Top 11 aktivnosti – šta posetiti i raditi u Istočnoj Srbiji

Iako mistična, Istočna Srbija, decenijama unazad nije privlačila turiste da je posete, međutim, poslednjih godina, otkrićem brojnih zanimljivih lokaliteta, turisti iz Srbije, sve češće se odlučuju da svoj odmor provedu upravo na planinama, vidikovcima, rekama i klisurama ovog kraja. 

Osim prirodnih lepota, Istočnu Srbiju bogatom čini i najduža klisura u Evropi, Đerdapska klisura, kao i arheološka nalazišta iz različitih istorijskih razdoblja. Istočna Srbija će vam ispričati jednu od najstarijih istorijskih priča naše zemlje, a ujedno će vas fascinirati svojim prirodnim bogatstvima.

Ako tražite aktivan odmor, sa bogatom turističkom ponudom, obavezno pročitajte tekst do kraja. 

# Vinci

Jedno od meni omiljenih mesta za odmor i obnovu energije, jeste mesto na samoj obali Dunava, nedaleko od Golubca. Vinci, popularno vikend naselje, smešteno u savršenoj četinarskoj šumi, može biti sjajna baza za početak obilaska Istočne Srbije.

# Golubačka tvrđava

Pamtim je od pre 10 godina, kada ni parking nije postojao, a prilaz kulama u potpunosti onemogućen. Međutim, i tada je volja za istraživanjem, preovlađivala. Danas obnovljena, Golubačka tvrđava, čija je poseta podeljena po nivoima, ispričaće vam sjajnu priču i legende o svom nastanku. Obavezno je da budete u udobnoj obući, budući da već od drugog nivoa, sledi penjanje ka višim kulama, sve do najviše Šešir kule, koja pripada trećem nivou šetnje. 

# Krstarenje Golupcem

U samom gradu, kod gradske luke, u blizini pume, možete potražiti mornara Jocu, mog dragog kolegu, koji će vas na najzanimljiviji način provesti kroz jedan deo Đerdapske klisure. Uz izuzetno interesantne priče i legende, kako o moći Dunava, nazivu kula na tvrđavi, kako smo prodali deo Dunava Rumunima, moći ćete i da sam Golubački grad posmatrate sa reke i da uživate u višesatnoj vožnjici čamcem po ovoj moćnoj reci. Iskrena preporuka za ovu turističku turu.

# Lepenski vir

Najstarije urbano naselje u Evropi, kako često vodiči i arheolozi vole da naglase, smestilo se na ovoj fascinantno bogatoj ruti. Uz par stotina dinara za ulazak, bićete u prilici da uživate u priči vodiča i da odgledate animirani film, koji govori o nastanku jedne od najkompleksnijih i najsavršenijih kultura i civilizacija koje su postojale u Evropi u tom istorijskom razdoblju. 

# Kapetan Mišin breg

Etno kompleks smešten na uzvišenju nedaleko od Donjeg Milanovca, ponudiće vam smeštaj u autentičnim drvenim barakama, a u ponudi je i bogata trpeza iz ovog kraja Srbije. Najčešće ćete imati priliku i da se upoznate i sa samim vlasnikom objekta, koga ćete prepoznati kao bosonogog konobara, koji svojim posetiocima priča o lepotama Dunava i čitavog kraja. Sjajna klopa i mesto za predah kao i kvalitetna domaća vina i priča o Titovoj Jugoslaviji, odlična su prilika za pauzu na vašoj turi Istočnom Srbijom. 

# Tekija – Kafana kod Joce krofne

Hm, ovo moram preneti iz ličnog iskustva. Tokom jednog obilaska Đerdapske klisure, pregladneli i pomalo umorni, sedosmo kod Joce Krofne, najpoznatije kafane u Tekiji. Moram primetiti da smo pojeli savršen roštilj čije su porcije bile izrazito velike. Ponadasmo se, zbog naziva lokala, da ćemo uživati i u tim čuvenim krofnama, međutim, ne. Budući da smo došli u poslepodnevnim satima, krofnica nije bilo na meniju. Uživanje u hrani i piću i pogledu na Dunav, dok smo čekali naš brod da pristigne, bilo je za čistu peticu, međutim, čin lokalnog konobara, koji nas je malo prevario za račun, smanjio je pozitivan utisak, tako da, obratite pažnju. I pored toga, zbog hrane, lokal je vredan posete. 

# Krstarenje Dunavom

Ovoga puta krstarenje Malim i Velikim Kazanom i vožnja do čuvene Decebalove skulpture uklesane u kamenu, kao i vožnja do očuvane, ali jedino brodom pristupačne, Trajanove table. Ukoliko u privatnoj režiji obilazite ovaj kraj i odlučite se baš za ovo krstarenje, postoji više kompanija koje kreću iz Tekije na ovu turicu, te se unapred lepo raspitajte o satnici i cenama krstarenja.

# Rajačke pimnice

Kao kraj koji poznat po kvalitetnom vinu i naravno brojnim vinogradima i vinskim podrumima, mislim da je zasigurno da objekte pod nazivom Pimnice, ne smete preskočiti. Stari vinski podrumi, izgrađeni od kamena i prekriveni ćeramidom, smešteni su na brežuljcima nedaleko od sela Rajac. Još od 19. veka, ove pimnice, čuvaju svežinu lokalnog vina. Podrumi su ukopani i po 1 metar, ne bi li se očuvala potrebna temperatura. Pored ovih, poznate su i Rogljevačke pimnice, te ako ste ljubitelji ovog božanskog pića, nezabilazite ove atrakcije.

# Stara planina

Nešto što mora biti tematska celina za sebe, budući da su se ovde smestili fantastični vidikovci, pećine i prekrasni vodopadi, najlepši u Srbiji. Kompletna Stara planina, svojom ponudom, učiniće da uživate u boravku, svakog dana na drugačiji način. Rosomački lonci, Tupavica, Čunguljski vodopadi, planinski vrh Midžor, samo su nešto što ne smete propustiti ukoliko se odlučite da svoj odmor provedete upravo ovde. U blizini je i selo Donja Kamenica u kom se smestila prekrasna crkva, vrlo specifične i ne tako viđene arhitekture u Srbiji, crkva Presvete Bogorodice iz 14. veka. 

# Lazarev kanjon

U delu istočnog Kučaja, smetila se Lazareva pećina, koja ponekad ume razočarati svoje posetioce, budući da radno vreme nije usaglašeno, ali mimo nje, u kraju se smestio Lazarev Kanjon, koji je poznat po svom biljnom i životinjskom svetu i vrlo specifičnom reljefu, a nastao usecanjem Lazareve reke. Posebnim ga čini i činjenica da se u njegovim pećinama krio veliki broj hajduka, koji su svoje utočište i beg od Turaka pronašli upravo ovde. U ovom području, smestila su se i dva sjajna vidikovca, oba izuzetno vredna posete. 

# Manastiri Manasija i Ravanica

Ako se nađete u blizini Despotovca, nezaobilazna je poseta i srednjovekovnim manastirima, u kojima ćete ponovo pronaći mir, ali i postati svesni jačine srednjovekvone Nemanjićke Srbije. Zadužbine su oca i sina, Lazara i Stefana, a sagrađeni krajem 14-og, početkom 15-og veka, a danas su najlepši prikazi srednjovekovne arhitekture Srbije, a i jedan i drugi čuvaju mošti svog zadužbinara. 

Savet plus za putovanje po Istočnoj Srbiji

Kako je ovo jedan specifičan kraj, posebno poznat po jakoj i začinjenoj hrani, zbog mogućnosti nelagode u želudcu, potrebno je da u svojoj putnoj apoteci imate spakovan Digestal, a budući da je vožnja ovim krajevima, zapravo vožnja po krivudavom putu i brdima, možda budete imali mučnine, te sa sobom u putnoj apoteci imajte i Dimigal, koji brzo rešava probleme te vrste.

Prikazah vam ovde samo onaj najosnovniji deo Istočne Srbije, a zapavo područje je mnogo šire i kompleksnije i svaki od navedenih krajeva krije još puno manjih lokaliteta. Savet je da iskreirate svoju rutu unapred, a ako ste već posetili ove krajeve, pišite nam šta je vas oduševilo.

Podeli sa prijateljima: