Jedan dan u Veneciji – šta posetiti i raditi

Ako ste turista iz Srbije, a želja vam je da posetite Italiju, posle skoro godinu dana zatvorenih granica, ova evropska destinacija, otvorena je i za nas. Kretanje između regiona je specifično, kao i sam ulaz, ali uz određene potvrde, lagano ćete proći kontrolu. 

Jedan od turistički najposećenijih gradova Evrope i sveta, svakako je i Serenisima, lepotica Jadrana, Venecija. Kao jedan veoma specifičan grad koji je sagrađen u sred Jadranskog mora, na drvenim balvanima, bila je svedok burnih istorijskih dešavanja, te danas svojim posetiocima s lakoćom može ispričati najrazličitije priče.

Budući da više od decenije posećujem ovaj grad poslovno, više puta godišnje, lako ću vas kroz tekst provesti kroz nju, kako da je obiđete, šta da posetite, a da nisu samo najpoznatije turističke atrakcije. Ako ste budžetski ograničeni na svom vikend putovanju po Evropi, ispratite u tekstu, kako najpovoljnije da obiđete Veneciju. 

Šta raditi u Veneciji tokom jednog dana?

  • Kupite knjigu u biblioteci Acqua Alta

Jedno od najšarmantnijih mesta u Veneciji, svakako je, znatno od centra udaljena, biblioteka Acqua Alta. Jedinstveno mesto za posetu, gde možete, pored izuzetno zanimljive fotografije, poneti i netipične suvenire. Nalazi se u prizemnim prostorijama srednjovekovne mletačke kuće, uz sam kanal, a njen enterijer ispunjen starim venecijanskim nameštajem i gondolama, i rafovima punim domaćih i stranih knjiga, magazina, mapa, s razlogom privlači brojne turiste. Pravo vreme za posetu je rano ujutru, kada još uvek nema puno turista. 

  • Fotografišite se na gotičkoj terasi Scala Cotarini del Bovolo

Svakako jedno od najfotogeničnijih mesta u Veneciji, upravo je terasa Scala Contarini del Bovolo. Ukoliko ste u potrazi za manje poznatom turističkom atrakcijom, a želite videti nešto drugačiju arhitekturu Venecije i želite posetiti nešto što nije često na ruti turističkih vodiča, ovo je pravo mesto za vas. Kombinacija renesansne i gotičke Venecije, na kraju XV veka, izrodila je ovu specifičnu palatu. Za ulaz na najfotogeničniji deo, spiralne stepenice, potrebno je izdvojiti par evra. Možda pogled sa terase nije najlepši u Veneciji, ali fotografija ka palati i terasi, svakako će biti jedinstvena u vašem albumu. Dolazak do nje, takođe je avantura za sebe. Brojne uske ulice, kanali, mostovi, cvetno dekorisane terase i balkoni, specifični hladni mirisi tajnih prolaza Venecije, rustične fasade, pojavljivaće vam se na putu ka vašem odredištu. 

  • Uživajte u pogledu sa renesansne terase palate Fondaco dei Tedeschi

Još jedna lokacija, slučajno otkrivena, kada sam ja u pitanju, ali i nešto što rado preporučujem svojim turistima. Ukoliko želite da prošetate srednjovekovnim tržnim centrom i radnjama najpoznatijih brendova, ovaj lokalitet, pravo je mesto za vas. Na vrhu zgrade, smestio se jedinstven pogled na Veneciju i kanal Grande. Pogled sa ove terase je nesvakidašnji, a za njega ne morate izdvojiti ni jedan evro. Potrebno je samo da dođete koji minut ranije kako biste rezervisali svoje mesto i ponovo se pojavili na terasi u zakazano vreme. Šareni venecijanski krovovi, crkve, palate, kanali, osvestiće još jednom vaš pogled na Veneciju. 

  • Doživite enrgiju venecijanskih palata sa taksi broda

Brojni su gradovi koji nude krstarenja i upoznavanje sa istim sa vode, ali Venecija je grad u kome to nikako ne smete propustiti. Jedino se postavlja pitanje, čime obići Veneciju s vode? Kako je ona grad koji je sagrađen na vodi, brojni uzani kanali je krase i predstavljaju suštinu njene šarmantnosti. Najpoznatiji je Grand kanal, koji Veneciju preseca na dva dela, a najgrandioznije palate srednjovekovne Serenisime, poznatih venecijanskih porodica, smestile su se upravo uz ovaj kanal, zato je vožnja njima nezaobilazna. Vaporeto, gondola, taksi brod, izbor je na vama. Budući da svi jure ka poznatom prevoznom sredstvu, gondoli, tako su i cene za nju nešto veće. Pravu romantičnu vožnju doživećete upravo u gondoli uz pesmu gondolijera, ali ukoliko ste više za energičniju vožnju najvećim kanalom, najbolje je da svoj taksi brod pronađete na pristaništu Campo della Pescaria ili Rialto Mercato.

  • Provozajte se gondolom za manje od 5 evra

Kako se vožnja gondolom kreće oko 80 – 100 evra po gondoli, a često vas je na putovanju samo dvoje, to nije mali trošak za ograničeni budžet. U tom slučaju potražite ili drugo prevozno sredstvo ili, kako mi vodiči volimo da kažemo, pređite igricu, tako što ćete se ipak provozati u gondoli za samo par evra. Postoje trajekt gondole koje prevoze turiste s jednog kraja kanala na drugi za 2 – 5 evra. Iako je vožnja kratka i traje par minuta, to će biti sasvim dovoljno da napravite super fotografije na ovom autentičnom prevoznom sredstvu. Dve najpoznatije lokacije za ovu vrstu prevoza su vam Rialto Mercato ili preko puta Santa Maria Della Salute, tačnije iza Kraljevih vrtova, nedaleko od glavnog gradskog trga. 

  • Uživajte u tišini parkova Giardini della Biennale i Parco delle Rimembranze

Mesto koje lično obožavam i neretko ga posećujem prilikom svoje posete Veneciji. Najveći javni park u Veneciji, zelena površina, udaljena nekih pola sata od glavnog gradskog trga, nije toliko na meti turista, što je čini veoma privlačnom nama vodičima. Mesto gde možete uživati u tišini, zelenilu, hladu, a nedaleko odatle i u klasičnom venecijanskom stambenom naselju. Tu će vas sačekati uske ulice, visoke stambene zgrade, veš raširen između njih, graja i smeh lokalnog stanovništva. Njihova glavna ulica, Via Garibaldi, prepuna je restorana, ljubaznih domaćina, piljara, vinarija. Osim ovog bega iz gradske turističke gužve, možete posetiti i brojne paviljone, napravljene za umetničku izložbu Bijenale.

  • Zavirite u venecijansko brodogradilište – Arsenale di Venezia

U moru turističkih atrakcija, ima i onih koje su vredne posete, a ne privlače dovoljno pažnje turista. Venecijanski Arsenal, odnosno brodogradilište, nalazi se suprotno od centralne gradske gužve, i kompleks je oružarnica, brodogradilišta, mornarskih skladišta, ali i muzeja. Mesto odakle je čuvena mletačka flota kretala na svoja putovanja, danas je veoma zanimljiv deo grada i vredan posete. Na trgu ispred glavnog ulaza u kompleks možete popiti odličan Aperol, upijati sunce i gledati grandiozne skulpture lavova koji i dan danas čuvaju ulaz u čitav kompleks. A ukoliko želite da čujete priču o izradi gondole, te venecijanske lepotice, možete posetiti Squero Di San Trovaso, brodogradilište koje i danas s kolena na koleno prenosi tradiciju izrade tog prevoznog sredstva. 

  • Proživite scene iz crno belih filmova u kafe Florianu

Na listi najpoznatijih kafića u svetu nalazi se i kafe Florian, smešten u srcu Venecije, na trgu Svetog Marka. Lako i jednostavno ćete ga prepoznati, budući da se odavde uvek čuje zvuk violine i klavira, a elegantni konobari u crnim odelima i belim rukavicama i dalje uslužno, učtivo i ljubazno uslužuju sve posetioce. Bajron, Gete, Kazanova, Vagner, Dikens, samo su neki od imena koji su u ovom kafeu redovno ispijali čuveni italijanski espreso. Svedok je svih zavera, tragedija, državnih intriga. Uz italijansku Gazetu, kapućino i u nekoj od četiri tematske prostorije iz XIX veka, uz zvuke fenomenalnog orkestra, po ceni od bar 15 evra, oprostite se od Venecije.

Savet plus za opušten obilazak Venecije

Na vikend putovanja, koje svakako može biti i ovo, budući da je Venecija veoma blizu Srbije i da se do nje lako dolazi, poželjno je sa sobom u putnoj apoteci imati nešto od vitamina, suplemenata, ali i lekova za prehladu. Neretko se na putovanjima koja su kraća, više opteretimo u želji da što više obiđemo i posetimo, a pošto je Venecija neretko kišovita, lako se i brzo prehladimo, te je savet da sa sobom uvek imate Oligogal sa Cinkom i vitaminom C, budući da odlično utiče na početak prehlade, kao i Paracetamol. U zavisnosti od doba godine kada putujem u Veneciju, leti uvek sa sobom nosim ili Pantenol ili Jekoderm, budući da je sunce na Jadranu jako. U mojoj putnoj apoteci uvek je i Oligovit 20, kompleks vitamina.

Venecija kao jedan specifičan grad, grad posebne arhitekture, dobre energije i zamršene istorije, svojim posetiocima može mnogo toga pružiti. Grad koji nam je na dohvat ruke, često zbog velike guževe zaobilazimo, ali budući da je sada jako malo turista po Italiji, možda je sada pravo vreme da ga posetite. Ako već jeste, koji su vaši omiljeni delovi grada i šta vi volite u Veneciji?

Podeli sa prijateljima: