Kuda za vikend putovanje po Srbiji (prvi deo)

Dosadilo vam je da uvek obilazite iste lokacije po Srbiji? Želite da spoznate nove predele, gastronomiju, kulturu i običaje naše, kulturno – istorijski, veoma bogate zemlje? 

Lepa, ali često neistražena, Srbija svojim stanovnicima i turistima, može mnogo toga ponuditi. Bez obzira u kom kraju naše zemlje živite, obilazak i najudaljenijih krajeva Srbije, ne bi trebao biti problem. Auto, produženi vikend, dobra muzika i kompas se može zavrteti, vaše je samo da odaberete ono što najviše odgovara vašem senzibilitetu.

Srednjovekovni manastiri, planine, vodopadi, brda, prašume, ali i luksuzni hoteli, spa centri, turističke manifestacije, stalna su ponuda turističkih organizacija po Srbiji. Iako ne previše izreklamirani, posebno na društvenim mrežama, ovi krajevi ipak postoje i onima koji za njih znaju, svakodnevno oduzimaju dah. U nastavku teksta ispratite predloge za vikend putovanje po Srbiji. 

Kuda za vikend?

≠ Vršac i okolina

Bez obzira kojim se putnim pravcem krećete ka ovoj oblasti, sigurno je da ćete uživati u vožnji po Banatu. Na oko 80 kilometara severoistočno od Beograda, u Banatu, smestila se „Lepa varoš“, ravničarski grad sa fantastičnim pogledom. Grad vina, grožđa, vetra, ljubavi, grad Paje Jovanovića, Vaska Pope, Jovana Sterije Popovića, jednom rečju – Vršac. 

Šta videti i posetiti?

Osim inspirativnih zdanja i priča po gradu, u ovoj oblasti možete još mnogo toga videti i obići. Kad god da dolazite ovde, ne propustiti degustaciju vina u Gudurici. Dozvolite da vam vetar mrsi kosu na Vršačkim planinama, uživajte u pogledu na grad i Vršačku kulu, a ukoliko ste veći avanturista, oprobajte se u paraglajdingu, budući da je ovo mesto najpoznatije u Srbiji za ovu aktivnost. Ako volite pešačenje, odaberite neku od brojnih staza na Vršačkim planinama, a odmor napravite u fantastičnom kafeu Izazov (Challenge). Uživajte u miru u obližnjem manastiru Meseć ili prošetajte do Kapele svetog krsta, koja se nalazi na još jednom uzvišenju, odakle se pruža očaravajuć pogled na grad. Ukoliko vas fasciniraju dvorci Vojvodine, u blizini se nalazi Vlajkovački zamak, koji je danas, nažalost u veoma lošem stanju. Etno kuća Dinar, ponudiće svoje sjajne specijalitete. Ukoliko se krećete južno od Vršca, možete napraviti i jednu ekskurziju i posetiti Deliblatsku peščaru i njen biser, Zagajička brda. Na 30 kilometara, južno od Vršca, na obali Dunava, nalazi se mesto Stara palanka i u njemu fantastičan restoran Dunavski cvet. Upravo tu pristaje lokalni brodić, ali i skela, koji vas mogu prevesti na drugu stranu obale, gde možete posetiti fantastičnu, obnovljenu tvrđavu Ram.  

≠ Aranđelovac, Topola i okolina 

Još jedna fantastična obast u Srbiji, koja zavređuje mnogo više pažnje nego što je dobija. Šumadija, srce Srbije, nažalost nije čest izbor domaćih turista. Aranđelovac i Topola, dva grada, dve kontrasti, ali mnogo priče i istorije satkano je u njihovoj okolini. Istorija, vino, vinogradi, kraljevske loze, Prvi i Drugi srpski ustanak, šumoviti Rudnik i Bukulja, manastiri, samo su mali deo turističke ponude ovog kraja. Za koji god da se odlučite da bude vaša centralna tačka vikend putovanja, nećete pogrešiti. 

Šta videti i posetiti?

Očuvani Karađorđev grad, sa malom riznicom i crkvom, ispričaće vam priču o buntovnoj i pobunjeničkoj Srbiji. Nedaleko od ovog lokaliteta, na uzvišenju iznad grada, na Oplencu, ponosno svoje stanovnike, vekovima čuva Crkva Svetog Đorđa. Mauzolej dinastije Karađorđević, zaostavština kralja Petra I, fantastičan je svedok jedne srpske kraljevske loze. Kuća Petra I, paviljoni i letnjikovici, sve u kompleksu na Oplencu možete posetiti svakog dana. Nakon posete, odmor možete potražiti u najpoznatijoj lokalnoj Kraljevoj vinariji. Nezaobilazna je poseta i Orašcu i Marićević jarugi, spomen mestu podizanja I Srpskog ustanka. Na putu ka ovoj lokaciji, možete posetiti neku od poznatih vinarija, poput vinarije Tarpoš ili Matijašević, a ukoliko dolazite u nešto toplijim mesecima, osveženje ili prenoćište potražite na Imanju Dedina trešnja. Nedaleko od Aranđelovca, možete uživati u Garaškom jezeru, na Bukulji. Bilo da ste pecaroš, da li dolazite na roštilj ili piknik, ili na neki od obližnjih sportskih terena, u ovom kraju ćete u potpunosti uživati. Nešto južnije od Aranđelovca i Topole, nalazi se nepravedno zapostavljen kompleks posvećen podizanju II Srpskog ustanka u Takovu. Manastir Vraćevšnica, udaljen je pola sata vožnje od Takova, a krije brojne zanimljive priče i legende. U manastirskom konaku čuvaju se predmeti sa dvora kralja Aleksandra i kraljice Drage, a sam manastir i njegova obnova u direktnoj su vezi sa Milošem Obrenovićem. 

≠ Ivanjica i okolina

Ako volite aktivan odmor, seoski turizam, pešačenje i biciklizam, šumovite predele, maline, rakiju, zanimljive običaje, obavezno posetite Ivanjicu i njenu okolinu. Bez obzira gde ste stacionirani, za dva dana vikend putovanja, uspećete da obiđete brojne zanimljive lokalitete i uživaćete u ovoj vazdušnoj banji i velikom gostoprimstvu domaćina. 

Šta videti i posetiti?

Ukoliko ste odlučili da vaša baza bude Ivanjica i neko seosko domaćinstvo, osim u gradu i gradskim atrakcijama, možete uživati i u organizovanim ili pojedinačnim pešačkim turama po okolini Ivanjice i na Goliji. Brojne su uređenje staze koje možete obilaziti pešaka ili biciklom. Ako ste malo veći avanturista, možete probati i Zip Line. Okolne planine Javor, Mučanj i Golija, neotkrivene su lepote Srbije. Golija sa svojim šumovitim predelima i jezerima, pruža savršen mir i odmor. Iako iz perioda turske vladavine, Rimski most, kako nosi naziv ili Kameni most, zanimljiv je pešacima i rado ga posećuju. Manastir Pridvorica, fantastične srednjovekovne arhitekture, nalazi se na pola sat vožnje od Ivanjice i nezaobliazna je tačka, ako se nađete u ovom kraju. Ukoliko želite malo više da se provozate, na nekih sat i sat i po vožnje od Ivanjice, preko Golije, smestila su se dva prelepa srpska srednjovekovna manastira, Studenica i Gradac. Na putu ka Studenici možete naići na Donju i Gornju Savinu isposnicu. Možda i najfascinantniji pogled biće na ovaj manastirsko pećinski kompleks koji je smešten u stenama Nemanjine kule. I do jednog i do drugog manastira možete doći uređenim pešačkim stazama. Ukoliko iz Ivanjice krenete putem ka Guči, naići ćete na jezero Vučkovica ili Beli kamen. Iako nema puno izletnog prostora, fino je za posetiti. Hadži Prodanova pećina još jedan je zanimljiv lokalitet u ovom kraju koji možete posetiti. Obratite pažnju i na Krajputaše, spomenike stradalim vojnicima u ustancima i I svetskom ratu, kojih u ovom kraju ima preko 500. 

Savet plus za vikend putovanje po Srbiji

Gde god da ste se uputili, dobra organizacija i pakovanje čine najbitniji segment pre putovanja. Ukoliko sve unapred dobro pripremite, šanse da nešto krene po zlu, svedene su na minimum. Kod pakovanja, putna apoteka i sve ono što ćete u nju spakovati je od velikog značaja, te na to posebno obratite pažnju. U putnu apoteku za jedno vikend putovanje, obavezno spakujte vitamine, Oligovit 20, kompleks vitamina, pomaže normalnom funkcionisanju organizma. Obaveno sa sobom ponesite i Paracetamol, koji utiče na različite bolove, povišenu temperaturu i grip. Kako nam je koža najizloženija i sklona raznim promenama usled promene vazduha i temperature, treba joj pomoći, zato se na putovanju u putnoj apoteci treba naći Pantenol Pena. Probiotici su veoma bitni na putovanju, budući da utiču na regularno funkcionisanje digestivnog trakta koje se može poremetiti na putovanju, te obavezno sa sobom ponesite Flonivin Plus, a sa upotrebom možete krenuti i pre samog putovanja. Ukoliko putujete u gastronomski bogat kraj, obaveno sa sobom ponesite i Digestal, koji će vam pomoći pri varenju teške hrane. 

Koji je vaš omiljen kraj u Srbiji i gde volite da provodite svoje vikende?

Podeli sa prijateljima: