Jedan vikend u Moskvi – šta obići sa manjim budžetom

Moskva i Rusija, svoje goste iz Srbije trenutno primaju uz određene uslove ulaska, ali mogućnost da do ruske prestonice dođete i dalje postoji i pored pandemije koja vlada. Kao neiscrpna inspiracija, ovaj grad svojim posetiocima pruža brojne mogućnosti za uživanje i istraživanje.

Ono što je mnogima nepoznato i strano, jeste da Moskvu možete obići za malo novca. Ulaznice na lokalitete, restorani, gradski prevoz, za sve postoji skuplja i jeftinija varijanta, a ja vas danas vodim kroz niskobudžetne lokalitete ruske prestonice.

Osim čuvenih turističkih atrakcija, poput Crvenog trga, Kremlja, Sergijevog posada, krstarenja, Crkve Vasilija Blaženog, Lomonosov univerziteta, Crkve Hrista spasitelja, Boljšoj teatra, u Moskvi možete uživati i u drugim atrakcijama, za koje ćete, ako u Moskvu dođete na par dana, sigurno imati vremena. Kako biste što jednostavnije obišli grad i pronašli šta je to ovde po vašoj meri, ispratite tekst do kraja. 

  • Obiđite metro stanice 

Koji god put da posećujete Moskvu, metro stanice su nezaobilazan deo putovanja. Bilo da ih obilazite kao kulturno istorijsku zaostavštinu ili ih pak koristite kao prevozno sredstvo. Trodnevna karta sa neograničenim brojem vožnji koštaće vas oko 5 evra. Otkrivanje novih metro stanica, postaje strast svim čestim posetiocima ovog grada, budući da je svaka stanica priča za sebe. Novoslobodskaja, Beloruskaja, Komsomoljskaja,  Kijevska, Prospekt mira, samo su neke od poznatih koje ne smete zaobići na svom putovanju. 

  • Posetite najmoderniji deo Moskve – Moscow city

Moskva siti predstavlja grad u gradu, budući da je spoj stambenog, poslovnog, zabavnog, rekreativnog. Najmoderniji deo višemilionske ruske prestonice, danas već uveliko privodi kraju svoje radove i samim tim poziva sve turste i posetioce ovog grada da ga obiđu. Da li ćete uživati u tržnim centrima, zabavnim aktivnostima, luksuznim restoranima ili prelepom vidikovcu sa najviše zgrade, izbor je na vama, ali svakako ovaj atraktivni deo grada ne smete da propustite. 

  • Popijte piće u najlepšim rooftop restoranima u Moskvi

Ako se neki grad u Evropi, ali i u svetu može pohvaliti sjajnim vidikovcima, restoranima na najvišim tačkama u gradu, fantastičnim i luksuznim objektima, onda je to Moskva. Izbor rooftop restorana i bašti u Moskvi je veliki, ali svakako postoji lista od top 3, gde bar jedan morate posetiti. Ukoliko se odlučite da posetite Moskva siti, neka vam u glavi bude i restoran Sixty koji se nalazi na 62 spratu Kule Federacije i koji je jedan od najpoznatijih u gradu. U večernjim satima, krov ovog restorana počinje da se otvara i pogled je tek posebna atrakcija. Pored njega, zanimljivi su i City Space Bar, smešten na 34. spratu, kao i  White Rabbit, smešten na 16. spratu.

  • Kupite suvenir u Ismailovskom kremlju i Vernisaž pijaci

Možda čak i moje omiljeno mesto u gradu – buvlja pijaca. Ukoliko ste mislili da Moskva ima samo jedan Kremlj, prevarili ste se. Ako se uputite ka severoistoku grada, metro će vas dovesti do jednog od najšarenijih i najsimpatičnijih mesta u gradu, Ismailovskog kremlja. Ismailovski kremlj, urađen od klesanog drveta, u šarenim bojama, bajkovito oslikava i prikazuje tradiciju i razne zanate stare Rusije. Danas ovde možete videti kako se prave Valjenke, muzej Vodke, dečije predstave, školice glume, možete pisati deda mrazu i još mnogo toga. Pijaca smeštena uz sam kremlj, jedna je od najboljih u gradu za kupovinu brojnih zanimljivih suvenira, od starih antikviteta do krznenih šubara, prsluka, marama, matrijoški. Sve se kupuje za keš, a cenjkanje uz uvažavanje svog sagovornika, sastavni je deo posete.

  • Slušajte muziku u najvećem parku u gradu – VDNH park

Jedan od najlepših parkova u gradu, nekadašnji Staljinov park, gde su se odavale počasti svim ruskim dostignućima u raznim oblastima. Danas je sastavljen iz brojnih paviljona, ali i fontana, od kojih je najpoznatija pozlaćena „Prijateljstvo naroda“. Šetnjom kroz ovaj izuzetno veliki kompleks, možete uživati u evergreen muzici, kako rusije tako i sveta. Osim toga, možete posetiti poznati Moskvarijum, Muzej Iluzija, brojne paviljone u kojima se danas održavaju različite izložbe, Muzej sojetskih arkadnih igara kao i više manjih jezera i obližnjih zelenih površina. 

  • Prošetajte najromantičnijim tržnim centrom u gradu – GUM

Mesto koje odiše stilom i glamurom, upravo je tržni centar smešten u samom centralnom delu Moskve, na Crvenom trgu. Od 1890. godine zavodi brojne posetioce ruske prestonice i svojim luksuzom privlači i one najpoznatije svetske brendove, da upravo ovde imaju svoje glavne radnje. Raskošna i luksuzna zgrada, sa preko 1200 radnji, na par meseci menja svoje tematske prikaze i izloge i šarmira svoje posetioce. Iako se za šoping u ovom tržnom centru treba izdvojiti veća svota novca, on je vredan posete makar zbog šarma, ljupkosti i priče koju priča, kao i specifičnih fotografija koje odavde možete poneti. 

  • Popnite se na najvišu zgradu – Ostankino toranj

Ukoliko želite Moskvu da posmatrate iz ptičije perspektive, najbolje to možete uraditi sa ovog TV tornja. Na 85. spratu ove moskovske džinovske građevine, smestile su se otvorene terase odakle možete uživati u pogledu na obližnji VDNH park, ali i na čitavu Moskvu. A ukoliko ogladnite na ovoj visin, ne brinite, budući da je tu i rotirajući restoran, gde će vas ručak koštati bar nekih 20 evra po osobi. Kada je ulaznica u pitanju, osim kupovine karte, koja je nekih 15ak evra, morate proći kompletnu proceduru i papirologiju, što je ništa strašno ukoliko ste fan zaista fantastičnih pogleda sa visine. 

  • Uživajte u romantičnom kafeu Puškin

Da ne beše Žilber Beka, ni moskovljani danas ne bi imali ovaj fantastični barokni restoran u centru Moskve. Izuzetno šarmantna i zanimljiva pesma, inspirisala je Andreja Delosa, da 1999. godine u Tverskoj ulici otvori barokni restoran posvećen čuvenom Puškinu. Da simbolika bude još veća, otvoren je u oblasti gde je Puškin često boravio. Danas ovde možete uživati u toploj čokoladi, ruskoj klasičnoj muzici i pogledu na prvi večernji sneg.

  • Jedite u niskobudžetnim i preukusnim ruskim restoranima domaće kuhinje

Moja omiljena mesta za ručak u ruskoj prestonici jesu upravo najjeftiniji restorani koje sam tokom godina pronalazila i istraživala. Danas u različitim delovima grada, na svakom koraku možete pronaći čuveni samouslužni Moo Moo restoran, koji služi lokalnu kuhinju. Pored njega, restorani u istom rangu, a po nekoj ličnoj proceni jesu i Gabli i Varenichnaya, koji takođe posluju na više lokacija u gradu i nude ukusnu rusku kuhinju, gde će vas ful ručak po osobi koštati do 10 evra. 

Savet plus za putovanje bezbrižno putovanje po Moskvi

Vodka na sve strane, jaka i začinjena hrana, često promenjivi vremenski uslovi dovode do brojnih nepogoda na putovanju, tačnije čestih zdravstvenih nelagoda. Ukoliko u Moskvu putujete na par dana, neophodno je da u svojoj putnoj apoteci imate lek za prehladu, budući da se u Moskvi vreme često menja, pa će vam u jednom danu biti potrebna zimksa jakna, a potom i lagana majica. Upravo zato ponesite sebi kompleks vitamina, Oligovit 20, kao i Paracetamol, za nešto jače prehlade. Zbog jake i začinjene hrane i različite evropske kuhinje koju ovde možete probati, poželjno je da sa sobom imate i Digestal, koji utiče na digestivni trakt. Ono što je meni na putovanju u Moskvu neophodno, jeste probiotik Flonivin Plus, budući da voda u Moskvi nije za piće i da se neretko javlja problem sa dijarejom. Kako bi vaše putovanje u Moskvu proteklo sa što manje zdravstvenih nelagoda, napunite dobro svoju putnu apoteku.

Ovaj višemilionski grad, svojim posetiocima zaista pruža brojne mogućnosti. Bilo da ste turista koji voli najluksuznije hotele, restorane, premijum brendove ili pak putujete sa ograničenim budžetom, Moskva je grad koji može zadovoljiti potrebe i jednih i drugih. Svoje preporuke podelih sa vama, a vi ukoliko ste posećivali jedan od mojih omiljenih gradova, pišite mi u komentarima. Šta je to što vas oduševljava u ovom gradu?

Podeli sa prijateljima: