Kuda za vikend putovanje po Srbiji (drugi deo)

Niste sigurni gde biste proveli vikend u Srbiji? Potražite inspiraciju u našim predlozima.

Bogata je Srbija, turistički skriveni biser Balkana. Uz adekvatnu promociju Turističke organizacije Srbije, može biti jedna od najposećenijih zemalja u regionu. I svi turizmolozi, vodiči, agencije, prevoznici, ugostitelji, trude se da privuku i ugoste turiste iz inostranstva, dok mi, lokalci, često nismo svesni bogatsva i potencijala sopstvene zemlje. 

Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Niš, Kopaonik, Tara, Zlatibor, Srebrno jezero, Palićko jezero i manje više tu se završava turističko poznavanje sopstvene zemlje. Ukoliko ste željni novih mesta i lokacija, ukoliko želite da posetite i istražite neke još uvek, manje poznate predele Srbije, u nastavku teksta, pronađite inspiraciju za sebe. 

Kuda na vikend putovanje?

≠ Valjevo i okolina

Večna inspiracija za Valjevo, Miki Jevremović i „Šetam sam kraj Kolubare, ispod kestenova“. Jedan od onih gradova koji vam mogu ponuditi ljubav i toplinu, a da to niste ni tražili. Jedna od najčistijih reka u Evropi, osmansko nasleđe u vidu čitavog gradskog kvarta, jezera, manastiri, pešačke ture, obližnje planine i vidikovci sa istih, čine da ovo bude jedna od interesantnijih vikend ponuda u Srbiji.

Šta videti i posetiti?

Ukoliko se odlučite da svoj vikend provedete u ovom delu Srbije, nećete se pokajati. Turistička ponuda je bogata, te ćete sa sigurnošću uživati. U samom gradu možete šetati uz poznate gradske reke i uživati u pogledu sa brojnih mostova. Jedan od najzanimljivijih kvartova sa sigurnošću je Tešnjar. Ovo osmansko nasleđe, kaldrmisane ulice i vidno stara, ali uređena arhitektura, često su se nalazili na malim ekranima, te je nemoguće da ga i vi zaobiđete. Ukoliko ste ljubitelji prirode i poštovalac ekologije, u ovom kraju ćete posebno uživati, budući da reka Gradac važi za jednu od najčistijih reka u Evropi, na čemu aktivno radi i Ekološko društvo sa ovog područja. Šetnja do samog izvorišta reke, nekih 20 kilometara, predstavljaće divno iskustvo i potpuno spajanje sa prirodom. Tokom šetnje uživaćete u pogledu na brojne stare vodenice. Šetnja do Šarenog platna, gde se nalazi kuća Ekološkog društva Gradac, je obavezna. U samom kanjonu reke postoji preko 70 manjih i većih pećina, a najpoznatija je Degurićka pećina, vredna posete. Donja i gornja Petnička pećina, sa malom, ali zanimljivom akustičnom Koncertnom dvoranom, kao i predeo oko njih, sigurno će vas očarati, samo ukoliko se plašite slepih miševa, možda je bolje da izbegnete ulazak u pećine. Manastiri Ćelije i Lelić sigurno su nezaobilazne tačke na ovom vikend putovanju, budući da i jedan i drugi pričaju svoje zanimljive istorijske priče. Na planini Maljen, najpoznatije naselje su Divčibari, a brojne pešačke staze, biciklističke staze, vidikovci Kraljev sto, Crni vrh, Paljba, uvek privlače turiste, pa i one koji su česti posetioci ovog kraja. Vidikovac Velika (Lazareva) stena, najpoznatije je mesto odakle možete uživati u pogledu na okolinu i jezero Rovni. Zanimljivi su i kaskadni slapovi Taorskog vrela, još jednog prirodnog fenomena u ovom delu Srbije. Severno od Valjeva, možete se uputiti ka Brankovini, rodnom mestu mnogih istorijskih ličnosti.

≠ Vrnjačka Banja i okolina

Nemoguće je, a na spisak ne staviti najlepšu i najbolju banju u Srbiji. Kraljica banjskog turizma, može biti odlična početna tačka za odmor, uživanje i istraživanje okoline. Bilo da volite prirodu, lekovite izvore, luksuzne hotele i spa centre, masaže ili pak istoriju, kulturno – istorijske znamenitosti, arhitekturu, u okolini Vrnjačke Banje, sigurno ćete pronaći idealan miks svega navedenog

Šta videti i posetiti?

Sama Vrnjačka Banja, sa svojim sadržajima može biti dovoljna da u njoj provedete svoj vikend, međutim, ukoliko volite nešto aktivniji odmor, opet nećete pogrešiti. U Vrnjačkoj Banji možete uživati u uslugama spa centara i masaža, kupanju u lekovitoj vodi, brojnim manifestacijama koje se dešavaju tokom leta, Vrnjačkom karnevalu. Ukoliko ste ljubitelji planine, Goč je idealan izbor. Jedna od najšumovitijih planina u Srbiji, fantastične klime, sa dobro obeleženim pešačkim stazama, veštačkim jezerom, ekološkim smeštajima, svojim posetiocima mnogo toga može ponuditi. U junu 2021. godine, održan je prvi Goč eko fest, koji kroz interaktivne radionice, pokušava da približi značaj ekologije, pa ukoliko vam zvuči zanimljivo, pravac na ovu planinu. Ako ste ljubitelji istorije i arhitekture, u blizini se nalaze manastiri koje morate posetiti. Manastiri Žiča i Ljubostinja oduševiće vas svojom pričom, energijom i mirom koji ćete osetiti. Ukoliko odlučite da krenete ka Žiči, možete nastaviti vožnju kroz Ibarsku magistralu i uživati u prekrasnoj Dolini jorgovana. Iz Vrnjačke banje, jednostavno je otići do nekadašnje srpske prestonice, Kruševca. Tu nikako nezaboravite da posetite portu Lazarice i samu crkvu, ostatke kule cara Lazara, Slobodište, park Minijatura. Ukoliko putujete preko Stopanje, obavezno u ovom mestu svratite u neku poznatu pečenjaru

≠ Sombor i okolina

Sombor, najzeleniji grad u Srbiji, čuva kulturu i tradiciju i svojim posetiocima prenosi duh prošlih vremena, grad koji se trudi da od zaborava sačuva kompletno kulturno – istorijsko nasleđe i grad u koji ćete se sa sigurnošću zaljubiti. Njegova priroda, okolina, arhitektura, muzeji, salaši, čine ga potpuno drugačijim od ostalih gradova u Srbiji. 

Šta videti i posetiti?

Grad Sombor je šarmantne i nesvakidašnje arhitekture, te ćete šetnjom kroz poznate ulice, uživati u brojnim građevinama, školama, crkvama, muzejima, trgovima. Stanovnici okolnih sela čuvaju svoju tradiciju od zaborava, te se možete odlučiti da budete gost nekog od mnogobrojnih seoskih gazdinstava ili salaša. U proleće se u gradu i okolini održavaju brojne manifestacije, poput Festivala cveća, plesa, biciklističke trke, okupljanje starih automobila i mnoge druge, te ako vam ovo deluje primamljivo, svoju posetu i datum, uskladite sa tim. Ako vam vožnja fijakerima zvuči zanimljivo, ovde je sigurno morate isprobati, kao i šetnju kroz mnogobrojne zelene oaze grada. Etno kuća Jelena, još jedan je ugostiteljski dragulj koji morate posetiti, budući da je ovo svojevrsni muzej, koji očara svakog posetioca. U okolini Sombora nalazi se puno salaša, poput Sedam dudova ili Dida Hornjakov salaš, gde ćete se u potpunosti prepustiti uživanju svim čulima. Obližnje Čonopljansko jezero, pecarošima pružiće veliko uživanje. U blizini grada nalazi se jedinstven najmirisniji muzej u Srbiji, muzej Parfemskih bočica. Nikako ne propustite ni vožnju Velikim bačkim kanalom. Brojni su brodići koji pružaju ove usluge, a vožnja je uvek zanimljiva i drugačija. Deo „Evropskog Amazona“, rezervat prirode Gornje Podunavlje, sa sigurnošću će vam pružiti jedno posebno iskustvo. 

Savet plus za vikend putovanje po Srbiji

Ako ste odlučili da jedan prolećni vikend provedete negde u Srbiji, dobro istražite lokaciju na koju ste se uputili, pripremite sva potrebna dokumenta, kofer, udobnu garderobu i putnu apoteku. Putna apoteka nam često bude poslednja na listi iako je od velikog značaja, kada stvari krenu po zlu. U svojoj putnoja apoteci na jednom vikend putovanju po Srbiji poželjno je da imate probiotik, kao i lek za lakše varenje hrane. Na putovanjima nam se često desi da se digestivni trakt poremeti, te tu probiotik Flonivin plus stupa na snagu. Ako ste se odlučili da odete u neki gastronomski raj, obavezno u putnu apoteku spakujte Digestal, koji olakšava varenje. Bilo da putujete po ravničarskim ili brdsko – planinskim predelima, putnička mučnina je moguća, te će vam u tome najviše pomoći Dimigal. Iako nije sezona gripova i virusa, poželjno je imati nešto za svaki slučaj, s toga obavezno spakujte i Defrinol forte i Defrinol sirup ukoliko putujete sa najmlađima. Kako smo na putovanju veoma aktivni, posebno u prolećnim mesecima, puno pešačimo i istražujemo, dolazi do umora i iscrpljenosti, pa u tom slučaju vam može pomoći Oligogal Mg Direct, magnezijum. Kako su već krenule visoke temperature, mogućnost da izgorimo na suncu nije mala, a ojedi i iritacije se često dešavaju na ovakvim putovanjima, s toga obavezno u svoju putnu apoteku spakujte i Jekodermi ili Pantenol mast. 

Proleće je idealno za vikend putovanja po Srbiji. Koji kraj Srbije volite, posećujete i preporučujete?

Podeli sa prijateljima: