Šta ne propustiti na letovanju u Boki Kotorskoj 

Boka Kotorska postaje raj za influensere i bogate naslednike? Mesta nema za turiste sa ograničenim budžetom?

Boka Kotorska, kao jedan od najlepših zaliva u Jadranskom moru, ali i na čitavom svetu, kompletnom svojom dužinom, svim priobalnim mestima, gastronomijom, arhitekturom i energijom, privlači sve veći broj turista. Međutim, tip turista koji posećuje Bokokotorski zaliv, menja se iz godine u godinu.

Izgradnja novih luksuznih kompleksa, Portonovi, Porto Montenegro  i Luštice, stavili su Crnu Goru i Bokokotorski zaliv na mapu poželjnih luksuznih letnjih destinacija. Iako se trend letovanja u Crnoj Gori menja, kao i sam tip turista, i dalje postoje najšarmantnije lokacije i destinacije, koje svako može sebi priuštiti. 

Spoj planina, mora, gastronomije i arhitekture, ostaviće poseban utisak i učiniće da Crnu Goru i Boku Kotorsku doživite na totalno drugačiji način. Ako vas zanima šta je to što ne smete propustiti ukoliko se uputite na letovanje u Crnu Goru, posebno ako letujete u Boki Kotorskoj, ispratite tekst do kraja.

Šta ne propustiti na letovanju u Boki Kotorskoj

  1. Domaća kuhinja

Ako u nečemu morate uživati u Boki Kotorskoj, to je zasigurno gastronomska ponuda zaliva. Bez obzira na koji vas deo zaliva put nanese, ovde obavezno morate uživati u luštičkoj pršuti i luštičkom siru, kao i u lignjama na žaru. Tradicionalna hrana, spremana na bokeljski način, kupiće vas za sva vremena. Sveža riba, pod sačem, riblja čorba, crni rižoto, bokeljski brodet, varijacije slatkih štrudli, samo su deo gastronomske ponude zaliva. 

  1. Srednjovekovne ulice Kotora i tvrđava San Đovani

Jedan od najlepših jadranskih gradova, sa sigurnošću je stari grad Kotor. Zgrade i zidine u potpunosti od kamena, pretežno zelene žaluzine, česti ukrasi od kovanog gvožđa, cveće koje neretko krasi ulaze i terase, verski objekti, palate, vile, pozorišta, uske ulice, popločani trgovi i prolazi, kapije koje štite ulaz u grad, često čine da se vratite u neka prošla vremena. Šetanje razdraganim i živopisnim ulicama starog grada Kotora, očaraće vas i privoleti da se ponovo vratite u ovaj grad. Pogled i znatiželju će vam privući i dominantna tvrđava Svetog Ivana, ili tvrđava San Đovani, kako je Kotorani vole zvati. Sa ove tvrđave, pruža se nestvaran pogled ka čitavoj Boki. Upravo zbog njene snage, lepote i značaja, stari grad se nalazi na UNESCO listi kulturne baštine. Dolazak u Boku, ne može proći bez posete ovog fantastičnog gradskog jezgra. 

  1. Šarmantni kameni grad Perast

Očaravajući kameni gradić, na obali Jadranskog mora, podjednako je velika atrakcija, kao i obližnji, znatno veći Kotor. Gradić sa razglednice, kamenih kuća, te nekoliko srednjovekovnih vila i palata, kao i jedinstvenih crkvi, sa malenom lukom u kojoj su uvek ušuškani ribarski čamci, svojim pejzažima će vas kupiti za ceo život. Gradić koji možete prepešačiti za sat vremena, stoji čvrsto u nekim prošlim vremenima i ponosno brani svoje mesto na UNESCO listi svetske baštine. 

  1. Krstarenje do Gospe od Škrpjela

Maleno ostrvo kojim dominira crkva iz XVII veka, u Bokokotorskom zalivu, vekovima oduševljava svoje posetioce. Jedan je od najlepših delova zaliva, a do njega ćete lako doći turističkim brodićima iz okolnih mesta, ponajlakše iz Perasta. Osim krstarenja do Gospe od Škrpjela, na svom putu ne možete zaobići ni obližnje ostrvo Svetog Đorđa. Ukoliko vas put nanese ka ovim ostrvima, nikako ne propustite priliku da se zaustavite na njima i poslušate legende koje kruže. 

  1. Kupanje u Plavoj špilji

Autentičan fenomen i prirodno lepota crnogorskog primorja, smešten u Bokokotorskom zalivu, zasigurno je Plava špilja. Plovidbom od Luštica ili bilo kog drugog mesta u zalivu, možete doći do ove skrivene atrakcije. Mračna pećina, sa po kojim svetlosnim momentom, kristalno čiste tirkizne vode, oduševiće vas, te ćete poželeti da se što duže kupate u ovoj izolovanoj crnogorskoj lokaciji. 

  1. Pešačke staze po Lovćenu i Orijenu

Ukoliko volite aktivan odmor i privlače vas pešačenje ili planinarenje, odlična aktivnost za vas u Boko Kotorskom zalivu biće pešačenje. Lovćen i Orijen nude fantastične pešačke staze, strme uspone, vrhove i vidikovce, srednjovekovne tvrđave i netaknutu prirodu. Šetnjom po ovim biserima Bokokotorskog zaliva uživaćete u čistom vazduhu, prirodi, pogledu, radićete i na svom zdravlju i kondiciji i ponećete prelepe uspomene. 

  1. Romantična večera u Uvali ruža 

Raznobojne žaluzine, kamene dvospratne kućice, tek dvadesetak njih, cveće i ukrasi od kovanog gvožđa, malo gradsko jezgro, mnoštvo jedrenjaka u sutonu, samo su deo slagalice koja vas očekuje u romantičnom mestu Rose. Mestašce nije predviđeno za šoping i masovni turizam, već za hedoniste koji uživaju u suncu, moru, gastronomiji i beskrajnim pogledima. Bilo da ste u prolazu ili ste planski došli ovde, ne propustite da na nekoj terasi popijete kafu i uživate u romantičnom pogledu na grad, a tako ćete sigurno otkriti i tajnu zašto je ovo takozvano „glumačko naselje“. 

Savet plus za putovanje po Boki Kotorskoj

Iako ste praktično na poznatoj i domaćoj teritoriji, te vam ni jezik ni komunikacija nisu barijera, potrudite se da unapred pripremite svoju putnu apoteku. Bez obzira na ove olakšavajuće okolnosti, morate imati svoju putnu apoteku koja će vam uvek biti pri ruci. Ono što ne smete zaboraviti, posebno ako se odlučite da ovde provedete svoj letnji odmor, zasigurno je Pantenol pena. Ovaj fantastični proizvod, koji utiče na negu i hidrataciju i pomaže vašoj koži nakon sunčanja. Ukoliko se desi da izgorite na suncu, prva pomoć će vam biti Pantenol mast, a ukoliko ponesete Jekoderm, ne morate prinuti ni o alergijama, posekotinama, ogrebotinama. Ako planira, te aktivniji odmor, posebno više pešačenja i šetnje, ne zaboravite magnezijum, Oligogal Mg direct, koji će pomoći kod umora i iscrpljenosti. Zbog promene vode, hrane, sna, poželjno je da još pre putovanja počnete sa upotrebom probiotika Flonivin plus. 

Sigurno ste nekada posetili prelepi Jadran. Kakva su vaša iskustva sa odmorom u Boki Kotorskoj i kakve su vaše preporuke za ovu veoma specifičnu i jedinstvenu destinaciju?

Podeli sa prijateljima: