Porodično putovanje i važno pitanje – šta spakovati u putnu apoteku

„Oh ne, otok zuba ponovo, a moje osiguranje to ne pokriva na putovanju?!“ Ove i brojne druge situacije, mogu vas zadesiti bilo kada i bilo gde, s tim što ćete u matičnoj zemlji, mnogo lakše naći rešenje, nego na putovanju, kako za ovu, tako i za sve druge zdravstvene tegobe. Zato mislite na vreme i dobro organizujte svoju putnu apoteku!

Organizacija i pakovanje za putovanje, oduzimaju puno vremena, posebno ako ste se odlučili da na put krenete porodično, sa svojim mlađim članovima.

Bez obzira da li vaša deca imaju 4 ili 14 godina, pakovanje putne apoteke mora da bude pametno organizovano, kako biste na samom putovanju stres sveli na minimum. 

Ako vas zanima, šta to ne smete izostaviti iz svoje putne apoteke, bez obzira na godišnje doba putovanja, ispratite tekst do kraja. 

Osnovni sadržaj porodične putne apoteke

Naravno da ćete putnoj apoteci posvetiti više vremena, ukoliko na put krećete sa vašim mlađim članovima porodice. Deca su posebno osetljiva na putovanjima, budući da su njihovi organizmi nežniji i često baš oni, lako zarade virus ili imaju problem sa putničkom dijarejom. Zato je savet da sve osnovne putne tegobe stavite na papir, pa na osnovu tog spiska i krenete u nabavku lekova. 

Lekovi za decu

  • Lek za temperaturu

Grip i prehlada, posebno neće zaobići vaše mališane, ako se odlučite da na putovanje krenete na jesen. Jesenje prehlade, najčešće praćene blagom temperaturom, mogu upropastiti vaše putovanje, s toga ne zaboravite da za svoje dete ponesete sirup Defrinol ili Paracetamol, koji brzo i efikasno rešavaju ove tegobe. 

  • Kapi za nos

Zapušen nos iritira i nas odrasle, a pogotovu decu. S toga, ako krećete na putovanje, posebno u jesenjim danima, ne zaboravite da u svoju putnu apoteku spakujete kapi za nos, budući da ovaj problem može da se produbi, pa može doći do problema sa upalom uha, grla ili bronhija. Osim kapi, možete poneti i regularan fiziološki rastvor.

  • Probiotik za dijareju

Opšte je poznato da se na putovanju, usled promene regularnog ritma funkcionisanja, može javiti dijareja. A ako nešto može upropastiti putovanje, to je onda ova tegoba. Iz tog razloga, nikako ne zaboravite da u svoju putnu apoteku spakujete probiotik Flonivin Kids Immuno, koji osim što reguliše crevnu floru, ujedno, vitaminima i jača imunitet deteta. 

  • Lek za nadoknadu tečnosti

Dijareja može biti praćena i povraćanjem, ukoliko je virusna, a ne putnička, pa tako dolazi do bržeg slabljenja organizma i do gubitka tečnosti. Iz tog razloga uvek morate imati sa sobom neku kesicu Orosal praška, koji brzo nadknađuje izgubljenu tečnost i elektrolite. Ujedno, ovo je prašak koji se preporučuje i deci i odraslima. 

Lekovi za odrasle 

Iako su tegobe pretežno iste, lekovi kojim ćete se lečiti vi i vaše dete, zasigurno nisu isti, zato svoju putnu apoteku morate spakovati nešto drugačije.

  • Lek za bolove, grip, temperaturu

Dobitna kombinacija na putovanju jeste upravo grip i sve propratno što sa njim ide. Kako biste se brže izlečili ili makar sveli tegobe na podnošljive, morate sa sobom imati adekvatan lek. Meni uspešno godinama pomaže Defrinol forte. Međutim, Paracetamol ume biti odličan takođe, a budući da rešava i brojne bolove koji mene muče, poput menstrualnih, zubobolje, volim i njega imati u putnoj apoteci. 

  • Lek za dijareju

Bez ovog ne krećite na putovanje. Organizam priviknut na jedan stil života, kada ode na putovanje, pa dođu brojna ne spavanja, mnogo hoda, neredovna ishrana i naravno uzburkana crevna flora i naravno dijareja. Ovo je scenario koji se tako često i tako lako dešava na putovanju. Iz tog razloga, budući da je to nešto što poremeti ceo tok putovanja, verujte mi na reč, koristim probiotik. U mojoj putnoj apoteci je uvek Probiotik Flonivin Forte ili Flonivin Boulardi. Sa konzumacijom krenem par dana pre putovanja, kako na putu ne bih dozvolila uopšte da dođe do tih problema. U ovom slučaju, dobra kombinacija je i lek za nadoknadu vode i elektrolita, odnosno prašak Orosal, koji mogu koristiti i deca. 

  • Nega kože

Možda deluje kao stvar koja nije neophodna u jednoj putnoj apoteci, ali i meni i mojim saputnicima se pokazala kao jako bitna stvar. Kada je hladno, suv vazduh, sneg ili s druge strane kada je izuzetno toplo, koži je potrebna dodatna hidratacija i nega. Koža pamti sve, te ako se prema njoj ne ponašamo kako treba u mladosti, u starosti nam sve naplati. Iz tog razloga, za dodatnu negu i hidrataciju, uvek koristim Pantenol penu. S druge strane, za sve ojede, ogrebotine, iritacije, koje se mogu javiti na putovanju, odličan proizvod i za decu i za odrasle je Pantenol mast, koja praktično leči sva nastala crvenila na koži

  • Lek za mučninu

Posebno ukoliko putujete autobusom ili autom, putničke mučnine vam mogu upropastiti neki deo putovanja. Ukoliko putujete prvi put morem, odnosno kruzerom, može vam se javiti i morska bolest. Zato probajte da svoje tegobe unapred rešite, tako što ćete sa sobom imati lek Dimigal, koji rešava razne vrste mučnina.

Zajednička putna apoteka mora da sadrži i flastere, zavoj, posebno onaj jedan elastičan ukoliko imate problem sa zglobovima i tetivama, a uz to i Diklofen gel, za prvu pomoć tog tipa, gazu, betadin, alkohol. Moja putna apoteka obavezno sadrži Chymoral koji mi instant pomažu kod otoka ili zapaljenja usne duplje ili desni.

Šta vi obavezno nosite od lekova kada putujete porodično?

Podeli sa prijateljima: