Rafting Tarom – Nezaboravna vikend avantura i uživanje svim čulima 

Rafting Tarom, avantura je koju ćete ponavljati svake godine. Proverite i zašto. 

Kako je u Srbiji moguće posetiti brojne regate tokom letnjih meseci, te učestvovati na brojnim manifestacijama, poput regate u Bajinoj Bašti, spusta na Moravi, spusta na Ibru, često oni koji ne prave razliku, dođu u zabludu. 

Rafting i regata, dva su totalno različita pojma druženja na nekoj reci. Rafting na Tari, svojim posetiocima, ako dolaze prvi put, postaje jedna nezaboravna avantura, koju žele ponavljati iz godine u godinu. Opuštanje i uživanje svim čulima moguće je na obroncima planine, te na tromeđi reka Drine, Pive i Tare, pa tako i teritorijalnoj granici Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Ako vas zanima kada ići na rafting, po čemu je rafting na Tari poseban, po ćemu ćete ga pamtiti i koje još aktivnosti, osim samog raftinga možete imati, pročitajte u nastavku teksta. 

Zašto ići na rafting Tarom

Odgovor je jednostavan. Ukoliko želite dinamičnu avanturu na brzim, plovnim rekama, gde ćete uz svoja veslačka iskustva, možda tada stečena po prvi put, uz prijatelje i zanimljivog i iskusnog skipera, sa još mnoštvo drugih ekipa, osvojiti i proći prelepe predele ovih krajeva. Vikend na Tari, osim glavnog događaja, raftinga, obeležiće i brojne druge zanimljive akcije i dešavanja, noćna druženja, žurke, kvalitetna hrana i piće, smeh, opuštanje i beg u prirodu od svakodnevnih obaveza. Ljubitelji adrenalina i avanturisti, zasigurno će uživati u kampu i svim ponuđenim aktivnostima. 

Kada je pravo vreme za rafting 

Sezona za rafting otvorena je od proleća do kasne jeseni, s tim što se avanturistima i ljubiteljima adrenalina najviše preporučuje period maja meseca, kada su reke brze, veoma pokretne i dinamične. U leto ili početak jeseni, reke su nešto mirnije, pa se više preporučuju početnicima ili onima koji imaju blagi strah od raftinga i same reke. Svakako, na svakom čamcu, uz vašu ekipu, nalazi se po jedan iskusan licencirani skiper, koji poznaje reke i koji vas uči tehnici veslanja, a potom, zajedno sa vama, dolazi do kraja vašeg raftinga. 

Smeštaj za vreme raftinga 

Kampovi smešteni na samoj obali Drine, prava su oaza mira i uživanja, ali i zabave sa najboljim prijateljima i brojnim drugim ekipama, koje ćete tamo zasigurno upoznati. Brojni kampovi na Drini, nude zanimljive smeštajne jedinice u vidu drvenih bungalova i jednog glavnog paviljona, gde su smešteni recepcija, restoran i glavni vid zabave, logorska vatra, oko koje se svake večeri odvija uživo svirka.

Hrana za vreme raftinga na Tari 

Bilo da ste gurmani ili ne, vreme obroka je nešto u čemu svi uživaju i sa nestrpljenjem iščekuju. Hrana u kampovima tokom rafting vikenda na Tari vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Ljubitelji domaćih suhomesnatih proizvoda će sigurno uživati, budući da se ovde služi više vrsta domaće pršute. Osim toga, uživaćete u ukusima domaćeg kajmaka, sira, uštipaka, pite, pekmeza, lokalnog meda i domaće rakije. Kraljica dana, zasigurno je teletina ispod sača sa pekarskim krompirom, kojoj apsolutno niko ne može odoleti, a pored toga, tu su i sveža pastrmka, kao i domaće vino. 

Šta ne propustiti osim raftinga na Tari

Ukoliko želite da imate dodatne aktivnosti tokom vikend putovanja, možete se opredeliti za brojne izlete koji su u organizaciji samog kampa ili pak turističke agencije preko koje ste se uputili na rafting. Ideja je identična, nikada vam neće biti dosadno, a moći ćete da uživate i da se opustite u brojnim zanimljivim atrakcijama u okolini samog kampa i reke. 

Poseta Nacionalnog parka Sutjeska jedan je od najtraženijih izleta na ovom vikend putovanju. Najstariji i najveći nacionalni park u BiH, jedan je od prirodnih bisera ove zemlje, a osim NP, posetićete i prirodni rezervat Perućicu, koja se smatra najočuvanijom prašumom Evrope. Takođe, prošetaćete i pokraj brojnih vodopada, kao i nacionalnih spomenika smeštenih u ovom NP. 

Vožnja kvadova, može biti još jedno adrenalinsko iskustvo za vas, a ako se do sada niste susretali sa ovim tipom vozila, ne brinite, pre vožnje, obučavaće vas ikusni vodiči i vozači.

Kanjon Pive i Pivsko jezero, još jedan zanimljiv izlet, koji će prijati ljubiteljima prirode, tišine, mira, vidikovaca, pogleda. A ljubitelji Zip line vožnje, mogu uživati u ovoj avanturi nad Pivskim jezerom. 

Jahanje konja na ergeli, nedaleko od rafting centra, zadovoljiće sve ljubitelje ovog sporta, od najmlađih, do najstarijih. Osim jahanja konja, moći ćete da uživate u laganoj šetnji po planini i blagom usponu, koji vodi do ovog konjičkog kluba. 

Šta obavezno poneti na rafting na Tari

Pakovanje garderobe i svih sitnih potrebština na ovakvom putovanju, od velikog su značaja. Ako posećujete kamp u toku rafting meseci, osim lagane garderobe i obuće koja će vam biti potrebna za preko dana, neophodno je da ponesete i nešto topliju garderobu, koja će vam zasigurno trebati u večernjim satima. Kupaći kostim, obavezan je deo vašeg pakovanja, prvenstveno zbog oblačenja rafting odela, koje podrazumeva da ispod njega imate isti. 

Peškiri su nešto što imate u svakom bungalovu, međutim, ukoliko, zbog lične higijene preferirate svoje, ne zaboravite i na njih. 

Putna apoteka, na ovakvom vidu putovanja mora biti lepo organizovana, budući da se nalazite u sred šume, u 15 kilometara udaljenom kampu od prvog grada. Kako biste, ukoliko do toga dodje, sanirali laganije povrede ili rešili neke zdravstvene tegobe u što kraćem roku, ne zaboravite da proverite i dopunite svoju putnu apoteku. Na ovako kratkom putovanju, biće vam potrebna energija, budući da ćete stalno biti fizički aktivni, te je poželjno par dana i tokom putovanja da konzumirate Oligogal Mg direct, magnezijum, koji smanjuje umor i iscrpljenost. Putnička dijareja je nešto što se može javiti na ovom putovanju, te je poželjno da u svojoj putnoj apoteci imate i probiotik Flonivin Boulardi, sa cinkom i vitaminom E, a takođe, ne zaboravite ni na Digestal, koji pomaže kod varenja teške hrane. Kako je u kampu hrana fantastična, količinski velika i izuzetno začinjena, poželjno je da, za svaki slučaj, imate kod sebe, lek za lakše varenje hrane. Pantenol pena, hidrira kožu i hrani je nakon izlaganja suncu, te je poželjno imati je u putnoj apoteci, a ne treba zaboraviti ni Jekoderm, koji fantastično utiče na crvenilo izazvano sunčanjem, ali i na različite vrste ogrebotina ili alergije. 

Ako ste u krugu zabavne i avaturistički raspoložene ekipe, proverite slobodne kampove i termine i uputite se na ovako zabavno vikend putovanje. Dobro raspoloženje, adrenalin, osmeh, fantastična hrana i piće i opuštanje je sve o čemu ćete razmišljati tih vikend dana. 

Podeli sa prijateljima: