Vodič kroz najlepše dvorce Romanovih u Sankt Peterburgu i okolini (prvi deo)

Dvorci Romanovih, intrigantni su nosioci prošlosti carske Rusije. 

Petrov, „prozor u Evropu“, Sankt Peterburg, Petrovgrad ili Lenjingrad, na obali Neve u Finski zaliv, muzej je na otvorenom i na svakom koraku, svedoči o burnoj prošlosti sovjetske i carske Rusije. 

Danas, nekadašnju rusku prestonicu, Sankt Peterburg, možete obići za malo novca. Ukoliko vas zanima koje imperijalne dvorce nikako ne smete zaobići, pročitajte tekst do kraja. 

Savet plus za putovanje tokom pandemije

Do skoro je za putovanje jedini problem bila pandemija virusa Covid, dok danas turisti moraju obratiti pažnju i na vojna dešavanja na istoku Evrope. Turistima iz Srbije je dozvoljen regularan boravak u Rusiji i pored nezavidne situacije u Ukrajini. Šta će vam sve biti potrebno za putovanje od dokumentacije, pročitajte na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova ili na sajtu ambasade Rusije. 

Carski dvorci „Venecije severa“ 

  1. Peterhof

Ova carska rezidencija, poznatija kao Petrov dvorac, leži na samoj obali mora, a udaljena je nekih 40 kilometara zapadno od Sankt Peterburga. Moguće je doći gradskim autobusom, brodom ili organizovanim grupnim prevozom, a ulaznicu je, zbog većih gužvi, poželjno unapred obezbediti. Period od aprila do oktobra, najbolji je period za uživanje u vrtovima, baštama i fontanama u letnjoj rezidenciji Petra Velikog.

Petar je, kao veliki ljubitelj mora i brodova, putovao u zemlje Zapadne Evrope, ne bi li učio zanat brodogradnje i privoleo mnogobrojne profesionalce da krenu sa njim put Rusije, kako bi mu pomogli u njegovim zamislima. Pošto je porazio švedskog kralja Karla XII i time osigurao izlazak na Baltik, bilo je potrebno da sagradi raskošnu rezidenciju, koja će služiti za primanje gostiju. U ovu letnju rezidenciju, gosti uvek dolazili sa mora. Prelazili su u manje čamce i direktnom vožnjom kroz Veliki kanal, stizali bi do palate. 

Za današnji izgled dvorca zaslužan je Bartolomeo Rastreli. Već na samom ulazu očigledno je da je ova rezidencija bila namenjena caru Rusije. Velika palata, Portretna dvorana, radna soba imperatora Petra, soba trona, veličanstveno stepenište, brojne bašte, deo su onog što ne smete propustiti. 

Prizori oko vas će vas vratiti par vekova unazad, na balove i prijeme Romanovih, dok će vam enterijer svedočiti o jakoj vezi ruskog dvora sa Evropom. 

Bašte i fontane u Peterhofu

Svih 600 hektara, kolika je površina kompletnog imanja, ukrašeni su vrtovima, paviljonima i nesvakidašnjim fontanama. Više od 150 fontana i čak četiri grandiozna vodopada obogaćuju izgled Petrovog letnjikovca. Na svakom koraku su kostimirani glumci, čiji je glavni zadatak da vam dodatno ulepšaju boravak ovde i na neki način vas vrate u prošla vremena. Verni prikazi ruskih careva i imperatora su spremni da, za koju rublju, sa vama naprave fotografije.

Centralna i najgrandioznija medju svim fontanama, Velika fontana, posvećena je značajnoj pobedi nad Švedskom kod Poltave. U njenom središnjem delu nalazi se statua Samsona koji se bori sa čeljustima lava, dok iz njegovih usta izlazi mlaz vode i do 20 metara u visinu. Čitava kaskada sastoji se od 64 manje fontane, a krasi je još 200 pozlaćenih statua. Na Veliku fontanu nastavlja se Veliki morski kanal. Šetnjom pored njega možete stići i do samog zaliva. Ukoliko ste brodom došli, upravo odatle ćete ući u rezidencijalni kompleks. Zanimljivo je reći da sve fontane rade bez upotrebe pumpi i da je za njihovo funkcionisanje iskorišćen samo nagib terena.

Osim ove, postoje još muzičke fontane, šahovski vodopad, fontane priamida, donji park, palata Marli, letnjikovac Monplezir, Katarinino krilo, provatne odaje carice, krilo sa kupatilima, Ermitaž paviljon, Aleksandrija park, carski paviljon, Olgin paviljon i brojni drugi. Za svaki od njih, može se kupiti zasebna ulaznica, ali za obilazak čitavog kompleksa potrebno je izdvojiti bar nekoliko dana. 

Ukoliko se ne zadržavate previše u Sankt Peterburgu, kako biste uštedeli vreme i stigli što više da obiđete, organizovani obilasci su uvek dobra opcija.

  1. Carsko selo i Katarinin dvorac

Na 40 kilometara južno od Sankt Peterburga, nalazi se jedna od najlepših carskih dvorana na svetu, gde je duh ruskih carica prisutan na svakom koraku. Muzej Carsko selo, smešten je na oko sat vremena vožnje gradskim autobusima od Sankt Peterburga, a ulaznica je moguća i za individualne i za grupne obilaske.

Istorija ovog mesta počinje kada je Imperator Petar, čuven po svojoj prekoj naravi, čudnim hobijima i interesovanjima, svojoj voljenoj ženi i svom vernom saputniku, budućoj carici Katarini I, poklonio ovo imanje, po rodjenju njihove ćerke Jelisavete. 

Interesantno je da je za izgradnju čitavog komleksa oduvek bila zaslužna neka žena. Doduše, to će se neretko dešavati, kada na vlast dođu Jelisaveta Petrovna ili Katarina Velika, s obzirom da je njihov osećaj za arhitekturu i za lepo posebno bio izražen. Jelisaveta Petrovna je obožavala da provodi dane u svojoj letnjoj rezidenciji ovde, koja je tada, po lepoti, premašivala i najlepše svetske dvorce. Neretko je ovde satima plesala, često menjajući haljine iz svog raskošnog garderobera. 

Po stupanju na vlast Katarine Velike, najpoznatija dvorana postaje njena letnja rezidencija. Ona je ovde provodila dane i uživala u čitanju ruskih i francuskih knjiga, dekorisanju enterijera, skupljanju biblioteke, ali i ljubavnim igrama sa svojim obožavateljima. Katarinin dvorac i danas odiše raskošem i bogatstvom. Karakterišu ga pozlaćeni plafoni, svileni zidovi, nizovi pozlaćenih vrata, specifičan duborez i ornamenti, ukrasi od dragog kamenja. Plavo – bela boja dvorca, sa zlatnim ornamentima u večitom je kontrastu sa okolinom.

Iako je vlast boljševika mnoga zdanja Romanovih uništila, ovo je za njih bilo značajno mesto, budući da su ga pretvorili u muzej. Nažalost, za vreme Velikog otadžbinskog rata, tokom okupacije Lenjingrada, muzej, paviljoni i vrtovi su stradali. Iživljavanje nad ovim mestom, smatra se jednim od najvećih varvarskih činova nacističke Nemačke. 

Ćilibarska odaja

Najpoznatiju odaju u dvoru, imperatoru Petru Velikom, na poklon je dao pruski kralj Fridrih I Vilhem. 

Ova odaja nastala u Pruskoj, rasklopljena je i poslata za Sankt Peterburg. Svoj umetnički vrhunac doživela je za vreme Katarine Velike. U vreme Katarine, bila je to odaja od 100m2 izrađena od 6 tona ćilibara, zlatnih listića, poludragog kamenja, a njena vrednost, procenjena je na oko 500 miliona dolara. 

Kad je bilo sigurno da su nacisti blizu, jedan deo slika, nameštaja i uopšte enterijera, poslat je na tajnu lokaciju. Šta se dogodilo sa Ćilibarskom odajom, do danas nije utvrđeno. Neke teorije govore o tome da je originalna postavka zamenjena lažnom i da je prava poslata u Sibir. Druga teorija kaže da je odneta u zamak u Kalinjingrad, koji je kasnije porušen, pa je po toj teoriji i ona stradala. Treći govore da pronašla put do Nemačke. 

Zanimljivo je da je 1981. godine počela izrada replike Ćilibarske odaje i ona se danas nalazi u Katarininom dvorcu u muzeju Carsko selo. Za javnost je otvorena 2003. godine, pa i vi kao posetilac, možete uživati u replici ove sjajne prostorije.

Savet plus za opušteno putovanje po Sankt Peterburgu

Pravilno pakovanje kofera, stvar je koja se uvežbava godinama. Ukoliko želite da rasterećeno i bez prevelikog prtljaga putujete, potrebno je da uvek unapred imate pripremljen plan pakovanja u odnosu na vremensku prognozu i lokaciju na koju ste se uputili. Isto važi i za pakovanje putne apoteke. Nešto što je poželjno da imate uvek u svojoj putnoj apoteci, ako posećujete Sankt Peterburg, jeste Pantenol pena za kožu. Kako su vremenski uslovi promenjivi, a suvo i hladnije vreme često prisutni, za zaštitu kože, Pantenol pena, odlično je rešenje. Bez obzira gde putujete, Paracetamol, višenamenski lek, odličan je saputnik na putovnaju, budući da će vam pomoći kod simptoma prehlade i gripa, glavobolju, zubobolju, menstrualne bolove, temperaturu. Kako je ovo jedno od onih putovanja, na kojem ćete biti izuzetno aktivni, dodatni unos magnezijuma je poželjan, te u svoju putnu apoteku spakujte i Oligogal Mg, koji utiče na smanjenje umora i iscrpljenosti. Gde god da putujem, moja putna apoteka ne može proći bez probiotika, te uvek sa sobom nosim Flonivin Plus

Da li ste nekada posetili bivšu prestonicu Rusije i kakve utiske nosite iz ovog grada?

Podeli sa prijateljima: