Nesvakidašnji noćni uspon na Rtanj  – pešačka tura za pamćenje

Noćno planinarenje vam nije bilo ni na kraj pameti? Proverite zašto treba isprobati ovu aktivnost. 

Poznato je da su benefiti planinarenja brojni. Bilo da želite samo da vidite magične predele određenog dela zemlje ili pak želite da jačate svoje mišiće i svoj torzo ili želite da se osobodite od stresa, a možda tokom šetnje i upoznate nekog zanimljivog sa istim afinitetima kao što su vaši, planinarenje vam u svemu tome može pomoći. 

Brojne su planinarske staze kojima možete pokloniti svoju pažnju i poverenje, ali jedna od retkih planina na kojoj možete uživati u magičnoj zvezdanoj noći i savršenom svitanju, zasigurno je planina Rtanj. 

Smeštena je na nekih 200 kilometara jugoistočno od Beograda, nedaleko od Sokobanje, sa stazom srednje težine. Omiljena je i među avanturistima profesionalcima, ali i među amaterskim planinarima. 

Ako vas zanima šta to ovu planinu izdvaja od drugih, zašto ići na noćni uspon i šta je potrebno spakovati za noćno planinarenje, nastavite da čitate.

Mistična planina Rtanj

Legenda kaže da je ova “piramidalna planina” jedinstvena u svetu i da je mesto vanzemaljskog života, te će vas vaš vodič tokom puta upoznati sa ovim pričama. Na vrhu planine je, po legendi, živeo čarobnjak, a u dubinama iste, još uvek se krije njegovo blago. 

Noćni uspon na Rtanj

Ovu planinu vole svi planinari, te se neretko i početnici odlučuju da se prepuste čarima noćnog planinarenja i svim onim lepotama, koje se na ovom planinarenju mogu videti i doživeti. 

Noćni uspon na planinu Rtanj podrazumeva planinarenje u toku noći. Vreme polaska zavisi od satnice izlaska sunca, a budući da je moguće na noćni uspon ići u različitim delovima godine, toj sunčevoj satnici se polazak na planinarenje i prilagođava. 

U kasnim noćnim, odnosno ranim jutarnjim satima, učesnici planinarenja imaće priliku da uživaju u zvezdanom nebu iznad sebe. Dok sunce polako izlazi u ranim jutarnjim časovima, a vi se nađete tačno na vrhu planine, ušuškani u svoju planinarsku vreću, ispijajući svoj rtanjski čaj, magija se pred vama odvija. Pogled se sve više otvara, predeli su sve više obasjani suncem, a pejzaži su sve lepši. 

Sa vrha se u ranim jutarnjim satima mogu videti Boljevac, Bor, Sokobanja, Jastrebac, Kopaonik, Stara planina, Kučajske planine.

Uspon na vrh Rtnja

Do vrha Šiljak, nadmorske visine od 1560 metara, stiže se južnom planinarskom stazom. Staza je u oba smera dugačka oko 15 kilometara, a za sam uspon prosečno je potrebno oko 4 sata hoda. Za spuštanje treba nešto manje vremena, približno oko 2,5 sati. U samom početku, planinari se kreću zemljanim putem, koji potom zamenjuju nešto ozbiljnije strme kamene staze, pokrivene visokim rastinjem i vegetacijom, dok prilikom izlska na vrh ostaju samo trava, nisko rastinje, biljke i cveće.

Saveti za pakovanje za noćni uspon na Rtanj

Udobna obuća

Kao obavezan deo opreme, tu su planinarske cipele. Posebno se za noćni uspon insistira na njima, budući da one smanjuju pritisak na prste i pete. 

Lampa 

Obavezna je i čeona lampa. 

Udobna i slojevita garderoba

Temperatura u podnožju i na vrhu će se znatno razlikovati, pri čemu će temperatura u donjim delovima planine biti znatno viša, zato je potrebno pripremiti više delova garderobe, koja se može po potrebi obući ili skinuti. Kačketi i kape su idealni za jutarnje časove, kada temperatura postane viša, a nivo UV indeksa zračenja počne da raste. Jakna je obavezna, a poželjna je i kabanica, usled nepredviđene kišice. 

Vreća za spavanje 

Vreća za spavanje se savetuje upravo za noćni uspon, budući da je u jutarnjim satima, dok se čeka izlazak sunca, temperatura najniža, a nakon četvoročasovnog pešačenja, odmor u vreći, biće svakome potreban.

Voda

Kada je voda u pitanju, procenite sami svoje potrebe. Zasigurno je potrebno da ne krećete bez 2 litra vode, budući da će vaše telo i organizam tražiti dodatnu hidrataciju nakon ove pređene kilometraže i uspona. 

Hrana

Potrebno je poneti sendviče za doručak, bogate proteinima. Osim toga, treba poneti nešto voća, poput banana ili koštuničavog voća, koje je bogato vlaknima i koje je okrepljujuće. Proteinske čokoladice takođe mogu biti dobar izbor na ovom putovanju i tokom uspona. 

Osim fizičke pripreme organizma par dana pre samog uspona, poželjno je da konzumirae elektrolite, magnezijum, gvožđe, vitamine pravilno da se hranite, hranom bogatom proteinima i vlaknima. 

Prva pomoć – putna apoteka

Nešto što morate imati pri ruci i dobro pripremljeno i spakovano jeste upravo putna apoteka. Flasteri, zavoji i alkohol poželjni su u vašem rancu. Lekovi za bolove, Paracetamol, biće dobar saveznik ukoliko niste u odličnoj kondiciji. Diklofen gel će vam pomoći kod bolova i upala tetiva i ligamenata. Oligogal Mg Direct, odnosno magnezijum, nakon uspona, pomaže kod umora i iscrpljenosti, kao i kod boljeg funkcionisanja mišića i kostiju. Pre uspona, a posebno ukoliko niste u odličnoj fizičkoj kondiciji, počnite sa konzumacijom kompleksa vitamina Oligovit 20, koji će uticati na više nivoa u vašem organizmu. Par dana pre uspona, počnite sa konzumiranjem probiotika Flonivin Boulardi, budući da nakon planinarenja i usled  promenjenog ustaljenog ritma funkcionisanja organizma, može doći do dijareje. Kako se na ove uspone ide ili u samo proleće ili krajem avgusta, sezonske alergije mogu biti aktivne i mogu izazvati brojne probleme. Ne zaboravite na to da ćete vreme provesti u prirodi, te biti izloženi brojnim travama, korovu, drveću, polenu, pa ako imate problem sa alergijom, u svoju putnu apoteku spakujte i adekvatne lekove, koji su vam prepisani od strane vašeg lekara. 

Noćni uspon na planinu Rtanj, može biti očaravajuć i fenomenalan, posebno ukoliko ste aktivni po pitanju pešačenja i planinarenja. Svakako, ne zaboravite da se unapred pripremite za ovo putovanje u svakom smislu, jer vam se u suprotnom, ova potencijalno dobra avantura, može obiti o glavu. 

Pišite nam svoja iskustva sa planinarenja.

Podeli sa prijateljima: