Šarenolike i mirisne pijace ukusne zdrave hrane koje ne smete propustiti u prestonici Katalonije – Barseloni

Misliš da je nemoguće uživati u zdravim zalogajima u Kataloniji? Očekuješ da će ti paelja, ćurosi, mnogo šunke, krompira, kobasice, tortilje doći glave na putvanju. Takođe, Barselonu doživljavaš kao grad gde je svaka ulaznica na lokalitet papreno skupa, te da nemaš šta obići besplatno u prestonici Katalonije? 

Katalonija, te i njena prestonica, Barselona, svojim posetiocima mogu pružiti uživanja svim čulima i na različite načine. Ljubitelji umetnosti i istorije, poznavaoci fudbala, ljubitelji uzvišenja, vidikovaca i zabavnih parkova, ljubitelji mora i sunca, svi mogu pronaći svoje mesto pod suncem u Barseloni. 

Ukoliko ste među ljubiteljima dobrog, ali i zdravog zalogaja, u ovom gradu, a i u čitavoj autonomnoj pokrajini, možete uživati u gastronomskoj ponudi. Ljubitelji šarenih pijaca nesvakidašnjeg šarma i specifične arhitekture, ali i istorijske priče, u ovom gradu će osetiti pravu magiju istih. 

Koje su to pijace zdravih zalogaja, voća, povrća, mediteranske kuhinje, koje ne smete zaobići u Barseloni, pročitajte u nastavku teksta. 

≠ Savet za putovanje tokom pandemije

Španija je zemlja čiji su se stanovnici odlučili da se protiv pandemije kovida bore vakcinom, te je većinski deo stanovništva vakcinisan. Ujedno, Španija je zemlja koja je već mesecima regularno otvorena za turiste iz Srbije, tražeći za ulazak samo potvrdu o vakcinaciji. Iako je situacija nepromenjena mesecima, opet je poželjno pre puta se informisati na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljni poslova, www.mfa.gov.rs.  

≠ Koje pijace morate obići ukoliko putujete u Barselonu

Gaudijev grad, grad istorijskih uspona i padova, rušenja i obnove, grad lepote i slobode, među svojim ulicama i u svojim savršenim stambenim četvrtima, sakrio je brojne pijace dobrog zalogaja i zdrave i ukusne hrane. 

  1. La Bouqeria Market 

Iako nije nepoznat turistički lokalitet, ovaj šarenoliki i mirisni dragulj Barselone, ponudiće vam jedinstveno iskustvo i doživljaj. Istorijski posmatrano, početak rada dovodi se u vezu sa 1200. godinom, kada su se na ovom mestu prodavale svinje. Današnji izgled počinje da razvija od 1840. godine sve do 1914. godine, kada dobija svoju krovnu krunu. Šarena, veselih boja, užurbana, mirisna i egzotična, jedna je od najvećih i najlepših pijaca na svetu. 

Na pijaci možete kupiti i probati najrazličitija voća, mango, papaju, marakuju, ananas, jagode, voćne prerađevine, hladno ceđene sokove, smrznute voćne sladolede, a neizostavno je i koštuničavo voće u svim oblicima. Osim toga, možete uživati i u ukusima povrća, sveže ribe, sirevima, maslinama, ulju, a ako želite sebe da počastite malo slađim ukusima, tu su savršeni zalogaji čokolade. 

Radno vreme: Pijaca se nalazi u pešačkoj ulici Rambla, a radi od ponedeljka do subote i najbolje vreme za posetu je oko 10 časova, kada su skoro sve tezge otvorene, a još uvek nije zavladala prava turistička gužva. 

  1. Sant Antoni Market 

Crvena konstrukcija od kovanog gvožđa, jedna je od najlepših zgrada u Barseloni. Svoj konačan izgled dobila je 1895. godine i od tada krasi četvrt u kojoj se nalazi. Smeštena između četvrti El Raval i Ešample u ulici Carrer del Comte d’Urgell. Kao i svaka pijaca, prvobitno je svoje mirisne proizvode nudila na otvorenom, da bi kasnije dobila svoj današnji izgled.

Manje je prometna od Bokerije, te ovde možete, bez previše pritiska i gužve, uživati u čavrljanju u energičnim i nasmejanim špancima i u njihovoj robi. Možete uživati u ukusima povrća, voća, brojnih vrsta salama i naravno morskih plodova.

Radno vreme: Pijaca radi od ponedeljka do subote od 08:00 do 20:30 časova. 

  1. Santa Caterina Market 

Iako nije najstarija pijaca u gradu, definitivno je najstarija pokrivena pijaca u gradu, budući da su do polovine XIX veka pijace u Barseloni bile izgrađene na otvorenom. Međutim, kako je sama Barselona menjala svoj izgled, tako su i pijace podlegle toj promeni. Otvaranjem modernog zdanja 1848. godine, postala je prva ovakva pijaca u gradu, podignuta na mestu spaljenog manastira po kom danas nosi naziv. Krov joj je obnovljen 2005. godine i ima oblik mozaično ukrašenih talasa . 

Smeštena je između oblasti Sant Pere, Santa Catarina i La Ribeira u ulici Av. de Francesc Cambo. Osim preukusnih zdravih namirnica, voća, povrća, ovde možete uživati i u sirevima, maslinama, španskim šunkama, ceđenim sokovima, gotovim jelima. Šarmantni španci i ovde će vam izvući koji evro više ukoliko uđete u komunikaciju sa njima.

Radno vreme: Pijaca radi od ponedeljka do subote, a radno vreme ponedeljkom, sredom i subotom je do 15:30, ostalim danima do 20:30 časova.

  1. La Concepcio Market

Smeštena je u modernoj zgradi u novijem delu Barselone u Ešampleu u ulici Arago. Još jedna pijaca sa fantastičnom i zanimljivom metalnom konstrukcijom čiji krov krase šarene keramičke pločice. Jedna je od onih pijaca u kojima možete provesti savršeno jutro. Pijaca cveća, začinskog bilja, različitog voća i povrća i lokalnih proizvoda, svoje proizvode nudi šest dana nedeljno. Osim ukusnih gotovih proizvoda, ovde možete kupiti i seme za začinsko bilje ili cveće. Svojom arhitekturom očarava posetioce, bilo da su tu turistički ili da su stanovnici ovog ili nekog drugog dela Barselone.

Radno vreme: Otvorena je od ponedeljka do subote, s tim što utorkom i petkom radi do 20:00 časova, ostalim danima do 15:00 časova. Pijaca cveća ispred same zgrade pijace, leti je otvorena 24 časa. 

≠Savet plus za putovanje po Kataloniji

Osim pasoša, potvrde o vakcinaciji, vesele garderobe i udobne obuće, putna apoteka je nešto što nikako ne smete da zaboravite prilikom pakovanja. Ukoliko ste se odlučili da na putovanje idete avionom, evo saveta kako da spakujete svoju putnu apoteku. Ono što je bitno da se nađe u vašoj putnoj apoteci, gde god da putujete, u osnovi je isto, bez obzira da li putujete Balkanom, Evropom ili preko okeana, a najčešće se može razlikovati od vremenskih prilika i perioda putovanja. U putnu apoteku, ukoliko putujete u Barselonu, kako je i dalje vreme brojnih prehlada i gripa, obavezno spakujte Paracetamol, koji kao višenamenski lek, pomaže kod simptoma virusa, ali i kod brojnih bolova, migrena, zubobolje, ali i temperature. Obavezno se u vašoj putnoj apoteci mora naći i probiotik, budući da digestivni trakt na putovanjima bude znatno osetljiviji, te je probiotik Flonivin Boulardi, sa dodatkom Cinka, odličan izbor. Kako na putovanjima često isprobavamo različitu gastronomsku ponudu, poželjno je poneti sa sobom i Digestal, koji vas sigurno neće napusiti kada nastupe problemi sa varenjem, već će olakšati ovu tegobu. Na putovanjima, a i tokom cele godine, organizmu su potrebni brojni vitamini, za lakše funkcionisanje organizma, te je kompleks vitamina, najbolji izbor, zato u svoju putnu apoteku obavezno spakujte i Oligovit 20. Osim lekova, pozeljno je spakovati i flastere, alkohol, gel za suvo pranje ruku.
Mediteranska gastronomija, kao i lokalno voće, povrće, nezaobilazni su deo turističke ponude grada. Živahne, energične, zabavne, užurbane pijace u kombinaciji sa nasmejanim i često nametljivim prodavcima, pokazaće vam jedno drugo lice Barselone. Da li su pijace nešto što posećujete na putovanjima i šta biste najzanimljivije podelili sa nama kao iskustvo sa njih?

Podeli sa prijateljima: