Top 10 specijaliteta turske kuhinje koje ne smete propustiti

Odlučili ste da novogodišnju noć dočekate u Istanbulu. Spremni ste za svu energiju koju nudi ovaj grad, ali niste sigurni koje to turske specijalitete i poslastice morate probati? Imamo preporuku za vas!

Turska kuhinja može se uvrstiti u lepo začinjenu, egzotičnu kuhinju, često pikantnu, ukusnu, sa upotrebom puno mesa, ali i povrća i mahunarki

Ova bogata i raznovrsna kuhinja, razvijala se tokom najbitnijih godina Osmanskog carstva i njegovog najvećeg uspona, pa su se tako, tokom tih godina organizovale bogate i raskošne gozbe iz kojih se prenosila, a danas u potpunosti razvila, gastronomska ponuda ove zemlje.

Ako vas zanima šta od hrane ne smete da propustite, ukoliko putujete u Tursku, evo nekih predloga. 

Koja jela u turskoj ne smete propustiti

  • Manti

Definitivno jelo koje možete uporediti sa našim specijalitetom sa juga zemlje, odnosno sa našim mantijama. Međutim, razlika je očigledna, a ogleda se u načinu obrade testa. Manti bi bile male urolane valjkaste loptice od testa i mesa, šta više način pripreme je isti kao i za naše domaće mantije, s tim što se turske Manti zapravo kuvaju, poput italijanskih raviola. Punjenje se sastoji od mlevenog mesa, luka, mnoštvo začina i soli, a postoje varijacije na temu, pa se ovo testo može puniti ribom. Umak za preko ovog jela pravi se od jogurta i paradajza, a samo poreklo jela, zapravo je iz Srednje Azije, te se neretko kuva u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. 

  • Pide

Ako neko jelo ne smete preskočiti u Turskoj, to je onda sigurno turski Pide. Ovo je jedno tradicionalno jelo, nalik pici, koje ćete probati u svakoj kući, u svakom gradu, u svakoj regiji zemlje. Ovo fantastično jelo od testa, ukusom će vas podsetiti na picu, a pravi se u obliku čamca kanu. Mekano testo, punjeno je mesom, topljenim sirom, krompirom, jajima, povrćem, suhomesnatim, najčešće sudžukom, zapravo varijanti je mnogo. Jedno je sigurno, ukoliko ste ljubitelji pice, ovo će vam biti omiljeno tursko jelo. 

  • Kofte

Da, da, to su čuvene turske ćufte, koje možete probati praktično u svakom restoranu. Loptaste smese od mesa, začina, hleba i luka, propržene, pa prelivene najukusnijim prelivima, danas su jedno od glavnih jela turske kuhinje i nezaobilazan specijalitet u gastronomskoj ponudi ove zemlje. Obrada samih kofti odnosno ćufti može biti različita, te se one mogu pripremati i pržiti na tiganju, mogu se kuvati, mogu se peći u rerni ili pak na roštilju. Pre služenja, prelivaju se različitim prelivima, po vašem izboru.

  • Simit

Crvena istanbulska kolica na dva točka, poluzastakljena, unutar koje vise tek ispečeni simiti, tipična je slika koju možete uočiti skoro u svakom kraju Istanbula. Smiti je jedno od omiljenih uličnih jela mnogih turista, ali i lokalaca, budući da svaka domaćica ima svoju tajnu, za pripremu ovog ukusnog đevreka. Simit je zapravo, turski đevrek, pomalo slatkaste korice, uvijen u krug, i preliven susamom. Pre stavljanja susama, utapa se u posebnu smesu od groždja, koja njegovoj korici daje poseban slatkasti ukus. Najukusniji je vruć, iako će vam nakon njegovog takvog konzumiranja zatrebati lek za lakše varenje hrane. 

Zapravo, ako ste odlučili da se prepustite svim čarima turske kuhinje, na ovom ukusnom gastronomskom putovanju, zasigurno će vam biti potreban Digestal, koji pomaže kod problema sa varenjem teške i masne hrane ili pak hrane na koju naš organizam nije navikao. 

  • Kumpir

Još jedan specijalitet koji je polako pronašao put i do naših stomaka. Naime, kumpir bi bio pečeni krompri u kori, punjen ukusnim prilozima. Kao takav, danas se smatra delom turske street food ponude. U našim varijantama, često se puni ajvarom, čvarcima, ruskom salatom. Ukoliko do sada niste imali prilike da ga probate, pravo je vreme za to, budući da je ovo najukusniji topli novogodišnji zalogaj, koji možete kupiti na ulicama Istanbula. Prilozi mogu biti razni, poput graška, kukuruza, kiselih krastavaca, maslina, salata, mesa, suhomesnatog.

  • Iskander kebab

Ovo sitno seckano jagnjeće meso, posluženo na tananoj kori hleba, sigurno je specijalitet kom nećete odoleti. Tvorac ovog jela, Iskander Mehmetoglu, rodom iz Burse, pre više od 150 godiha, osmislio je način spremanja i specijalne prelive koji čine da ovo tursko jelo bude jedno od omiljenih danas. U Bursi i danas postoji restoran njegovih potomaka, koji baš po njegovom, originalnom receptu, pripremaju ovo jelo. Obavezan prilog ovom pečenom kebabu je sos od jogurta i paradajza.

  • Doner kebab

Najpoznatije jelo turske kuhinje, zasigurno je doner kebab. Specifična marinada i priprema junetine i jagnjentine, hrskavo ispečene i poslužene u vrućoj lepinji, ne propuštaju se, ako ste se našli na putovanju u Turskoj. Prethodno marinirano meso, poslaže se na metalni štap, neretko u kombinaciji sa nekim povrćem, i tako sočno, a opet hrskavo, služi se sa specifičnim lepinjama. 

Od slanih jela, tu su još i sarme, dolme, punjeni patlidžan, turske čorbe, durum, nešto poput burita, ajran, napitak od jogurta, vode i soli

Omiljene turske poslastice

  • Baklava

Naravno, najpoznatija turska poslastica, upravo je kraljica baklava. Ovaj turski slatkiš, toliko je rasprostranjen, da se o njegovom poreklu i originalnosti, često bitke biju. Najčešći sukobi su između Grka i Turaka, čija baklava je originalna, a ono što je sigurno, jeste da su obe fantastične, iako su im sastojci totalno drugačiji. U turskoj baklavi dominiraju pistači i čokolada, i ti maleni zalogaji preliveni su sosom od šećera, kao i limunovog soka

  • Kunefe

Ova turska poslastica, pravi se od mladog kozijeg sira i rezanaca za kadif, a na njenu slatkoću i taj fantastičan ukus utiče sladak šerbet kojim se preliva na kraju pečenja, kao i mleveni pistaći kojima se posipa na kraju. Poslasticu treba jesti toplu, tek ispečenu. 

  • Lokma

Ovi mali zalogaji iz raja, što bi u prevodu lokma značila, nastali su na turskom dvoru. Loptaste kugle od testa, prže se poput naših krofni, a na kraju prženja, prelivaju se specijalnim sirupom u koji se izrenda korica limuna. Iako je tačan recept čuvan vekovima u tajnosti, danas je ova poslastica daleko rasprostranjena i jedna je od omiljenih na svim porodičnim okupljanjima. 

Uz ovoliko hrane, na svakom putovanju, preporučuje se i upotreba probiotika Flonivin Boulardi. Brojni su uzročnici putničke dijareje, ali poseban akcenat možemo staviti baš na konzumaciju raznolike ulične hrane, izmenjenog sastava vode, neredovnog sna. Tako da, osim što na ovakvo putovanje treba poneti probiotik, preporučuje se kozumiranje istog, par dana pre samog putovanja. Šta više, kako su putničke dijareje prećene mučninom i povraćanjem, poželjno je u putnoj apoteci imati i Orosal, za nadoknadu tečnosti i elektrolita.
Putovanje u Istanbul će vas zasigurno promeniti. Grad jedinstvene lepote, brojnih dragulja arhitekture, posebne energije, fantastične gastronomije. Neke naše preporuke za obilazak Istanbula, pročitajte u prethodnom tekstu, a ako ste već bili u ovom fantastičnom gradu, podelite sa nama svoje omiljene poslastice ili lokacije u gradu.

Podeli sa prijateljima: