovde često traže svoje mesto pod zvezdama, a dobro obučeni kočijaši u tradicionalnoj garderobi pružaju usluge vožnje.

  1. Gatčinski dvorac

Ušuškan u Lenjingradskoj oblasti, na samo 50 kilometara južno od Sankt Peterburga, sakrio se još jedan maleni dragulj porodice Romanov. Za samo sat vremena, vožnjom vozom, bićete u ovom malom raju, daleko od turističke verve i gužve.

Imperatorku Katarinu Veliku, osim obrazovanja, pronicljivosti, inteligencije i lepote, karakterisao je i veliki broj ljubavnih afera, kako tokom braka, tako i nakon smrti njenog supruga Petra III. Svoje ljubavnike često je znala nagradjivati i poklanjati im zemlju, kmetove, dukate, ali i dvorce. Jedna od njenih najvećih ljubavi bio je grf Grigorij Orlov. Upravo je on bio prvi vlasnik ovog dvorca. Uveliko privodeći njihovu aferu kraju, duboko zaljubljena u kapetana Potemkina, odlučuje da ovaj dvorac pokloni bivšoj ljubav i tako okonča tu priču. Posle Orlova, imanje prelazi u vlasništvo Katarininog sina Pavla, koji je angažovao mnogobrojne radnike i arhitekte da rade na rekonstrukciji samog dvoraca.

Gatčinski ili Pavlov dvorac, kako su ga kasnije zvali, čini centralni deo imanja. Palata je smeštena na uzvišenju, a ispod nje se nalaze i tajni podzemni prolazi koji vode direktno do obližnjeg jezera. Pred centralnog dvorca, u parku se nalaze i brojni paviljoni, poput paviljona Orla, paviljona Venere i još nekoliko letnjikovaca.

Proročanstvo monaha Avelja

U ovom dvorcu monah Avelj posetio je tadašnjeg cara Pavla I i nametnuo mu priču o tužnoj sudbini carske loze. Monahove knjige, koje su kasnije uništene, opisaše do detalja ove susrete.  Pisao je i govorio o smrti Katarine Velike, smaknuću Pavla I, Napoleonovom osvajanju Moskve i velikom požaru, veličanstvenosti Aleksandra III, stradanju poslednjeg ruskog cara. U Gatčanskom dvorcu, sto godina od smrti Pavla I, u malenoj kutiji za nakit, daleko od očiju vladara, čuvano je pismo cara Pavla i supruge mu Marije, u kome prenose proročanstvo budućem vladaru Rusije.

Ukoliko odlučite da posetite ovaj intrigantni dvorac, ovde možete uplatiti klasične vodjene ture, a čak možete uživati u prijemu na dvoru, učenju manira, prolasku kroz veličanstvene odaje, ali i podzemne prostorije. 

  1. Mihajlovski dvorac

Na obalama reka Moika i Fontanka, u XVIII veku, po nalogu Pavla I, nastao je još jedan veličanstven dvorac. Nakon smrti majke Katatarine II, na mestu gde se nekada nalazio letnjikovac Jelisavete Petrovne, nacrte Pavla I, razradio je arhitekta Karlo Rosi i sproveo u delo želju tadašnjeg cara. Glavnu fasadu ukrašavale su najlepše skulpture tog vremena, a Rosi je sam napravio skice za kristalne lustere i bogat enterijer. Sama gradnja dovršena je na dan Svetog Mihajla, pa dvorac po tome dobija naziv. 

Katarina II svog sina prvenca nikada nije učila državnim poslovima, šta više, podržavala je njegov nestašan karakter i slobodu, koja nikako nije priličilo jednom prestolonasledniku. Njeno mišljenje delili su i mnogobrojni plemići. Nakon što je čuo proročanstvo monaha Avelja, da će stradati u svojoj spavaćoj sobi od ruke neprijatelja, on izdaje nalog za izgradnju novog dvora. Ipak, car je u ovom dvorcu uživao samo 40 dana, kada je na njega izvršen državni udar. 

Danas se ovde nalazi Nacionalni muzej Rusije. Osim glavne zgrade na obali dveju reka, možete posetiti još tri monumentalne građevine, a za svaku od njih plaćate zasebne ulaznice. 

Savet plus za bezbrižno putovanje po Sankt Peterburgu

Gde god da ste se uputili, putna apoteka i njen sastav, jedna su od prvih stvari koju morate dobro unapred organizovati i spakovati. Suv i hladniji vazduh na obali Neve, može loše uticati na vašu kožu, te je poželjno da u putnu apoteku spakujete Pantenol kremu ili Pantenol penu, koje čuvaju vašu kožu upravo od ovakvih vremenskih uslova. Budući da se na putovanjima lako prehladimo, a posebno ako je rano proleće i ako smo veoma aktivni, te je poželjno da u svojoj putnoj apoteci imate i kapsule Oligogal Zn sa vitaminom C, koje će ublažiti prehladu i uticati na jačanje imuniteta. Ja u svoju putnu apoteku, često pakujem i tablete za oralnu upotrebu, koje mi utiču na čišćenje usne dublje kao i krajnika, te uglavnom sa sobom nosim i Pantenol sa vitaminom C oriblete. Takođe, probiotik Flonivin Plus je nešto što je uvek u mojoj putnoj apoteci i nešto što upotrebljavam i pre samog putovanja, kako bih pripremila digestivni trakt na nešto drugačiji ritam i ishranu.

Da li ste nekada bili u Sankt Peterburgu i koje su vaše omiljene lokacije u ovom gradu?

Podeli sa prijateljima: