Šta je potrebno da znate ako prvi put trčite polumaraton u Diznilendu

Nikada niste ni zamišljali da je moguće da trčite začaranim stazama Diznilenda, gde su vam glavni navijači upravo Miki, Mini, Šilja i ostala magična družina? Ako želite da možda baš Pepeljuga, Bel, Pokahontas, Jasmin i ostale princeze, budu vaša podrška na samoj stazi polumaratona, potrebno je samo da se prijavite za isti koji se održava u Diznilendu širom sveta, jednom godišnje. 

Da, moguće je! Ovaj skoro pa filmski scenario, njegove teme i staze oduševljavaju hiljade trkača godišnje u više delova sveta. Kostimirani trkači, kao i njihova podrška na stazi, dvorci iz filmova i crtaća, svake godine su tema javnosti. 

Trčanje, kao aktivnost koja ima brojne benefite po zdravlje, ujedno oslobađa endorphin, koji stvara osećaj sreće i koji umanjuje stres. Trčanje u Diznilend parku samo može dodatno pojačati to stanje u organizmu i psihi čoveka. 

≠ Šta treba da znate ako trčite polumaraton u Diznilendu 

≠ Koje trke postoje u Diznilendu

Ceo vikend koji prethodi maratonu, posvećen je brojnim manjim trkama u kojima mogu učestvovati deca i odrasli, ali i porodice zajedno. Na ovim stazama, trkači mogu učestvovati u trkama od 5 kilometara, 10 kilometara, brojnim dečijim trkama i velikoj zvezdi vikenda, polumaratonu. Možete i kombinovati trke na kojima ćete učestvovati, te kupiti učešće u polumaratonu + 10 km ili polumaratonu + 5 km udaljenosti. Na kraju svake trke, očekuju vas Diznilend dizajnirane medalje.

Glavna trka, zvezda vikenda, “Disneiland Paris Val d’ Europe Half-Marathon” ili “Disney Princess Half Marathon” održavaju se poslednjeg dana vikenda, nedeljom ujutru. 

≠ Viza, pasoš

Kako je pandemija aktuelna tema već dve godine, tako su i brojne manifestacije tokom sveta pomerane ili čak otkazivane. Da bi ušli u Francusku, državljani Republike Srbije, tj nosioci pasoša Republike Srbije, moraju biti vakcinisani određenom vakcinom plus moraju priložiti negativan PCR ili antigenski test. Da bi državljani Republike Srbije ušli u Sjedinjene Američke države, potrebna je viza i da turisti budu vakcinisani određenom vakcinom, kao i negativan test. Za sve detaljnije informacije o uslovima ulaska, potrebno je da se pre putovanja informišete na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova, www.mfa.gov.rs

≠ Zdravstvene informacije i medicinska uverenja

Zvanično, do sada je bilo potrebno predočiti lekarsko uverenje koje potpisuje lekar u kome se navodi da nema kontraindikacija za vaše učešće na polumaratonu. Pri preuzimanju svog broja, ovo uverenje se mora dati na uvid. Sve informacije o polumaratonu u Diznilendu možete potražiti na sajtu www.rundisney.com

≠ Kostimirano trčanje

Jedna od čari samog polumaratona u Diznilendu upravo su kostimi, koje možete, a i ne morate nositi. Kostimi koji se nose, ne moraju biti isključivo iz Dizni tema, ali svakako, da biste doprineli samoj atmosferi maratona, možete nabaviti neki prikladan za ovu priliku. Organizatori polumaratona, ukoliko kostim smatraju neprikladnim, mogu ga ukloniti sa trke. U vezi korišćenja kostima, postoje detaljna pravila o kojima se možete informisati na zvaničnom sajtu Diznilend trka.

≠ Tema trke

Jedna od najlepših stvari tokom ovog vikenda jeste upravo tema trke. Teme su, kao i čitav zabavni park, izmešane, staze su različite, okolina samog zabavnog parka se prilagođava kompletnoj Dizni temi. Trkači sve češće izrađuju zanimljive kostime, pa osim što rade na zdravlju, sportskom duhu, osećaju sreće i vedrine, rado se i zabavljaju, a sa njima i brojni prisutni navijači i posetioci zabavnog parka. Teme su najrazličitije, Marvel, diznijevi zlikovci, princeze… Doduše, Diznijeve princeze u svim Dizni zabavnim parkovima, širom sveta, imaju svoje tematske dane, odnosno vikend, kada se održavaju brojne sportske manifestacije i trke, kao i polu maraton podređen upravo ovoj temi. 

≠ Saveti za trčanje na polumaratonu

Iako fantastičan vid treninga i rekreacije, mnogi ni ne pomišljaju da se upuste u ovu avanturu. Međutim, oni koji jednom osete čar trčanja, prolaska kroz cilj, upoznavanja brojnih ljudi sa kojima dele slična interesovanja, zanimljiva dešavanja na putovanju, neretko nastavljaju da osvajaju maratone širom sveta. 

Da biste bez problema istrčali trku, osim višemesečnih priprema, na samoj trci potrebno je da toalet obavite na vreme, zagrejte se pred trku, tih dana ne jedite hranu za koju znate da vam ponekad ne prija, lepo se hidrirajte pre i tokom trke, pripremite svoj organizam uz konzumaciju određenih suplemenata i vitamina, odaberite odgovarajuću sportsku opremu i naravno, nikad ne krećite prebrzo u samom startu trke. 

Zdravlje pre svega – savet plus za opušteno putovanje

Ako ste se odlučili na ovako zanimljiv poduhvat, potrebno je da svoj organizam pripremite ranije. Vitamini i suplementi su jedan od bitnijih stvari, koji pomažu trkačima da pravilno vežbaju i da do kraja izdrže trku. Gvožđe je jedan od bitnijih elemenata koji prenosi kiseonik do mišića, zato je poželjno koristiti Oligogal Fe Direct, koji utiče na umor i iscrpljenost i štiti imuni sistem. Kao pomoć crevnoj mikroflori potrebno je pre i tokom putovanja koristiti Flonivin Boulardi, koji sadrži cink i vitamin D3, koji je značajan i za zdravlje kostiju. Normalnom funkcionisanju organizma pomaže i kompleks vitamina Oligovit 20, s toga je poželjno koristiti ga tokom višemesečnih priprema, kao i pre same trke. Kako upotreba magnezijuma pomaže smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnom funkcionisanju mišića, kostiju, srca i imunog sistema, savet je i korišćenje suplementa Oligogal Mg Direct, koji predstavlja dodatni izvor magnezijuma.
Bilo da se aktivno ili rekreativno bavite trčanjem, učestvovanje na trkama poput maratona i polumaratona, vaš organizam, i na fizičkom i na psihičkom nivou, dovešće u zdravo stanje i balans. Samo putovanje na mesto održavanja trke i boravak tamo, vid su sportskog turizma, te se pre i posle trke možete upoznati sa gradom i zemljom u koju ste doputovali, a tematske trke poput polumaratona u Diznilendu, na veoma specifičan način usklađuju rekreaciju i zdrav život sa zabavom. Da li ste nekada učestvovali na bilo kojoj trci i da li vam ovaj polumaraton deluje primamljivo?

Podeli sa prijateljima: