Mediteranska kuhinja – savršen recept za dug i zdrav život

Da li ste znali da se savršen model za pravilnu i zdravu ishranu krije u vašem lokalnom supermarketu?

Naravno, mnogo je lepše u preukusnoj mediteranskoj zdravoj hrani uživati na nekom prelepom grčkom ostrvu, španskom priobalnom selu, francuskoj ili italijanskoj rivijeri. S toga, ako se ovog leta nađete na nekoj od ovih lokacija, ne propustite priliku da uživate u gastronomiji Mediterana, koja, osim što je preukusna, jedna je od najzdravijih kuhinja sveta. 

 Razvoj mediteranske kuhinje

Grčka kuhinja, smatra se osnovom i bazom kompletne mediteranske ishrane. Upravo glavni sastojak mediteranske kuhinje, maslina i maslinovo ulje, svoje korene vuku sa najvećeg i najjužnijeg grčkog ostrva, sa Krita. Ukusima grčke kuhinje doprinosi velika upotreba ribe, povrća poput patlidžana, paprike, krastavca, luka, a u velikoj meri je prisutno i citrusno voće poput mandarine, pomorandže, limuna. Origano, menta, mirođija, bosiljak, komorača, obogaćuju ukuse grčkih jela.

Fantastična sredozemna klima, umnogome pomaže uzgoju raznovrsnog voća i povrća, a more svojim plodovima obogaćuje kuhinju ove i svih ostalih mediteranskih zemalja. 

Odstupanje od mediteranskih ukusa u grčku kuhinju unela su osvajanja osmanskog carstva, te prilagođavanje njihovim namirnicama.

Poznato je da su uticaj na kompletnu sredozemnu obalu, na Španiju, Italiju i Francusku uticaj imali upravo sami Grci, koji su migracijama dolazili na tereitorije ovih današnjih zemalja i tamo prenosili tradiciju uzgoja vinove loze, masline, citrusnog voća. Plodovi mora, danas su osnova njihove gastronomije u priobalnim delovima, te paradajz, raznovrsni sirevi, začini, poput šafrana, kumina, origana. U svim zemljama, karakteristična je i upotreba vina, kako u spremanju i kuvanju jela, tako i u regularnoj konzumaciji.

 Namirnice Mediteranske kuhinje

Naučna istraživanja, pokazala su da konzumenti mediteranske kuhinje duže, kvalitetnije i zdravije žive od onih koji u svojoj ishrani ne koriste često namirnice na kojima se zasniva mediteranska kuhinja. Činjenica je da oni ređe oboljevaju od brojnih karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, imaju duži životni vek, bolji koeficijent inteligencije

Maslinovo ulje, koje sadrži brojne vitamine, najpoznatije je zdravo ulje koje se u mediteranskoj ishrani svakodnevno koristi bilo u salatama, bilo za kuvanje ili pečenje. Osim ulja, masline se često koriste u salatama ili samostalno. Plodovi mora i morska riba, smatraju se odličnim za mozak i srce. Riblje ulje, odličan je izvor Omega 3 kiselina, koji se preporučuju deci i trudnicama. Bosiljak, moćan začin, neizostavan je sastav mediteranskih jela. Može se koristiti svež ili sušen, a dokazano je da ima odličan učinak na varenje, astmu, kašalj. Origano, kralj mediteranskih začina, bogat je vitaminima i antioksidansima, a redovan je sastojak brojnih jela i salata. Voće i povrće, manje ili nikako termički obrađeno, fantastični su za kompletan organizam i upravo su oni sastavni deo mediteranske zdrave kuhinje. Integralne žitarice, poput celog zrna heljde, ovasa, ječma, dokazano su dobri za organizam i zdravlje čoveka, te se i one kombiuju u gastronomiji mediterana. Jaja i belo meso, iako su sastavni deo ove kuhinje, preporučuju se za upotrebu jednom do dva puta nedeljno, kao i sveži sirevi, jogurt i različite mlečne prerađevine. 

 Fantastični ukusi mediteranske hrane

Grčka salata kombinacija svežeg povrća, sira, maslinovog ulja, maslina i začina, jedna je od najpoznatijih ukusa Grčke. Može biti dodatak glavnom jelu.

Paelja sa morskim plodovima – preukusno špansko jelo, kombinacija integralnog pirinča, morskih plodova, povrća i začina, idealno za jedan lagani ručak na obali mora.

Pašteta od crnih maslina – savršeno uz neki dvopek. Samlevene crne masline, malo peršuna, belog luka, limuna i maslinovog ulja, idealno je za jedan ukusan mediteranski doručak.

Pasta salata – jedno kompletno jelo, koje se može služiti prohlađeno. Italijanska testenina, sa dodacima plodova mora, začina, povrća, idealna je za predvečernje sate.

 Zdravlje pre svega – savet plus za opušteno putovanje

Mediteranska ishrana i svi njeni sastojci smatraju se zdravom ishranom, koja pomaže u sprečavanju brojnih oboljenja i koja reguliše neke zdravstvene tegobe. Ukoliko se nađete u nekoj mediteranskoj zemlji, obavezno uživajte u zalogajima ove kuhinje. Kada odaberete svoju destinaciju i spakujete svoj kofer, ne zaboravite da u njega spakujete svoju putnu apoteku. Bez obzira na to što je mediteranska ishrana lagana i zdrava, prevelike količine, mogu dovesti do problema sa varenjem, te na putovanje obavezno ponesite i Digestal, koji pomaže kod ovih problema. Na koje god putovanje da ste se uputili u vašoj putnoj apoteci se mora naći i probiotik Flonivin Plus, koji pomaže kod problema sa dijarejom. Njega možete konzumirati i pre samog putovanja, kako biste organizam pripremili na ono što vas na putovanju očekuje. U vašoj putnoj apoteci poželjno je da se nađu i neki vitamini. Kako je vreme virusa, poželjno je da sa sobom nosite Oligogal Zn i Oligogal Se, tj sa cinkom i selenom, koji su odlični u prevenciji i jačanju imunog sistema. Magnezijum je nešto što je poželjno konzumirati u koliko će vaš organizam biti izložen nekom naporu većem nego na koji je navikao, te je poželjno da u svojoj putnoj apoteci imate i Oligogal Mg direct, koji utiče na smanjenje umora i iscrpljenosti. Tokom peroda u kojima smo izloženi virusima, poželjno je imati sa sobom u putnoj apoteci i nešto za konkretnu prevenciju virusa, te ne zaboravite da spakujete i Defrinol forte.

Jedna od mojih omiljenih oblasti za putovanje, upravo je Mediteranska obala, prepuna svega, istorije, priče, sunca, mora, hrane, pijaca, veselih lokalaca. Da li ste nekada putovali zemljama Mediterana i koja je ostavila najveći utisak na vas? Koje mediteransko jelo biste vi preporučili ili prvo skuvali u svom domu?

Podeli sa prijateljima: