Šta obavezno spakovati za vikend putovanje po Srbiji

Želite bezbrižan vikend bez stresa i komplikacija? Odgovor leži u dobroj organizaciji i pakovanju.

Iako kratka, vikend putovanja mogu izazvati velike glavobolje ukoliko se ne organizuju kako treba. Bilo da se radi o putovanju po Srbiji ili van granica naše zemlje, potrebno je ispratiti određene korake, kako bi putovanje proteklo u najboljem redu. Osnovno je bukirati dobar smeštaj, proveriti dokumentaciju, popakovati garderobu i tehniku, kao i kozmetiku i nezaobilaznu putnu apoteku. 

Da bi jedna organizacija puta protekla u što boljem redu, najjednostavnije je napraviti sebi neku vrstu podsetnika, odnosno check listu, koja će vas u svakom trenutku podsećati da nešto niste zaboravili. Čak i ukoliko ste česti na putovanjima i umete brzo da pripremite svoj put, držite se nekih osnovnih pravila pakovanja.

Šta nikako ne zaboraviti prilikom pakovanja za vikend putovanje

≠ Dokumenta

O da, stvar zbog koje vas sigurno može boleti glava na putovanju ukoliko niste poneli sve što vam je potrebno. Ukoliko ste se odlučili za kraće vikend putovanje po Srbiji, potrebno je da u svoju torbu spakujete vozačku i saobraćajnu dozvolu, ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu, a poželjno je da sa sobom imate i digitalni zeleni sertifikat, kao potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti. Iako je virus Covid poprilično oslabio i mere su svedene na minimum, papirologija o preležanom virusu i vakcinaciji, poželjna je, prilikom svakog putovanja, budući da se stanje svuda može brzo promeniti, te kako ne biste sebi stvarali dodatne komplikacije, ne zaboravite na ova dokumenta. Ukoliko putujete autobusom ili preko neke turističke agencije, obavezno proverite da li ste poneli kartu ili vaučer kao dokaz o uplaćenom aranžmanu. Kreditne kartice da, ali i dovoljna količina gotovine, obavezna je na svakom putovanju, budući da u nekim manjim i ruralnim mestima, plaćanje platnom karticom nije moguće.

≠ Odeća i obuća

Naravno da bez ručnog prtljaga nećete krenuti na vikend putovanje, ali da li vam je potrebna baš ta količina garderobe? Uglavnom za svako putovanje pakujemo garderobu i više nego što nam je potrebno. Pripremljena Check lista i prethodna provera vremenske prognoze, pomoći će vam da spakujete sasvim dovoljno, ne premalo, a ni previše garderobe za svoj predstojeći vikend. Bilo da putujete u prirodu ili u neki novi grad, udobna odeća i obuća su obavezni na ovom spisku. Kako se Srbija ne može pohvaliti sjajnom infrastrukturom, često se dešava da nam do određenih lokaliteta treba i više od planiranog vremena, te nam je udobnost u ovom slučaju od izuzetnog značaja, bilo da putujete autom ili autobusom. Ukoliko ste se odlučili za vikend putovanje u prirodi, sportska garderoba i udobne patike, biće najbolji izbor za vas, dok ukoliko putujete u gradske oblasti gde ćete uživati u gastronomiji, muzejima ili lokalitetima, poželjno je da sa sobom imate i neku manje kežual garderobu

≠ Neseser i higijena

Koliko god da sam putovala i koliko god hotela da sam obišla, moj putni neseser uvek je istog sastava. Danas se na tržištu mogu naći brojna mala pakovanja svega što vam je potrebno, te to negde olakšava pakovanje i zauzima manje mesta. Mini pasta za zube, šampon, regenerator, kupka, prazna pakovanja u koja se mogu staviti dnevna i noćna krema, mini putna četkica za zube, spas su svim čestim putnicima. Kao neko ko ima svoju rutinu i proizvode koje koristi, češće biram da sama spakujem svoj neseser, nego da koristim ono ponuđeno u hotelu. Osim osnovne higijene, dame sa sobom uvek na spisak mogu staviti i nešto šminke, naravno u zavisnosti od tipa odabranog putovanja. Pegla i fen, lično meni nisu prvi na spisku za pakovanje, ali ukoliko prostor dozvoljava, za mini verzije istih bi se moglo naći mesta u koferu.

≠ Putna apoteka

Jedna od najbitnijih stvari koju moramo lepo organizovati pre svakog putovanja, sigurno je putna zdravstvena apoteka. Ukoliko ste hronični bolesnik, nikako ne zaboravite terapiju koju redovno uzimate. Osim toga, brojne su nelagodnosti koje nas mogu snaći na putovanju iz više razloga, te i za ovaj deo napravite svoju check listu, kako nešto ne biste zaboravili.

Pre svakog putovanja preporučuje se uzimanje probiotika, koji će uticati na regularno funkcionisanje vašeg organizma i potencijalnih promena sa kojima će se isti susresti na putovanju. S toga, u svoju putnu apoteku obavezno spakujte Flonivin Boulardi, koji osim što utiče na regularno fukncionisanje digestivnog trakta, u sebi sadrži i cink i vitamin D. 

Neretko se na putovanjima drugačije hranimo, istražujemo lokalnu kuhinju i restorane, uživamo u domaćim proizvodima na planinama, te zaboravimo na težinu te iste hrane u organizmu. Kako bismo lakše svarili sve te ukusne zalogaje, pomože nam Digestal, koji je obavezan saveznik u svakoj putnoj apoteci.

Ukoliko ne podnosite najbolje putovanje, poželjno je da u svojoj putnoj apoteci imate spakovan Dimigal, koji direktno utiče na takozvane putničke mučnine, koje se mogu javiti usled krivina, putovanja po planini, po vodi ili jednostavno kod osoba koje loše podnose bilo kakav tip putovanja. 

Bez obzira što su virusi iza nas, prehlada je nešto što se često dešava na putovanjima, posebno ukoliko dolazi do većih promena temperatura. Kako biste brže ozdravili i rešili se te neprijatnosti koja vas je snašla na putovanju, poželjno je da u svojoj putnoj apoteci imate Defrinol forte, koji brzo ublažava simptome prehlade i gripa. 

U mojoj putnoj apoteci se obavezno nalazi i Paracetamol, koji, kao višenamenski lek, utiče na brojne bolove, poput menstrualnih, stomačnih, glavobolje, zubobolje, ali i kod povišene temperature. 

U periodu pandemije, nekako smo svi naučili da su vitamini izuzetno potrebni organizmu, te ja više puta godišnje konzumiram Oligovit 20, a posebno u periodu kada znam da je moj organizam na udaru ili ukoliko se pripremam za neko putovanje. Osim ovog, na putovanju koristim i Oligogal Mg direct, magnezijum, koji odlično utiče na simptome umora i iscrpljenosti, što se neretko dešava na samom putovanju. 

Ono što je neophodno da bude sastavni deo vaše putne apoteke, svakako su i gelovi za ruke, vlažne maramice, hanzaplast, jod, tuferi, alkohol, makaze. Ukoliko putujete autom, većinu ovih stvari imate u prvoj pomoći, te je poželjno da pre svakog putovanja, prvu pomoć unapred proverite i dopunite. 

≠ Propratne stvari za put

U današnje vreme, tehnika, ma koliko nekad želeli da pobegnemo od nje, nam je neophodna na putovanju. Na vašem spisku za putovanje treba uvek da se nađu punjač, eksterna baterija, mobilni telefon, ponekad i navigacija, ukoliko istu ne koristite na telefonu.  Bez obzira da li putujete u prirodu ili grad, na vašem spisku može biti i lap top. USB sa muzikom, ukoliko putujete autom, obavezan je na svakom putovanju. Osim toga, u zavisnosti od prognoze, u vašem rancu se treba naći i kišobran ili kačket/šešir. Ukoliko putujete u prirodu, baterijska lampa i neki manji džepni nož, biće od pomoći. Štampane mape više nisu toliko aktuelne, budući da danas sve informacije možete pronaći na internetu, ali pre svakog putovanja, pripremite upravo i istražite online mapu oblasti u koju putujete. Ukoliko ste više ljubitelj štampanih izdanja, posetitite turistički informativni centar odabrane oblasti, gde ćete dobiti i još zanimljivih informacija. 

Šta je to što vi pakujete za vaše vikend putovanje i što nikako ne smete zaboraviti?

Podeli sa prijateljima: