Vinski turizam – top 5 manifestacija vina u Srbiji

Kao jedan od najveselijih naroda, Srbi su tokom svoje istorije, i pred značajnih istorijskih poteškoća i nedaća, uvek imali razlog za pesmu, živu muziku, slavlje. Tako su još od prve polovine 20. veka počeli održavati manifestacije, posvećene liku i delu određene ličnosti. 

Kulturno istorijske, gastronomske, muzičke, foklorne, sportske manifestacije, postale su deo tradicije srpskog naroda koji se održavaju u različitim delovima zemlje. Od polovine 19. veka, pa do današnjih dana, Srbija je postala domaćin brojnih muzičkih i filmskih festivala, gastronomskih manifestacija, sportskih dešavanja, kao i narodnog stvaralaštva. Sve ove manifestacije, okupljaju brojne turiste iz čitavog sveta. 

Ako vas zanima gde u Srbiji možete probati najbolja vina, uživati u svirkama i lokalnoj hrani, tokom jesenjih meseci, ispratite tekst do kraja. 

# Grožđebal – Karlovačka berba

Početkom septembra od 1930. godine obeležava se početak berbe grožđa u ovim krajevima. Idejni cilj manifestacije, bio je očuvanje kulturno istorijskog nasleđa, kao i podsticanje brojnih vinarija da nastave svoje male biznise. Upravo na ovoj trodnevnoj veseloj manifestaciji u Sremskim Karlovcima, možete probati najbolja vina iz ovog vojvođanskog raja. Osim vina, na manifestaciji možete uživati i u koncertima poznatih izvođača, lokalnoj kuhinji, kulturno umetničkom programu, pozorišnim predstavama. Na lokalnim tezgama, možete degustirati vina, grožđe, slatkiše, a sve to možete pazariti i za poklone najdražima. 

Šta još posetiti?

Ukoliko se u ovom kraju zadržavate koji dan više, nakon detaljnog obilaska prelepih Sremskih Karlovaca, njegovih podruma vina i restorana, preporuka je da se uputite ka Novom Sadu severno ili ka fruškogorskim manastirima, južnije. U blizini su i jezera, Bešenovačko, Ledničko, Pavlovačko, Šatrinačko, ali budući da je ovo jesenja manifestacija, na ovim jezerima tada nije vreme kupanju. 

# Župska berba – Aleksandrovac župski

Trodnevna manifestacija, održava se od 60-tih godina prošlog veka, a tradicija uzgoja vinove loze i vinograda, doseže daleko u prošlost. Ova manifestacija, jedna je od najposećenijih ovog tipa, a osim celodnevnog ispijanja različitih vinskih sorti, možete uživati i u koncertnom programu, trubačima, folkloru, poeziji. Prvog dana, tradicionalno se otvara fontana vina, gde neprestano teče vino iz župskih podruma, a u vinskoj ulici, na brojnim štandovima, možete uživati u ukusnoj hrani, vinima.

Šta još posetiti?

Ukoliko se nađete ovde za vreme Župske berbe, osim Aleksandrovca, zanimljivo je obići i obližnji Kruševac, prestoni grad Lazareve Srbije, Jastrebac i njegove uređene staze i jezera ili pak možete otići u suprotnom toku Morave, ka Vrnjačkoj Banji i manastiru Ljubostinja.

# Grožđebal – Vršačka berba grožđa

Veruje se da je prva izložba vina u Vršcu, održana polovinom 19. veka. A kako su Vrščani uvek posebni, osim što su prvi započeli tradiciju posvećenu ovom božanskom piću, stvorili su i svoju maskotu Vinka Lozića, koji se pominje u Sterijinim knjigama. „On je prva ličnost trodnevne parade“ jer na jednom od trgova, na svečanom otvaranju, gradonačelnik mu predaje ključeve grada. Osim uživanja u najkvalitetnijim vinima ovog kraja iz brojnih vršačkih vinograda, možete uživati u kulturno umetničkom programu, koncertima, dečijem maskenbalu, karnevalu, poznatim vršačkim kobasicama.

Šta još posetiti?

Vršac, šarmantna lepotica Banata, osim svojih gradskih zdanja, može vam ponuditi i pogled sa Vršačke kule, posetu Manastiru Mesić, paraglajding sa Vršačkih brda, Zagajička brda i Deliblatska peščaru, a možete posetiti i Banatsku Palanku, gde možete probati sjajne riblje specijalitete i skelom preći ka mestu Ram i možete posetiti Ramsku tvrđavu.

# Smederevska jesen – Smederevo

Još od kraja 19. veka, na teritoriji grada Smedereva, održavala se velika kupoprodajna izložba voća i poljoprivrednih proizvoda i to predstavlja sam koren ove, danas, veoma popularne jesenje vinske manifestacije u Srbiji. Nakon 1960. godine, manifestacija dobija svoju današnju formu. Osim degustacije vina sa ovih prostora i promocije vinograda i vinogradarskih prozvoda, na manifestaciji postoji i bogat kulturno istorijski program, izložbe, koncerti, defile vitezova. Ona se održava prve nedelje u mesecu septembru, traje četiri dana na više gradskih lokacija, u Vinskom gradu, Smederevskoj tvrđavi, Gradskom trgu, Muzeju u Smederevu.

Šta još posetiti?

Osim u Smederevu i njegovim lokalitetima, ako odlučite da u ovom kraju provedete nekoliko dana, obavezno posetite obnovljenu Ramsku tvrđavu, kao i Veliko Gradište i Srebrno jezero

# Oplenačka berba – Vašar u Topoli

Jedna od mojih omiljenih manifestacija u Srbiji, kada je vino u pitanju. Budući da se radi o istorijski jako bogatom kraju, preporuka je svima za posetu ove manifestacije. Istorijski posmatrano, ideja o Vašaru u Topoli, kako se tradicionalno naziva ova manifestacija, potiče iz 1962 godine, a nastala je na temeljima manifestacije iz perioda kneza Aleksandra Karađorđevića. Ona danas traje tri dana početkom oktobra i duž glavne ulice u Topoli, pa sve do Oplenca, poređani su etno štandovi, gde možete uživati u šumadijskim specijalitetima i đakonijama, a naravno i u kvalitetnim vinima Oplenačkog kraja. Doživljaj upotpunjuju i kulturno istorijski program, kao i brojne predstave i parade narodnog stvaralaštva.

Šta još posetiti?

Ako se nađete u ovom kraju, bilo za vreme berbe ili u nekom drugom periodu, nikako nemojte zaobići Oplenac i crkvu Svetog Đorđa, mauzolej Karađorđevića, Karađorđev grad, Kraljevu vinariju, a ako ste više dana gosti ovog kraja, obavezno se uputite u Orašac, mesto podizanja prvog srpskog ustanka, Aranđelovac i banju, planinu Rudnik i manastir Vraćevšnicu.

Savet plus za putovanje po Srbiji

Kako su gurmanske i vinske manifestacije poprilično bogate turistima i kako ste na svakoj manifestaciji veoma aktivni, konzumirate različita vina i kuhinju različitih krajeva zemlje, potrudite se da sa sobom u putnoj apoteci imate Digestal, za crevnu floru, kao i kompleks vitamina po vašem izboru. Meni, kada sam dosta aktivna na putovanjima, najčešće prija Oligogal sa Magnezijumom. Kako se na ovim rutama uglavnom ne koristi auto put, vožnja po osetljivije putnike ume biti neprijatna, posebno u brdsko planinskim predelima, te je za to najbolje da u putnoj apoteci sa sobom imate Dimigal. Kao turistički vodič i komunikolog, kome je sfera interesovanja bio manifestacioni turizam i kulturno-istorijsko nasleđe Srbije, oduvek sam želela da o istom pišem i svoja znanja na druge prenosim. Ujedno, kao posetilac svih navedenih manifestacija, nadam se da ove godine, pandemija neće onemogućiti održavanje istih. Da li ste vi posetili neku vinsku manifestaciju u Srbiji i kakvi su vaši utisci.

Podeli sa prijateljima: