Šta spakovati u putnu apoteku ako krećete na putovanje po Evropi sa decom

Niste uplatili putno osiguranje, a dete vam je dobilo temperaturu? Ovo je scenario koji niko ne želi da doživi. 

Osim što ni na jedno putovanje nikako ne smete kretati bez uplaćenog putnog zdravstvenog osiguranja, putna apoteka je druga bitna stavka bez koje ne smete kretati na put, bilo da putujete sami ili sa decom. 

Ukoliko odlučite da svoje dete podvedete u osvajanje neke evropske prestonice, za početak je potreno da dobro razmislite i zajedno sa vašim najmlađim članom napravite plan putovanja, koji će zadovoljiti i vaše i njegove potrebe. 

Evropa je bogata ponudom za decu, te će vaši najmlađi moći da uživaju u avanturističkim, zabavnim, tematskim parkovima, akvarijumima, dečijim muzejima. Međutim, kako bi sve proteklo u savršenom redu i kako ni vi ni najmlađi član vaše porodice ne biste imali nekih problema i kako biste u opuštenom ritmu obišli odabranu destinaciju i sa iste poneli najlepša sećanja, poželjno je da pametno osmislite putovanje i spakujete potrebne stvari, među kojima je putna apoteka broj jedan. 

Kada ste organizovali svoje putovanje i spakovali se, pozabavite se i organizacijom putnog osiguranja, kako za decu, tako i za vas. Ujedno se infomišite i o načinu upotrebe i aktivacije putnog osiguranja, kao i o načinu funkcionisanja i upućivanju u inostranu kliniku.

Šta od lekova spakovati u dečiju putnu apoteku

Lekovi protiv prehlade, bolova temperature

Kako su prehlada i grip regularne i svakodnevne, posebno kod mladog organizma, poput dečijeg, potrebno je opremiti se za moguće simptome te vrste. Prehlada je često praćena bolovima u grlu ili temperaturom, pa je i za te tegobe potrebno imati rešenje na putovanju. Paracetamol sirup, odličan je za zubobolju, kod povišene temperature, kod prehlade i gripa, ali i infektivnih bolesti. Upravo zato, ovaj lek treba biti sastavni deo dečije putne apoteke. 

Lekovi protiv dijareje

Dijareja je nešto što se na putovanju dešava i odraslima, usled promene ritma funkcionisanja organizma, kao i promene vode, hrane, klime. Dečiji organizam nešto je osetljiviji nego organizam odraslih, te u putnoj apoteci morate imati i probiotik Flonivin Kids Immuno, prašak za oralnu upotrebu, koji sređuje digestivnu mikroflofu i dovodi je u balans. Savetuje se konzumiranje probiotika i pre putovanja, u dogovoru sa vašim odabranim pedijatrom. Ukoliko dođe do dijareje na putovanju, osim probiotika, potrebno je uvesti i svojevrsnu dijetu, tačnije konzumaciju posebne hrane, odnosno kuvanog pirinča, suvog keksa, a kasnije kuvanog mesa. Zaprženu i začinjenu hranu je poželjno izbaciti tokom ovog perioda oporavka. 

Lekovi protiv stomačnih tegoba, gasova i nadutosti

Ukoliko se kod vašeg deteta jave togobe poput gasova i nadutosti na putovanju, poželjno je da u svojoj putnoj apoteci imate i Bibilibi čaj, koji je za instant upotrebu i koji pomaže prilikom grčeva, gasova i nadutosti u stomaku.

Lekovi protiv povraćanja

Ako ste se odlučili za neko avanturističko mesto, planinu ili lokaciju sa mnogo vožnje, poželjno je da sa sobom spakujete i lek protiv putničkog povraćanja. Lek Dimigal namenjen je deci starijoj od 2 godine i na putovanjima se pokazao kao odličan lek za sprečavanje mučnine i povraćanja usled brojnih krivina tokom vožnje, nakon zabave u dečijim zabavnim parkovima ili nakon uspona i vožnje po planini. Organizam dece se ne može izboriti sa svim tegobama lako kao organizam odraslih, s toga je potrebno odmah mu ponuditi rešenje u vidu leka protiv mučnine.

Vitamini na putovanju

Pre odlaska na putovanje se preporučuje veća upotreba voća i povrća, kako bi se vaš mališan napunio vitaminima, koji su važni za normalno funkcionisanje organizma. Na samom putovanju se preporučuje upotreba suve hrane i naravno redovana upotreba dovoljne količine tečnosti, prvenstveno flaširane vode. Dečiji vitamini se preporučuju pre i tokom putovanja, a o načinu istih, posavetujte se sa vašim lekarom. Oligovit kids, vitaminski sirup je kompleks vitamina koji jačaju imunitet. 

Lekovi protiv alergija

Sirupe sa antihistaminikom, koji su namenjeni upotrebi protiv alergije, potrebno je da pripremite unapred u dogovoru sa vašim pedijatrom. 

Kako su deca osetljivija više nego odrasli, njihovu putnu apoteku i negu potrebno je ozbiljnije osmisliti i planirati. Ujedno, sastav putne apoteke za putovanje po Evropi, dalekim destinacijama, sa bebama, na zimovanju ili letovanju se razlikuju, međutim, navedena lista, poželjna je za sve tipove putovanje. Obavezno obratite pažnju na pakovanje lekova, kao i na rok trajanja istih, a ukoliko putujete avionom, pročitajte način pakovanja i transporta medikamenata.

Pored lekova, na putovanje je potrebno poneti i zdravstvenu knjižicu i osiguranje, toplomer, kapi za nos, gazu i hanzaplast, kao i povidon jod. Pre polaska na svako putovanje, ako se vaš mališan još uvek nije susretao sa dužim putem, posavetujte se sa odabranim lekarom i na taj način pripremite i sebe i vaše dete, na moguće tegobe i probleme. 

Ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti, potrebno je javiti se osiguranju, koje će aktivirati vašu polisu i uputiti vas najbližem lekaru i lekarskoj ordinaciji.

Da li ste nekada putovali sa decom po prestonicama Evrope i kako ste uspeli da organizjete i vaše dane i vašu putnu apoteku?

Podeli sa prijateljima: