5 fantastičnih trka u Evropi koje ne smete propustiti ako ste ljubitelji trail trčanja

Želite da živite zdravije, dok obilazite najfascinantnije predele i metropole? Rešenje je pred vama. 

Dokazano je da trčanje doprinosi dobroj kondiciji, boljem radu srca, lučenju hormona, kompletnom imunom sistemu. Polumaraton i maraton su trke koje dodatno utiču na zdravlje pojedinaca. Kao nova disciplina, pojavljuje se trail trčanje, koje dodatno utiče na smanjenje stresa, doprinosi boljoj koncentraciji, utiče na mentalnu snagu i na samu tehniku trčanja.

Trail trčanje, jedna je od najpopularnijih sportskih disciplina u poslednjih par godina! Kao takva, privlači veliki broj profesionalnih i amaterskih trkača. Upravo zato, preko cele godine i na celoj planeti, održavaju se brojne trke u ovoj sportskoj disciplini. 

Ako ste trail trkač, početnik ili profesionalac, a ujedno volite da putujete, upoznajete različite kulture i nacije, i pored pandemije, proleće 2022. godine je pravo vreme da se upoznate i uputite na neku od trail trka koje se održavaju u Evropi. Koje trke bih vam ja preporučila, istražite u nastavku teksta. 

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Već dve godine, svedoci smo nevoljne i nametnute promene uslova putovanja, kao posledice pandemije koja je zavladala. Uslovi ulazaka u zemlje Evrope i sveta, menjali su se od meseca do meseca, ali nekako deluje kao da situacija postaje bolja, kada su putovanja u pitanju. Evropska unija, donela je nova pravila za kretanje po teritoriji zemalja članica EU. Svakako, u koju god zemlju da se uputite, obavezno prvo istražite uslove ulaska, boravka ili tranzitiranja kroz željenu destinaciju. Najrelevantnije podatke, dobićete na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs.

Trail trke koje ne smete propustiti

≠ Madeira ocean trails

Ostrvo Madeira, portugalsko ostrvo, smešteno u Atlantskom okeanu, jedno je od najnestvarnijih mesta koje, kao turista, možete posetiti. Smešteno je 600 kilometara zapadno od Maroka i oko 900 kilometara od Portugala. Kombinacija plavog mora, visokih planina, razuđene obale, brojni vodopadi, pešačke staze, samo su deo njegove turističke ponude. Upravo spomenuta priroda, razlika u visinama i usponima, brojni vidikovci, predeli, podloga, odlični su uslovi za kvalitetno trail trčanje. Od 16 do 120 kilometara fantastičnih staza, nestvarnih pogleda, pejzaža, vidikovaca, čine ovu trail trku jednom od najfascinantnijih na svetu. Trka počinje na severozapadu u Porto Monizu, odakle sledi veliki uspon, ka najvišem delu ostrva, pa se spušta do jugoistoka ostrva, do Manchica. Osim fantastičnih prirodnih lepota, zanimljive staze i brojnih uzbudljivih predela, ova trail trka vam nudi i privlačne novčane nagrade. 

≠ Race the train

U zapadnom delu Ujedinjenog Kraljevstva, u centalnom Velsu, održava se još jedna fantastična tematska trail trka, jedinstvena po mnogo čemu. Česti posetioci ove trail trke su profesionalni i amaterski trkači sa svih kontinenata. Paralelno sa Talilinskom železnicom, koja je svojevrsna turistička atrakcija ovog dela Ujedinjenog Kraljevstva, kreće se i specifična staza trail trke. Ova trka kombinuje javne puteve, poljoprivredna gazdinstva, pašnjake, neuređene staze, a tereni i podloga često se smenjuju od strmih i vlažnih do suvih i ravnih. Voz koji se kreće, neretko i paralelno sa kompletnom stazom, može prevoziti i vaše navijače, što ovu trku čini jedinstvenom i drugačijom od ostalih trail trka. Svake godine, u avgustu mesecu, ovaj mali grad na zapadu Velike Britanije, postaje centar zabave i jedne od najpoznatijih trail trka na svetu. 

≠ Zegama – Aizkorri trail race

Sever Španije i Baskija, obećavaju neverovatan provod tokom još jedne fantastične trail trke. Segama, mesto smešteno u unutrašnjosti Baskije, danas broji oko 1500 stanovnika, a tokom trke postane epicentar dešavanja ovog dela Španije. Navijača ima na svakom koraku, pa čak i u onim najvišim delovima ove španske pokrajine. Oko 500 trkača, svake godine dobije šansu da učestvuje u ovoj zanimljivoj trail trci. Trkači prolaze kroz različite predele, trče po promenjivoj podlozi, penju se i do visine od 1400 metara nadmorske visine, a potom se spuštaju ka cilju, pretrčavši tako 42 kilometara. Trkači trče po ravnom terenu, po uzbrdici, po travi, po utabanoj stazi, po kamenju, prolaze kroz prirodne pećine, šume, istorijske lokalitete. Ova, po svemu, specifična španska pokrajina, na samoj granici sa Francuskom, osim fantastične trke, ponudiće vam i odličnu turističku priču.

≠ Stranda fjord trail race

Sasvim je sigurno da nikada niste razmišljali o trčanju uz fantastične norveške fjordove. Trke različite kilometraže i terena, danas su u ponudi svim ljubiteljima trail trčanja tokom avgusta meseca. Ova, po mnogo čemu, jedinstvena staza, pružiće vam uživanje u fantastičnim vidikovcima, pejzažima, strmim predelima, velikim usponima, ali i brojnim nizbrdicama. Ako trčite trail trku ovde, očekuje vas trčanje po različitom terenu, poput utabane staze, makadama, pešačke staze, ali i uzane litice, sa nestvarnim pogledom na fjordove. Sam početak staze, Stranda, ujedno je i glavna baza svim učesnicima trail trke, a svojim posetiocima može pružiti osnovne uslove za prijatan boravak u mestu.

≠ Sierre Zinal

Najstarija trail trka u Evropi, koju neretko porede sa Njujorškim maratonom, počinje u južnoj Švajcarskoj. Ova trka, najbrža je od svih trail trka i na njoj učestvuju uvek vrhunski sportisti koji su u odličnoj kondiciji. Staza koja se prolazi, jedna je od najslikovitijih na svetu u ovoj kategoriji. Staza duga 31 kilometar, pružiće vam neverovatne uspone, do 2200 metara nadmorske visine, kao i fantastične nizbrdice. Besprekorni pejzaži, odlična dugogodišnja organizacija, uvek dobra atmosfera, samo su deo recepta za uspeh ove trke, koju često posećuju samo najbolji od najboljih. Osim odlične trke, ovde možete uživati i u bajkovitim selima Švajcarske, u Alpima, pa čak i u blizini Italije. 

≠ Savet plus za trail trkače

Upuštanje u avanturu trail trčanja na nekoj svetki poznatoj trci, nosi sa sobom brojne pripreme, obaveze i zahteve. Osim fizičke i psihičke kondicije, kvalitetne sportske opreme, papirologije, za putovanje na neku od ovih trka, morate sa sobom poneti i svoju obogaćenu putnu apoteku. Prva pomoć, odnosno putna apoteka, sastavni je deo kofera svakog trail trkača, gde god on trčao. Osim neizostavnih flastera, zavoja, alkohola, lekovi i kreme za bolove, poput Diklofen gela i Paracetamola, nešto su što obavezno morate poneti sa sobom na putovanje. Svaki sportista svoj organizam održava zdravim tokom treninga, a posebno u periodu trka, s toga, je obavezna upotreba vitamina i suplemenata. Magnezijum je nešto što je svim trkačima neophodno da imaju u svojoj putnoj apoteci, te je Oligogal Mg direct odličan izbor za to, a poželjno je konzumirati i druge vitamin, te je u tom slučaju odličan izbor kompleks vitamin Oligovit 20. Probiotici su nešto što je obavezno koristiti pre i tokom putovanja, budući da je osetljivost digestivnog trakta na putovanjima povećana, a pravi izbor za to bio bi Flonivin Boulardi, sa dodatkom cinka

Trail trčanje, iako novija sportska disciplina, privlači mnogobrojne amaterske i profesionalne trkače. Da li se nekada trčali neku od trail trka u Srbiji ili inostransvu ili vas je možda tekst inspirisao da se upustite u takvu avanturu?

Podeli sa prijateljima: