Vikend putovanje – top 8 atrakcija na Ohridu

Vreme korone, dovelo je i do novih papiroloških graničnih provera. Međutim, naši susedi, Severna Makedonija, svoje granice otvorila je turistima iz Srbije, bez prethodnih testiranja i vakcinisanja. S toga, Ohrid može biti vaš izbor za jedno sjajno vikend odmaranje, tokom leta.

Ohridsko jezero, kao i sam grad Ohrid, najpoznatije su turističke atrakcije Severne Makedonije. Status na UNESCO listi svetske baštine, stavlja ga među najznačajnijim mestima za posetiti u regionu. Prirodne lepote, kristalno čisto jezero i kulturno istorijsko nasleđe, dominiraju okolinom, a na vama je da odaberete one najzanimljivije. 

Da biste ga lepo obišli, biće vam dovoljno jedno vikend putovanje, a u ovom tekstu sa vama delim mali vodič kroz Ohrid. Ako vas zanima kako doći do Ohrida, šta posetiti u Ohridu, šta probati, ispratite tekst do kraja.

Šta posetiti na Ohridu

Makedonsko more sa okolinom karakterišu povoljne cene, brojni kulturno istorijski sadržaji, lepe plaže i čisto jezero, dobar noćni život, čine da kada ga jednom posetite, uvek mu se i vraćate. On privlači različite tipove turista, budući da se na Ohridu može naći za svakog po nešto, samo je potrebno da pronađete svoju šolju čaja.

Jerusalim Balkana, naziv je koji odlikuje Ohrid, budući da je ovde smešteno 365 crkava, jedna za svaki dan u godini. Najznačajnije učenje i delovanje Ćirila i Metodija, kao i razvoj kulture i pismenosti na Balkanu, ovde je bilo izuzetno izraženo. Hrišćanstvo na ovim prostorima, širili su Sveti Kliment i Sveti Naum, učenici Ćirila I Metodija, te su danas njihove zadužbine, najposećenije hrišćanske bogomolje.

# Samuilova tvrđava

Ako će vam nešto ispričati pravu priču o istoriji mesta i naroda, definitivno su to tvrđave. Stari grad Ohrid i danas okružuju zidine Samuilove tvrđave, srednjovekovnog grada i utvrđenja bugarskog cara Samuila. Da biste do nje došli, potrebno je samo da se uputite šarmantim kaldrmisanim uličicama, koje će vas pre ili kasnije odvesti do nje, a sa tvrđave ćete uživati u fantastičnom pogledu na grad, jezero i kompletnu okolinu. Od stare tvrđave, danas je preživelo čak 18 kula, a u nju možete ući kroz četiri kapije.

# Crkva Svetog Jovana Kanea

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Ohrida, smešten na steni iznad samog jezera, u malom ribarskom mestu Kaneo, upravo je crkva Svetog Jovana Kanea. Srednjovekovna crkva iz 13. veka, sagrađena u vizantijskom stilu, dominira područjem. Ispod nje, ušuškala se i mala gradska plaža, do koje možete doći ukoliko odlučite da se prošetate simpatičnim stazicama i stepenicama.

# Manastir Svetog Pantelejmona

Sveti Kliment, smatra se zaštitnikom Ohrida. Veruje se da je ovaj manastir, na ostacima starog hrama podigao upravo zaštitnik Ohrida, te da je ovde na svoje učenike prenosio znanja stečena od Ćirila i Metodija. Na još jednom fantastičnom vidikovcu iznad Ohrida, Plaošniku, smestio se ovaj manastir. 

# Sveti Naum

Trideset kilometara južno od grada Ohrida, smestio se manastir još jednog značajnog svetitelja i učitelja hrššćanske religije. Dominantne spoljašnjosti, ali i unutrašnjosti, zadužbina Svetog Nauma, jedan je od najposećenijih lokaliteta na Ohridu. Do njega je moguće doći autom ili brodićima, a preporuka jeste upravo dolazak brodom, budući da samo tako možete biti svesni lepote i dominacije samog manastira. U okolini je smeštena i mala peskovita plaža.

# Muzej na vodi

Nešto južnije od grada Ohrida, u blizini mesta Peštani, nedaleko od Svetog Nauma, smestila se zanimljiva postavka, koju vredi posetiti. Muzej na vodi ili poznatiji kao Zaliv kostiju, specifičan je prikaz praistorijskog naselja, koje svedoči o nekadašnjem načinu života na ovim prostorima. Kuće i sojenice od trske i blata, ispunjene su brojnim predmetima, kako životnim, tako i ritualnim. 

# Antički teatar

Ako nešto volim da posećujem i istom se divim, to su definitivno dobro očuvani antički teatri. Jedan, odlično očuvan, krije se u blizini ulaza u Samuilovu tvrđavu. Ovaj “makedonski”primerak, nastaje krajem III veka p.n.e. Ukrase sa fasade samog teatra, koji prikazuju bogove, danas možete videti u Istorijskom muzeju. Osim brojnih predstava, u kojima možete uživati i danas, ovde su se održavale, za vreme Rima, čuvene gladijatorske igre.

# Radionica za ručnu izradu papira

Ako želite da ponesete najautentičnije suvenire i poklone, obavezno posetite ovu radionicu, koja po principu izrade papira iz II veka pre nove ere, obrađuje drvo. Neretko će vam vlasnik lično, demonstrirati taj postupak, a na replici Gutenbergove prese, odštampati zanimljive i unikatne suvenire sa Ohrida.

# Ohridski biser

Gde ćete savršenijeg poklona od nakita ili od ohridskog bisera? U starom gradu, brojne su zlatare gde potražnja za čuvenim ohridskim biserom ne jenjava. Interesantna je priča o Jovanu Rusu, koji je svoju tajnu pravljenja sedefa, preneo dvema porodicama sa Ohrida. Legenda i dalje živi, a lokalci će vam je rado ispričati. Ukoliko posetite prodavnice porodica Filevi I Talevi, sigurno ćete kupiti najoriginalniji primerak ohridskog bisera.

Kako stići do Ohrida

Od Beograda do Ohrida ima oko 600 kilometara vožnje, a do jezera se stiže za oko 8 sati. Kroz Srbiju držite pravac Preševo, da biste se u Makedoniji, od Skoplja isključili ka Tetovu i držali pravac ka jugu, ka Ohridu. Od dokumentacije, potrebne su vam lične karte ili pasoši, kao i zeleni karton za auto. Ove godine, tokom letnje sezone, važiće pravilo besplatne putarine za putnička vozila.

Savet plus za putovanje po Ohridu

Budući da je grad Ohrid mali, ali prepun znamenitosti i kulturno istorijskih spomenika, neretko ga obilazim pešaka i po nekoliko puta. Često mi zafali energije i budem iscrpljena, pa u tim slučajevima koristim Oligogal sa Magnezijumom, koji zaista rešava moje probleme umora i iscrpljenosti. Ono što takođe uvek sa sobom nosim na putovanja, gde god da sam se uputila, jeste Digestal, koji uvek rešava probleme nastale unosom jače hrane, kao i probiotik Flonivin Plus, kog neretko pijem i par dana pre putovanja. Budući da su noći na Ohridu prohladne i da je osetna razlika između dnevne i noćne temperature, sa sobom imam i Defrinol, za potencijalnu prehladu.

Boemski stari grad, muzika na svakom koraku, prijatni domaćini, nasmejani i ljubazni, gostoprimljivi, ponuda noćnog života, uređene plaže, peskovite i čiste, brojni kulturno istorijski spomenici, ukusna i povoljna hrana, čine da se Ohridu uvek vraćate. Da li ste vi posetili skoro Ohrid i šta je na vas ostavilo najveći utisak?

Podeli sa prijateljima: