Turističke atrakcije u Istanbulu koje ne smete propustiti

Kako je Turska skoro uvek otvorena za turiste iz Srbije i pored svetskih dešavanja i covid pandemije, tako je i potražnja za najlepšim turskim gradom porasla. 

Istanbul, grad na dva kontinenta oduvek je privlačio puno pažnje brojnih turista, ali s razlogom. Grad koji nikada ne spava i koji vekovima ima neverovatan šmek i energiju, koji svojim šarenim i kaldrmisanim ulicama, vraća kroz vreme, kao vremenskom kapsulom, danas je pun ljubitelja dobre zabave, istorije, fotografije, gastronomije. 

Upravo zbog jako šarenolike ponude, pun je turista, te ga s punom pažnjom treba istraživati. Ukoliko pored regularne turističke ponude, želite da obiđete još po neko zanimljivo, a skrivenije mesto, nastavite da čitate tekst do kraja. 

Šta posetiti u Istanbulu

  • Budite sultanija na dan u Kucuksu palati

Ako nekada poželite da se osetite kao veliki vladari Otomanske imperije, a da pri tom uživate u slobodi i skoro nikakvoj turističkoj gužvi, lokacija koju ne smete porpustiti je zasigurno Palata Kucuksu. Po svojim dimenzijama, ona je nešto manja palata, ali svojom grandioznošću i lepotom, ne zaostaje ni za znatno većim. Okružena isprepletanom ogradom od kovanog gvožđa, daje na značaju i lepoti ovom delu Istanbula. Možete uživati u njenim dvoranama i dvorištu za samo par evra.

  • Upijte sve boje Balata

Kako sve više živimo brzo i često radimo digitalne poslove, tako smo i u potrazi za zanimljivim prostorima za freelance rad. Jedno od turistički još neotkrivenih naselja u evropskom delu Istanbula, krije mnoge zanimljive kafiće idealne za rad digitalnih nomada. Ovaj deo Istanbula krase šareno obojene i simpatično postavljenje kuće i građevine, gde dominiraju tragovi različitih nacionalnih manjina. Klepetanje po kaldrmisanim ulicama, šarene kuće i kafići, interesantni lokali za rad, instagramični su, fotogenični, a u njihovim čarima uživa nekolicina, budući da još uvek nema turističke gužve u ovom delu grada. Jedno od najsimpatičnijih mesta u ovom delu Istanbula, sa jako malo turista, svakako je İncir agaci kahvesi. Poznat je po šarenim stepenicama, ukrašenim zidovima i prijatnom ambijentu.

  • Camlica brdo

Ako ste ljubitelji uzvišenja i dobrih vidikovaca, preporuka je da tokom svog putovanja po Istanbulu, ovu lokaciju nikako ne zaobiđete. Neverovatan pogled koji se pruža sa ovog uzvišenja ka prelepom Bosforu, san je svih blogera, influensera, fotografa, ali i redovnih turista. Simpatične fontane, vrtovi i restorani ukrašavaju ovaj park, a česti posetioci su upravo lokalci koji neretko uživaju ovde u svojim slobodnim danima.

  • Šopingujte na buvljoj pijaci

Ako neki grad u Evropi može da se pohvali otvorenim marketima, bazarima, antikvitarnicama, buvljim pijacama, onda je to Istanbul. Zašto tolika faciniranost buvljim pijacama polovnih stvari? Svaki od preživelih predmeta na tim pijacama vam govori jednu kompletnu priču o nastanku, razvoju, propasti nekog društva, knjige vam govore o psihološkoj svesti i kulturi lokalaca. Zato, ako želite da upoznate naciju čiji ste gost, najbolje je da prošetate jednim ovakvim mestom, dobro se osvrnete i oslušnete ono što vam te stvari mogu reći.

  • Uživajte u jednom od najskrovitijih vidikovaca u gradu 

Kao grad koji se može pohvaliti sjajnim rooftop restroanima i vidikovcima, teško je izdvojiti najbolja mesta, ali još uvek postoje mesta koja nisu toliko turistički atraktivna, pa na nekim možete napraviti izuzetno autentične fotografije. Za početak, potrebno je da posetite Buyuk Valide Han i da potražite ulaz u dvorište. Iz dvorišta će vas stepenice odvesti do jednih vrata, za čiji ulaz možete dati napojnicu od par evra i koja vas potom vode ka jednom od najlepših vidikovaca u gradu. Sve što je potrebno jeste da se ovde nađete u svitanje, budući da prelivanje boja na nebu u to vreme, zna da bude očaravajuće.

  • Šopingujte u Arasta bazaru

kao što smo već rekli, ako negde možete uživati u raznolikom šopingu, to je onda šoping u Istanbulu. Neretko će vam asocijacija na šoping biti Kapali čaršija, Veliki bazar, međutim, Istanbul je pun slatkih, malih, lokalnih autentičnih pijaca. Ovaj istanbulski bazar nalazi se nedaleko od Plave džamije, a na bazaru možete naći od igle do lokomotive. Naravno, ne zaboravite da se cenjkate sa simpatičnim, ali neretko i nametljivim trgovcima.

  • Ispijte kafu u instagramičnom Maya’s corner cafe

Naravno da na putovanju nije sve u šopingu i fotografisanju ili samo istoriji ili hrani. Obilazak jednog grada podrazumevao bi miks svih spomenutih aktivnosti, gde prednost dajete onoj vama najdražoj. Kako su instagram i fotografija jedan od glavnih pokazatelja da ste se dobro proveli na putu, ne mogu, a da vam ne otkrijem jedno sjajno instagramično mesto u Istanbulu. Ovaj preslatki turski kafić, idealan je i za doručak i za ručak, a njegov eksterijer, ljubazni vlasnici i ukusna hrana, učiniće da se osećate uvek dobrodošlo. Još uvek skriveni dragulj Istanbula, mami vas da ga posetite. 

  • Uživajte u dvorištu Cicek pasaji

Jedno od najsimpatičnijih dvorišta istanbula, ili kako bismo mi pre rekli, pasaža, svakako je Cicek Pasaji, gde se smestila nekolicina zanimljivih restorana. Ovde ćete najčešće sresti lokalce i njihove goste, koji uživaju u hrani, piću, smehu. Neretko ćete probati dobre kebabe, meze, morsku hranu, rakiju, pivo ili vino. Ako želite da posetite jedno autentično mesto i da se osetite kao građanin ovog šarmantnog grada, obavezno posetite ovaj pasaž.

  • Kuzguncuk

Na azijskoj strani Bosfora smestila se ova šarmantna četvrt. Ova četvrt lagano je izolovana od glavnog turističkog dela grada. U centralnom delu naselja nalaze se brojne slatke ulice, u kojima su se smestile drvene starinske kuće, koje daju šarm ovom mestu. Šetnjom kroz ovaj nesvakidašnji kraj Istanbula, otkrićete zanimljive kafiče i probati neke od njihovih specijaliteta. 

Savet plus za putovanje po Istanbulu

Hrana, hrana i hrana, nešto što će obeležiti vaše putovanje po ovoj turskoj lepotici. Upravo iz tog razloga, morate sa sobom nositi nešto od suplemenata i vitamina u svojoj putno apoteci, kako tokom puta ne biste imali česte nelagode. Probiotik Flonivin Plus, kao i Digestal, moji su redovni saputnici na turama gde znam da ću jesti jaku i začinjenu hranu. Probiotik krećem da koristim i par dana ranije, kako bih svoj organizam pripremila na jedno burno putovanje. Na ovakvim aktivnim putovanjima, sa sobom u putnoj apoteci uvek nosim i Oligovit 20, kompleks vitamina, koji mi pomaže da izdržim tempo koji namećem kako sebi, tako i turistima. 

Energija, nesvakidašnji šarm, istorijska priča, pravoslavlje u srcu islama, crkve u odnosu na džamije, grad na dva kontinenta… Istanbul će zauvek imati prednost u odnosu na brojne evropske prestonice. Ukoliko vas je ova priča inspirisala, potražite neko jesenje putovanje u ovu evroazijsku lepoticu, a ukoliko ste već putovali u Istanbul, podelite sa nama u komentarima, vaša omiljena mesta u gradu. 

Podeli sa prijateljima: