Kalendar najzanimljivijih prolećnih trka u Srbiji

Bavljenje sportom i trčanje utiču na kvalitet života, ali smeh i energija koju dobijate tokom trke zasigurno produžavaju život.

Trčanje trail trke, polumaraton, maraton i ostale zanimljive trke zasigurno utiču na bolji kvalitet života. Dokazano je da ove sportske discipline smanjuju rizik od srčanih problema, utiču na lučenje hormona, pomažu imunom sistemu. Osim toga, pozitivna energija koja se oseća nakon istrčane trke, zasigurno smanjuje nivo stresa i doprinosi psihičkoj snazi trkača.

Škole za trčanje

Da biste se bavili nekom od ovih disciplina, potrebno je da i sami budete disciplinovani i u kondiciji i da se par sati nedeljno posvetite prvo laganijem, a potom i ozbiljnijem treningu. U Srbiji postoje brojne sportske organizacije koje se bave pripremom za polumaraton i maraton, gde vas prvenstveno uče pravilnom disanju i trčanju.

Kalendar prolećnih trka u Srbiji

Kako je stiglo proleće, tako su stigle najave za najzanimljivije trke u Srbiji. Ako želite da se priključite nekoj od trka, ali i kroz boravak tamo, upoznate neki deo Srbije, ispratite u nastavku teksta kalendar najavljenih dešavanja. 

Kuda na trčanje

Vršac Challange race – 17.04.2022.

Ova, takozvana, Challange trka, održava se prvi put ove godine u Vršcu. Start i cilj ove trke su na Vršačkom bregu kod planinarskog doma Široko Bilo. Staza je duga 9 kilometara, sa čestim promenama nagiba i zemljane podloge. Učesnici trke dobijaju i starter pack, koji obuhvata učešće na trci, ali i osnovni paket stvari koje jedan trkač treba da ima tokom svog takmičenja, poput majice, napitaka, vode, raznih suplemenata, merač vremena. Osim trke za odrasle, na istoj lokaciji, održaće se i trka za mališane. Ako ste se odlučili za ovu trku, nakon iste, posvetite malo vremena i obilasku samog Vršca. 

Nebeski kotlovi – Kosjerić – 17.04.2022.

U okolini Kosjerića, na obroncima planine Maljen, održava se skyruning trka pod nazivom Nebeski kotlovi. Trka startuje kod vodopada Skakavac, gde se i završava, a tokom trke prelazi se preko Crnog vrha, Subjela i Velikog Kozomora. Dužina trke je 27 kilometara, sa usponom od 1600 metara. Kotizacija osim učešća, obuhvata i starter pack sa osnovnim stvarima za trčanje. Kako je ovo jedan veličanstven deo Srbije, sa prekrasnom prirodom i pejzažima, preporuka je obilazak kosjerićkog kraja, nakon ili pre učešća na trci. 

Bobija trail trka – 23.04.2022. 

U prekrasnom valjevskom kraju, održaće se treća po redu Bobija trail trka. Dve trke različite kilometraže, Red Race od 40 kilometara sa usponom od 1900 metara i Blue Race od 20 kilometara i 900 metara uspona, svoje staze postaviće na čak tri valjevske planine, Jablanik, Medvednik, Bobija. Baza trke biće planinarski dom Debelo brdo. U odnosu na ranije godine, zbog vremenskih uslova, očekuje se mala izmena staze. Ukoliko odlučite da svež vazduh udišete na ovoj trci i svoju energiju punite na ovom događaju, pre ili posle trke, obiđite Valjevo i njegove lepote.

Somborski polumaraton – 08.05.2022.

Jedan od najlepših srpskih gradova, Sombor, biće 42. put domaćin Somborskog polumaratona, kao i štafetne trke i trke na 7 kilometara. U gradu fijakera i zelenila, trka od 21 kilometra krenuće u ulici Kralja Petra I. Polumaratonci će trčati tri kruga u centru grada. Fantastični grad na severu Srbije svojim posetiocima nudi brojne čari i lepote, te se takmičarima preporučuje upoznavanje sa salašima, vinarijama, arhitekturom, Velikim kanalom.

Toru de Fruška – TDF – Invictus Trail trka – 20.01.2022.

Na Fruškoj gori, na manifestaciji Tour de Fruška, održaće se više sportsko rekreativnih takmičenja. Ova takmičenja, namenjena su kako punoletnoj, tako i mlađoj populaciji. Ljubitelji biciklizma, trail trka, zdravog života i sporta, uživaće tri dana u ovim krajevima. Staza Invictus trail trke dugačka je 15 kilometara, sa usponom od 750 metara. Staza prolazi pored hotela Fruške Terme, Etno naselje Vrdnička kula, pored same kule, ka vidikovcu Zmajevac, odakle se spušta i prolazi kroz borovu šumu. Boravak na Fruškoj gori može biti veoma zanimljiv, budući da je najviša planina u Vojvodini poznata po brojnim lokalitetima, kulturno – istorijskim spomenicima i atrakcijama. 

Gold trail Zlatibor – 22.05.2022.

Jedna od najlepših srpskih planina, Zlatibor, biće i ove godine domaćin prolećne trail trke. Gold trail trka, obuhvata trčanje na dve kilometraže, trku na 12 kilometara sa usponom od 600 metara i ona je nešto manje zahtevna. Druga trka koju možete istrčati na ovom događaju je trka na 20 kilometara sa usponom na 1000 metara. Trka počinje kod ski staze Tornik, gde si završava. Nakon učešća, uživajte u lepotama i gastronomiji zlatiborskog kraja. 

Vrbaška trka – 28.05.2022.

Ovaj bački grad, ugostiće takmičare i trkače različitog starosnog doba, drugi put po redu, kako bi promovisali svoj kraj, ali i trčanje, sport i zdrav život. U okviru druge Vrbaške trke održaće se trke na 1, 5 i 10 kilometara, kao i dečije trke. Trka počinje na trgu Nikole Pašića i prolazi centrom grada. Ako se odlučite za učešće u ovoj trci, obavezno prošetajte do dvorca Tabori, vetrenjače Ravno selo kao i katoličke crkve. 

Savet plus za trkače

Osim kondicione pripreme, trkači moraju obratiti pažnju i na ishranu, vitamine, suplemente koje će unositi tokom treninga i tokom same trke. Fizička kondicija pre trke mora biti na izuzetnom nivou, što će se postići, kako uz redovan trening, tako i uz vitamine. Unos gvožđa je jako bitan za sve trkače, te je poželjno da tokom svih meseci treninga konzumirate Oligogal Fe, koji utiče na poboljšanje imunog sistema, umor i iscrpljenost. Magnezijum utiče na dobro funkcionisanje mišića, kostiju, srca, s toga je savet i redovna upotreba Oligogal Mg dodatka. Oligovit 20, kompleks vitamina, pomaže normalnom funkcionisanju organizma, te je poželjno konzumirati ga preko cele godine. Ukoliko imate problem sa bolom u tetivama, mišićima, ligamentima i sa upalom istih, poželjno je da koristite Diklofen gel i da ga imate i pred trku u svojoj putnoj apoteci. 

Tokom ovih trka, upoznaje se Srbija, njene staze, krajolici, vidikovci, mentalitet i stiče se fizička kondicija, psihička snaga i energija. Da li ste učestvovali u nekoj trci i šta vam je najbitnije kod ovih takmičenja?

Podeli sa prijateljima: